Wie wordt CHRO of the Year 2021?

Wie wordt CHRO of the Year 2021?
In 2021 zal traditiegetrouw een kritische jury de CHRO of the Year kiezen en mag de winnaar van 2019, Maryjo Charbonnier van WoltersKluwer, de titel overdragen aan de HR-executive die zich het afgelopen jaar het meest heeft onderscheiden. De jury roept op kandidaten aan te dragen die de award dit jaar moeten toekomen. De inschrijving is gestart!

In 2019 was het Maryjo Charbonnier die indruk maakte op de jury met het werk dat zij als CHRO wist te verzetten bij het bijna 185-jarige bedrijf dat een fundamentele transformatie doormaakte van analoog naar digitaal. Alle – volgens de jury een indrukwekkend aantal – hiervoor benodigde HR-pijlers wist Charbonnier op voortreffelijke wijze op te bouwen. Daarbij wist zij miljoenen te verdienen door de HR-functionaliteit volledig te moderniseren en up-to-date te maken. Een uiterst complexe operatie, die de voltallige jury in 2019 beschouwde als een uitzonderlijke prestatie.  

Innovatief en inspirerend

Welke uitzonderlijke prestatie zal de jury er in 2021 van weten de overtuigen dat deze bekroond moet worden met de zesde CHRO of the Year Award? Hiervoor is de jury op zoek naar CHRO’s die het afgelopen jaar hebben laten zien innovatief en inspirerend te zijn en een doorslaggevende impact te hebben gehad op de organisatie. Welke CHRO’s voldoen aan deze criteria en komen daarom in aanmerking voor de CHRO of the Year Award? Welke CHRO verdient het om tijdens de CHRO Day op 18 november 2021 te worden bekroond en lid te worden van het gezelschap van de eerdere winnaars: Niko Veenstra, Anne Jaakke, Janine Vos, Abbe Luersman en Maryjo Charbonnier?

Culture of Curiosity

De CHRO Day heeft dit jaar als thema “Culture of Curiosity” en wat corporate curiosity betekent voor de prestaties van medewerkers, teams en de organisatie als geheel. In essentie is nieuwsgierigheid van medewerkers van levensbelang voor iedere organisatie. Bij sommige organisaties zit die nieuwsgierigheid in het DNA, zeker bij organisaties waarvoor innovatie de competitive edge bepaalt. Maar nieuwsgierigheid is ook cruciaal voor organisaties die nieuwe ontwikkelingen in de markt en technologische innovaties snel moeten kunnen vertalen naar het eigen speelveld. En dat geldt tegenwoordig voor vrijwel elke organisatie. Tijdens de CHRO Day ontdekt u met inspirerende sprekers en andere CHRO’s we hoe u deze “Culture of Curiosity” in de organisatie versterkt en optimaal inzet voor de organisatiedoelen.

Het is tijdens de plenaire afsluiting van deze dag dat de CHRO of the Year Award wordt uitgereikt. Dan zal bekend worden gemaakt wie van de genomineerden met de award naar huis gaat.

Wat is het doel van de CHRO of the Year Award?
Innoveren, inspireren en impact hebben. Dat zijn belangrijke aspecten die het werk van toonaangevende CHRO’s kenmerken. De CHRO of the Year Award geeft deze CHRO’s erkenning voor deze prestaties. Deze erkenning inspireert en brengt ook andere CHRO’s en aanstormend HR-talent in beweging.

Wie is de jury?
De jury bestaat uit de HR-directeuren die in de afgelopen jaren de titel CHRO of the Year mochten dragen:

 • Maryjo Charbonnier, oud-CHRO Wolters Kluwer en CHRO of the Year 2019
 • Abbe Luersman, CHRO Ahold Delhaize en CHRO of the Year 2018
 • Janine Vos, CHRO Rabobank en CHRO of the Year 2017
 • Anne Jaakke, oud-CHRO Hunkemöller en CHRO of the Year 2016

Volgens welke criteria oordeelt de jury?
Voorop staan de criteria: Innovatie, Inspiratie en Impact. Concreet kunt u dan denken aan HR-directeuren die:

 • hun HR-beleid baseren op innovatieve methoden, ideeën, instrumenten en samenwerkingsvormen;
 • met hun aanpak hun omgeving, de organisatie en externe stakeholders weten te inspireren;
 • met dit innovatieve en inspirerende HR-beleid aantoonbare positieve impact hebben op de organisatiedoelstellingen.

Daarnaast moeten de HR-directeuren:

 • als zelfstandige en autonome HR-leider (CHRO/HR-directeur/HR-executive) verantwoordelijk zijn voor een organisatie met minimaal tweeduizend medewerkers
 • een standplaats hebben in Nederland en momenteel meer dan een jaar hun rol vervullen

Hoe kan ik iemand voordragen als kandidaat?
Iedereen kan een HR-directeur voordragen als kandidaat voor de CHRO of the Year Award. Voordragen gaat eenvoudig via het onderstaande formulier en neemt slechts een enkele minuten in beslag. We vragen u om de nominatie op een aantal punten kort te onderbouwen, bij voorkeur aan de hand van voorbeelden of concrete, afgeronde projecten.

Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met CHRO Community Manager Anna-Bo Bouwens via abouwens@alexvangroningen.nl. De uiterlijke datum voor het aandragen van kandidaten is 6 september 2021.

Welke procedure volgen we bij de CHRO of the Year Award?

1. De CHRO Community en andere relaties dragen kandidaten aan
We vragen in de CHRO Community en daarbuiten om kandidaten aan te dragen via het online formulier. Ze kunnen hun voordracht op de volgende punten onderbouwen:

 • Innovatie 
 • Inspiratie
 • Impact

Op basis hiervan maakt de jury een longlist van kandidaten.

2. Jury beoordeelt en bediscussieert kandidaten
We maken van iedere kandidaat een CHRO-dossier. Deze dossiers geven de jury een algemene impressie en een overzicht van de prestaties van de kandidaten. Dat is inclusief de eventuele input vanuit de CHRO Community en een aanbeveling van de desbetreffende CEO.

De jury beoordeelt vervolgens de kandidaten en stelt een shortlist op van maximaal vijf genomineerden op basis van de drie I’s: Innovatie, Inspiratie en Impact. Deze shortlist van genomineerden voor de CHRO of the Year Award maken we uiterlijk op 20 september 2021 bekend via deze website.

3. Jury interviewt genomineerden
Om het dossier compleet te maken, nodigen we de genomineerden uit voor een interview met de voltallige jury. Tijdens het interview gaan we uitgebreid in op de drie I’s: Innovatie, Inspiratie en Impact.

Lees de interviews met de genomineerde CHRO’s van 2019:

Winnaar Maryjo Charbonnier, Wolters Kluwer
Aart Slagt, KLM
Elbrich Batstra, Young Capital
Judith Wiese, DSM

4. Jury komt voor een laatste beraad bij elkaar
Na de interviews komt de jury bij elkaar. Die bespreekt dan welke genomineerde het beste scoort op de drie I’s. Dat gebeurt op basis van de CHRO-dossiers en de interviews.

5. Bekendmaken van de winnaar
De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de plenaire afsluiting van de CHRO Day 2021 op 18 november 2021.