Werknemers stoppen massaal met zoeken naar nieuwe baan

Nog maar 6,6% van de mensen in loondienst zoekt nu een baan. Onder studenten en bijbaners hebben de meesten alweer werk. Dreigt personeelstekort?

Ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 is dat in totaal 28% minder aanbod van mensen in loondienst die een overstap willen maken. Bij de groep 45-plus is dat een halvering ten opzichte van het toch al zeer beperkte aanbod dat er was in de schaarse markt van het eerste kwartaal van dit jaar. 

De mensen met een baan blijven zitten waar ze zitten en solliciteren niet. De totale arbeidsmarktactiviteit (zij die actief op zoek zijn naar een baan) van de Nederlandse beroepsbevolking ligt nu op 10,8%. Het laagste punt sinds 2011. Dit blijkt uit onderzoek  dat tussen 11 en 25 mei is uitgevoerd door Intelligence Group.

Inmiddels nieuwe baan

Het toenemende aanbod sinds het begin van de crisis kwam vooral van studenten, bijbaners en jongeren onder de 30. Van deze groep heeft het grootste gedeelte na 10 weken crisis inmiddels een nieuwe baan gevonden of is weer meer uren aan het maken in de oude baan en derhalve niet of minder actief op de arbeidsmarkt. 

Zij hebben de openstaande en extra banen in o.a. supermarkten, thuisbezorgdiensten, distributiecentra en detailhandel ingevuld. Een bijwerking van het afnemende aanbod, dat parallel loopt met het verlies aan vacatures in de laatste 10 weken (-27%, bron: Jobdigger) is dat de arbeidsmarkt op veel plekken krap blijft. Vanzelfsprekend zijn hierin grote verschillen per beroepsgroep, sector en regio, aldus Intelligence Group.

Normalisatie arbeidsmarktactiviteit

De arbeidsmarkt laat tijdens de ontwikkelingen in de coronacrisis een interessante dynamiek zien. De explosieve groei in arbeidsmarktactiviteit en baanwisselingen bij scholieren en studenten aan het begin van de crisis tot aan de beweging richting ‘normalisatie’ in de meest recente weken van de crisis. 

Waar vier weken geleden het einde in zicht kwam van de werkvoorraad, lijkt deze zich nu weer langzaam te vullen. Een mogelijke verklaring daarvoor is de versoepeling van diverse maatregelen en het perspectief dat op 1 juni verschillende bedrijfssectoren weer open mogen en daar nu de voorbereidingen voor worden getroffen. Dit heeft met name betrekking op de groep in loondienst.

Dreigend personeelstekort

Het spook van massale ontslagen in september/oktober blijft boven de markt hangen, met name bij jongeren en schoolverlaters en in geval van reorganisaties bij oudere werknemers. ‘Tegelijkertijd zullen werkgevers deze zomer – zeker bij lekker weer – een mogelijk tekort aan personeel ervaren, bijvoorbeeld in de hardst geraakte sectoren als toerisme en horeca. Een klein lichtpuntje is de verwachting dat het actieve aanbod van werknemers in de komende weken weer licht zal stijgen,” aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.
 

Gerelateerde artikelen