Zo'n 75.000 werknemers van Deloitte in Europa en het Midden-Oosten krijgen nu een bedrijfseigen genAI-chatbot aangereikt voor hun werk. De bedoeling is dat ze daarmee makkelijker en sneller PowerPoint-presentaties kunnen maken, e-mails kunnen opstellen en softwarecode kunnen schrijven. Deze oppepper voor de productiveit komt wel met een disclaimer van de werkgever.
Nederlandse werknemers laten gezamenlijk jaarlijks meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget liggen. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar het opleidingsbeleid van Nederlandse werkgevers.
Een groot Europees onderzoek naar de positie van Functionaris Gegevensbescherming (FG) toont dat belangenverstrengeling soms op de loer ligt. Dat is vooral het geval als de FG deze taak met een andere functie combineert. Maar er spelen meer redenen.
Zelfs de houten klaas kan leren voor de microfoon te overtuigen als een enthousiasmerende leider, doceert Branka Zei Pollermann.
Omgevingsfactoren kunnen zowel stimulerend als belemmerend werken op het gezonde werkgedrag waar we eigenlijk naartoe willen. Eenvoudige veranderingen in die omgevingszaken kunnen grote effecten hebben op de manier waarop mensen hun werk doen.
FMCG-sector was het afgelopen jaar de populairste sector onder studenten en starters. Met 20 vermeldingen in de top 100 van meest populaire banen van 2023 overtreft FMCG de Consultancy- en IT-sector. Dit blijkt uit recent onderzoek van Magnet.me, het grootste online carrièrenetwerk voor studenten en starters in Nederland.
Wat kan en mag je nu eigenlijk met een sociaal plan en met welke verplichtingen moet je rekening houden? Een goed sociaal plan, vraagt kennis van zaken. Astrid Zuidinga benoemt 10 aandachtspunten.
Linda Gorissen heeft er als Directeur HR van Miele Nederland bijna een dagtaak aan om de kwaliteitsgerichte cultuur van het bedrijf te bewaken. “Je moet zorgen dat werknemers bij het bedrijf passen en zich er thuis voelen”, zegt ze. Hoe doet ze dat?
Leiders die feedback krijgen op hun functioneren, falen maar al te vaak in het aanpassen van hun gedrag. Manfred Kets de Vries ontwikkelde een stappenplan om heftige emoties de baas te blijven.
CEO's en commissarissen wereldwijd zien het nu al niet meer zitten voor 2024: problemen met werving en selectie, geopolitieke spanningen en economische onzekerheid zijn dé hoofdpijndossiers, aldus onderzoek.
Albert Spencer en Vivienne de Leeuw van Havenbedrijf Rotterdam gingen in gesprek over de overlap tussen HR en finance. Ze vinden elkaar onder meer in de groene missie van het bedrijf. Verduurzaming door innovatie wordt organisatie-breed gedragen. "Bij uitstroom van medewerkers is altijd de vraag: verdwijnt er essentiële kennis uit de organisatie?"
In het cao-overleg is de focus komen te liggen op de korte termijn ten koste van afspraken voor de lange termijn, aldus AWVN. De nadruk van de vakbonden op het maken van loonafspraken zet investeringen onder druk, óók investeringen in medewerkers. Vooral het gebrek aan aandacht voor groei van de arbeidsproductiviteit zal op termijn ten koste gaan van de kracht van de economie.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) introduceerde recent grip-denken als een nieuw denkkader voor bestuur. Controle op het eigen leven is belangrijk voor burgers. De Raad gaat er echter aan voorbij dat te veel grip willen hebben kwalijk is voor mensen, betoogt Roel Willems van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Januari is bonusmaand bij veel bedrijven. Econoom David Schindler onderzocht of bonussen ook effectief zijn in moderne werkomgevingen, waarin teams complexe problemen moeten oplossen. Belangrijkste conclusie: bonussen werken zeer goed in deze setting.
Nieuwsgierige mensen zijn vaak in staat en gedreven om dingen beter te maken, zowel in de sport als op de werkvloer. Hoe hun gedrag kan leiden tot een doorbraak, toont Simone van Neerven aan met een anekdote over toptennisser Andre Agassi.
Op het gebied van strategie en besluitvorming wint AI het van de leider, maar werkelijk effectief leiderschap vraagt juist om een menselijke leider.
In hoeverre mogen werkgevers publieke uitingen van medewerkers verbieden of inperken? Staatssecretaris Alexandra van Huffelen over de ruimte die ambtenaren krijgen: “De overheid niet aan censuur."
Diversiteit, gelijkheid en inclusie moesten met online selectie worden bevorderd. Dat was tenminste de inzet van de Europese Commissie. Maar inmiddels is er een pauze ingelast wegens klachten over privacy-inbreuken.
Arbeidsmediation kan organisaties en hun medewerkers vaak veel gedoe, kosten en (reputatie)schade besparen. Wanneer heeft arbeidsmediation kans van slagen en wanneer is een juridisch geschil onvermijdelijk? Mediator Daan Breukhoven legt uit waar je als werkgever op moet letten.
CHRO’s die aan de slag gaan in een organisatie beheerd door een private equity-firma, treffen een totaal andere dynamiek aan dan bijvoorbeeld in een familiebedrijf of beursgenoteerde onderneming. Snel, resultaatgericht, financieel gedreven en rationeel tekent ook HR in private equity-context.
Martine Lanser stapt in januari over van AkzoNobel naar railbeheerder ProRail met zo'n 5000 medewerkers.
HR-professionals kunnen goed gebruikmaken van nieuwe technologie voor de eigen prestaties en die van de organisatie te verbeteren, maar laten veel mogelijkheden onbenut. Een recente studie toont hoe zij meer waarde kunnen toevoegen aan 'de samenwerking tussen mens en technologie'.
Van de voortdurende impact van generatieve AI op de werkplek tot een focus op vaardigheden in plaats van diploma's en andere kwalificaties. HR-analisten van onderzoeks- en adviesbureau Gartner zetten negen trends op een rij gezet die in 2024 de werkplek zullen domineren.
De cyberdreigingen heeft hij als directeur Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een vlucht zien nemen. Het NCSC waakt over onze cyberveiligheid. Terugblikkend constateert hij dat bij veel bestuurders nog de urgentie mist. Na negen jaar stopt De Vries als directeur. En hij heeft advies voor het nieuwe kabinet.
In CHRO’s top 10 van best gelezen artikelen in 2023 staan zowel wetenschappers als HR-leiders. Onderwerpen als de valkuil van de klik met de kandidaat, de medewerker als groepsdier, de toekomst van de werkplek en de impact van de HR-leider, scoorden hoog.
Ali Niknam (1981), die op jonge leeftijd van Iran naar Nederland kwam, heeft drie unicorns (mede)opgericht: TransIP, The Datacenter Group en bunq. In een interview met MenA.nl gaat hij in op de lessen die hij als ondernemer heeft geleerd. Hij bespreekt onder andere het belang van een goede selectie en beoordeling van mensen.
Veel leiders worstelen met het creëren van een psychologisch veilige omgeving voor hun medewerkers. Ze willen wel dat mensen zich vrij uitspreken, maar ze streven ook naar harmonie, comfort en stabiliteit. Soms doen ze daarom alsof ze psychologische veiligheid bieden. Hoe dit te voorkomen?
Business-scholen worden meer afgerekend op hun maatschappelijke impact. Zij moeten laten zien dat hun onderzoek ook belangrijk is voor samenleving en bedrijven. Hierin ligt een onmisbare taak voor HR-professionals, betoogt hoogleraar HR Karin Sanders.
CHRO selecteerde vijf klassieke must-reads voor HR-leiders over vragen als: Hoe verbeter je de bedrijfscultuur vanuit de kern, hoe word je een bewust ontwikkelingsgerichte organisatie of bepaal je via de theorie van het ‘essentialisme’ wat werkelijk van belang is?
Op ESG - Environmental, Social en Governance – wil je als werkgever straks goed scoren. Dat omvat ook voldoen aan het sociale aspect (Social) van duurzaam en verantwoord ondernemen. Wat betekent dit concreet voor de HR-agenda? Mr Willemijn Jansma zet het op een rij.
Organisaties leggen met het zogenaamde procesgericht werken tevens een structurele basis voor het werkgeluk van medewerkers. Hoe het denken in waardestromen en functie-overstijgende samenwerking tevens succesfactoren voor werkgeluk vormen, leggen Lieke Bezemer en Renco Bakker uit.
Loyale tegenspraak wordt niet overal binnen de rijksoverheid gewaardeerd en door leidinggevenden soms zelfs actief onderdrukt. Uit onderzoek door Avans Hogeschool blijkt dat de cultuur daar weinig ruimte voor laat.
Klinisch neuropsycholoog Margriet Sitskoorn raakte ervan overtuigd dat onze tijdsbeleving anders moet, óók in organisaties. Er is balans nodig tussen kloktijd en gebeurtenistijd. “Zo gauw er een deadline op zit, gaan onze hersenen anders werken.”
Er is geen one-size-fits-all-oplossing voor het ontwikkelen van een HR-strategie, blijkt uit gesprekken met ervaren CHRO’s en consultants die wij om hun visie vroegen. Welke cruciale elementen bevat een strategisch HR-plan? Hoe stel je een tijdpad vast voor de HR-agenda en laat je dit proces goed verlopen? "Dit vraagt een houding, geen kunstje."
Veel werknemers verrichten graag vrijwilligerswerk of zamelen geld voor een goed doel in En veel bedrijven bieden hen daar graag de mogelijkheid toe. De keuze uit goede doelen waaraan organisaties zich kunnen verbinden is gigantisch. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt welke goede doelen het effectiefst zijn.
Leiderschapsvaardigheden kun je aanleren en aanscherpen. Dit kan door jezelf bewust in situaties te brengen waar je moet leren, zich aanpassen en groeien. Dat zegt Linda Hill, een professor aan de Harvard Business School en een van 's werelds bekendste autoriteiten op het gebied van leiderschap. In een artikel in de Harvard Business Review zet Hill de acht essentiële kenmerken van mensen die zijn uitgegroeid tot geweldige leiders.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl