Workplace Pride benoemt nieuwe covoorzitters

De non-profitorganisatie die zich inzet voor LHBTI’ers heeft Michiel Kolman en Bianca Nijhof benoemd tot covoorzitters.

De stichting Workplace Pride heeft twee nieuwe covoorzitters aangekondigd voor het bestuur. Michiel Kolman (Senior Vice President bij Elsevier) en Bianca Nijhof (Managing Director bij Netherlands Water Partnership) nemen de leiding over van Mark Emdin, die de stichting zes jaar lang heeft voorgezeten. Beiden zullen zich inzetten voor de verdere verbetering van LHBTI-rechten en de inclusie van LHBTI’ers op de werkvloer – iets wat vandaag de dag relevanter is dan ooit.

Vorige week besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof in een historische uitspraak dat LHBTI’ers niet langer mogen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Hoewel deze uitspraak verstrekkende gevolgen heeft voor miljoenen Amerikaanse werknemers en de deur opent voor het aanvechten van andere discriminerende praktijken, is de situatie van LHBTI’ers in andere landen verre van perfect.

Te weinig prioriteit voor diversiteit en inclusie binnen organisaties
Er wacht de nieuwe covoorzitters dan ook een belangrijke taak. Uit een onderzoek van Berenschot dat vorige week werd gepubliceerd, blijkt dat diversiteit en inclusie voor de meeste bedrijven in Nederland nog steeds geen prioriteit zijn: slechts 20 procent van de ondervraagde bedrijven voert een actief diversiteitsbeleid en voor de meeste bedrijven stonden diversiteit en inclusie onderaan de prioriteitenlijst. Bovendien dreigt de huidige pandemie ervoor zorgen diversiteit en inclusie nog verder daalt op de prioriteitenlijst van organisaties. Dit is niet alleen nadelig voor de LHBTI-gemeenschap, maar ook voor bedrijven en overheden zelf. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat inclusie en diversiteit sterk gerelateerd zijn aan innovatie en groei, zo laten de nieuwe covoorzitters weten bij hun benoeming.  

De nieuwe covoorzitters van de Workplace Pride
In hun carrière hebben Michiel Kolman (Elsevier) en Bianca Nijhof (NWP) een uitgebreid cv opgebouwd als het gaat om het bevorderen van LHBTI-inclusie op de werkvloer. Zij worden binnen en buiten de organisaties waar zij werkzaam zijn erkend als prominente voorvechters van inclusie op de werkplek. Beiden waren eerder lid van de Workplace Pride Board.

Michiel Kolman is Senior Vice President Information Industry Relations bij Elsevier en Special Envoy for Diversity and Inclusion bij de International Publishers Association. Bij zijn werkgever was Kolman de drijvende kracht achter de totstandkoming van Elsevier Pride. In 2014 en 2015 werd hij opgenomen in de OUTstanding 100, een lijst van LHBTI-bedrijfsleiders samengesteld door de Financial Times: “De business case voor LHBTI-inclusie was nog nooit zo overtuigend. Nadruk op diversiteit en inclusie hangt sterk samen met innovatie en creativiteit. Inclusie komt niet alleen de leden van de LHBTI-gemeenschap ten goede, het is een aanwinst voor organisaties en hun bedrijfscultuur”, aldus Kolman. Tijdens zijn covoorzitterschap zal Kolman zich inzetten voor het versterken van de academische tak van Workplace Pride.

Bianca Nijhof is algemeen directeur van Netherlands Water Partnership. In haar huidige functie, en bij eerdere werkgevers als lid van het D&I team, streeft ze naar een diverse en inclusieve werkomgeving. Zij is tevens coördinator van de SDG 6 Alliantie van Nederland en werkt nauw samen met de andere SDG-coördinatoren om een betere en duurzamere toekomst voor iedereen te realiseren. ‘Ik ben er trots op om samen met Michiel covoorzitter te worden voor de Workplace Pride bestuur. Zeker in deze moeilijke tijden, waarin veel bestaande normen worden bevraagd, moeten we dieper nadenken over het implementeren van diversiteit en inclusie in verschillende vormen. Tijdens mijn tijd als covoorzitter wil ik bijdragen aan een wereld waarin iedereen inspraak heeft bij het tot stand komen van nieuwe standaarden ’, reageerde Nijhof op haar aanstelling als covoorzitter.