‘Wet DBA in de ijskast: winst voor ondernemers’

Dat de wet DBA tot 2018 niet wordt gehandhaafd, is een belangrijke stap voor ondernemers aldus MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP.

De situatie van veel onzekerheid onder zelfstandigen en opdrachtgevers was niet langer houdbaar volgens de ondernemersorganisaties. Zij hebben gepleit voor het in de ijskast zetten van de wet en zijn blij met deze stap van staatssecretaris en kabinet. 

Dit gaat de rust brengen op de arbeidsmarkt die nodig is nu de economie weer aantrekt, verwachten MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP. ‘Zo kunnen zzp'ers weer ondernemen. En kunnen opdrachtgevers met een gerust hart zelfstandigen contracteren,’ melden zij in een reactie op het besluit dat Staatssecretaris Wiebes vrijdag bekendmaakte.

Verouderde criteria op de schop
Winst is ook dat het kabinet enkele verouderde criteria uit het arbeidsovereenkomstrecht op de schop neemt. De wetgeving dateert van 1907. De ondernemersorganisaties waren hier al lange tijd warm voorstander van. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met de sociale partners.

Ondertussen gaan de sociale partners in de SER ook breder aan de slag. Dit om tot volledige werkgelegenheid en kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt te komen. Ongeacht of je zelfstandige, freelancer of in loondienst bent. Dit mag volgens MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP niet worden gehinderd door verouderde wetgeving en contractvormen.

Gerelateerde artikelen