In haar nieuwe boek gaat generatie-expert en sociaal psycholoog Kim Jansen in op de verschillen tussen generaties op de werkvloer en hoe deze kunnen worden overbrugd. "Generatiemanagement is een ondergeschoven kindje. Ten onrechte."
Organisatiedeskundigen Ludo van der Heyden (INSEAD) en Alain Goudsmet hebben het veel gebruikte GRPI-model uitgebreid tot zes dimensies. Het dient als checklist om teams te sturen.
Aan verklaringen voor ongewenst gedrag op de werkvloer is geen gebrek. Er is juist meer kennis nodig om dit gedrag effectief te voorkomen. Daarop zou gedragsonderzoek zich nu vooral moeten richten, schrijft hoogleraar HRM Karin Sanders.
PwC in Groot-Brittannië, het internationale accountants- annex adviesbureau, verbiedt ontslagen werknemers om collega’s te informeren over de reden van hun vertrek.
Per 1 juli heeft de NPO, het centrale bestuursorgaan van de Nederlandse Publieke Omroep, een nieuwe directeur HR en Cultuur in de persoon van Tjahny Bercx.
Per 1 mei is Celine van Hulst (34) aangesteld als Director People & Organisation bij businesstransformatie- en IT-dienstverlener Conclusion. In deze functie richt zij zich op het behouden en aantrekken van talent, waarin onder meer aantrekkelijk werkgeverschap en interne mobiliteit belangrijke thema’s zijn.
Medewerkers willen hun CEO horen spreken over zowel bedrijfsveranderingen als maatschappelijke ontwikkelingen die de organisatie beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat 62% van de werknemers verwacht dat de CEO zich niet alleen bezighoudt met interne veranderingen, maar ook met bredere maatschappelijke kwesties.
De spanning die de verschillen tussen generaties met zich meebrengen, beïnvloedt de dynamiek op de werkvloer. Toch zijn die generatieverschillen bij nader inzien vaak verrassend klein, weet mediator Daan Breukhoven.
Stanton Chase Amsterdam verwelkomt vier nieuwe partners in de sector Consumer Products & Services om organisaties te helpen aanzienlijke groei te realiseren door toptalent te identificeren en aan te trekken.
“Het is een geweldige tijd voor HR die vraagt om een sterk gevoel voor wat er in de samenleving leeft”, aldus de jury van de CHRO of the Year 2024. Zij maakt zich op voor het beoordelen van de kandidaten van dit jaar: HR-leiders kunnen zich kandideren. De jury heeft de focus-onderwerpen bepaald voor de interviews met de kandidaten. Lees hier meer over de award en het juryproces.
Voor een scale-up met een sterke focus op het leveren van hoogwaardige datacenterdiensten aan klanten, kan een people-firstbenadering een uitdaging zijn maar ook het verschil maken. Dat is precies waar Maaike Tjallingii, Group Director People & Culture bij NorthC Datacenters op inzet. "Onze mensen zijn bijzonder trouw."
De power-paradox laat zien dat het is essentieel voor leiders om actief te werken aan het behoud van de vaardigheden die hen succesvol maakten. Waarom dat niet vanzelf gaat, legt Marcia Goddard uit.
Spanningen nemen toe door generatieverschillen, politieke overtuigingen en verschil in normen en waarden. Vindingrijkheid van werkgevers is nodig om door te dringen tot elk van de doelgroepen.
Onderzoekers formuleren drie maatregelen om te zorgen dat het opheffen van verkokering in organisaties niet ten koste gaat van medewerkers in een verbindende rol.
Wat als je werknemer ineens zegt een tussenjaar te willen? Werkgevers zijn niet verplicht dit te honoreren maar in de huidige tijd wil je medewerkers wél tegemoetkomen. Dit zijn de spelregels.
Leiders kunnen getraind worden om teams te vormen die zelfstandig en flexibel werken, zonder voortdurende tussenkomst of micromanagement. Het grootste voordeel? Zelfvoorzienende teams geven leiders meer tijd om zich op andere aspecten van het bedrijf te richten.
Wil je verandertrajecten tot een goed einde brengen en werkelijk de cultuur veranderen? Richt je dan op de positieve consequenties van gewenst gedrag van medewerkers en blijf dit bekrachtigen. Het C-level, inclusief de CHRO, moet die aanpak wel begrijpen en faciliteren. Aldus Joost Kerkhofs over de OBM-methode, gebaseerd op gedragswetenschappen, bedrijfskunde en neurowetenschap.
Tijdens CMO Day op 23 mei in Amersfoort pleitte Gwen Kolader van Hexaware voor actiever beleid op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DE&I) als aanjager voor een sterk werkgeversmerk, betere resultaten en meer innovatie.
Suzanne Verzijden keert terug naar Nederland om per 1 juni in de rol van Chief People & Culture Officer te starten bij Aalberts. Daarmee neemt ze afscheid van het Zwitserse verpakkingsconcern SIG.
Voldoen aan ESG-doelstellingen was tot voor kort min of meer vrijblijvend, maar inmiddels staat er verstrekkende regulering voor de deur. De purpose van de organisatie vraagt nu ook ESG-checks en het hebben van een echte ESG-cultuur, ziet Joost van Ladesteijn.
Met hoge verwachtingen stapt menig CHRO in fusie- of overnametrajecten. De realiteit is een trend van tegenslag en mislukking. Waardevernietiging ligt op de loer, waarschuwt associate professor Killian McCarthy leiders uit het bedrijfsleven.
Er broeit weerstand tegen het gebruik van HR-data omdat dit de persoonlijke aandacht voor de medewerker zou ondergraven. Corine Boon, hoogleraar HRM & People Analytics aan de UvA, betoogt echter dat data het pad banen voor een persoonlijker personeelsbeleid.
Nederlandse werkgevers verstrekken op grote schaal vergoedingen voor woon-werkverkeer. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Reiskosten- en thuiswerkvergoeding’ van werkgeversvereniging AWVN.
Eén op de vijf rijksambtenaren moet de overheid verlaten. Dat staat in de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord dat vier partijen gisteren sloten. Vanaf 1 januari 2026 gaat ook een nullijn gelden voor rijksambtenaren én politieke ambtsdragers voor één jaar. De nullijn moet de loonontwikkeling van rijksambtenaren matigen.
De middenmanager lijkt terug van weggeweest. Sterker, deze is voor de strategie-executie bij uitstek het middelpunt, aldus auteurs Marichal, Seger en Sorgeloos van het boek 'Leading from the Middle'.
Wat doe je als organisatie als je ziet dat medewerkers door allerlei oorzaken steeds vaker in het nauw komen? In lijn met de strategie van de organisatie tuigde Facilicom Group een programma op, waarin de werknemer als mens centraal staat. Wendy Aendekerk en programmamanager Suzanne Dortland over hoe zij dit met project 'Sociaal Duurzaam' bereiken.
Hoe maken we als HR-professional de organisatie aantrekkelijker voor mensen en vrijwaren we hun beter van de - momenteel excessieve - aantallen verzuim- en burn-outklachten? Het kan, maar dat vraagt investeren in een andere missie.
In deze tijd van arbeidsmarktkrapte is het met het oog op personeels- en klantbehoud voor organisaties noodzakelijk te investeren in hun employee experience (EX) en customer experience (CX). Het maakt organisaties aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers en levert uiteindelijk omzet- en winststijging op als EX deel uitmaakt van hun strategie en beleidsvoering.
Succesvolle organisaties vergaderen efficiënt te beginnen aan de top. Executive coach en Stanford-professor Luis Velasquez leert leiders de individuele waarde van elk teamlid te benutten. Weinig leiders zijn erin getraind, waardoor zij vergaderingen onderbenutten.
In deze aflevering van de HR Podcast duiken we in de wereld van digitale assistenten op de werkplek. Samen met Bas van Leur, expert op het gebied van de digitale assistent Copilot voor Microsoft 365.
De onderhandelaars in Den Haag van PVV, BBB, NSC en VVD zijn eruit: er is een akkoord op hoofdlijnen om Nederland te besturen in 2024-2028. In deze rechtse coalitie zijn migratie en bestaanszekerheid belangrijke speerpunten. De relevantie van het akkoord voor HR op een rijtje.
Elke CEO, met kleine of grote ambities, weet dat de kans dat je je ambities waarmaakt een stuk groter is als je mensen met het juiste vakmanschap in huis hebt. Toch lijkt het concept vakmanschap aan erosie onderhevig. Een slecht idee, vindt Maarten van Beek.
Leiders kunnen veel leren van straatkinderen. Dat is de stellige overtuiging van Arnoud Raskin, ontwikkelaar van innovatieve leiderschapsopleidingen en sociaal ondernemer. Volgens hem kan iedereen iets positiefs bijdragen. "Dat vraagt alleen om het creëren van de juiste context."
Amper was de commotie over de werkcultuur bij de publieke omroep geluwd of het volgende geval verscheen in de media. Krijgen organisaties ooit grip op ongewenst gedrag? De oplossing moeten we zoeken in het leiderschap, concludeert prof. dr. Naomi Ellemers, lid van de commissie Van Rijn die grensoverschrijdend gedrag onderzocht bij de publieke omroep.
Annet van Duren richtte in 2020 na een roerige periode The People Skillz Company op met als doel werkend Nederland te empoweren en het potentieel van betrokken medewerkers te verzilveren. “We gebruiken de bewezen ‘mastery based learning’-methode, eenvoudig en juist daarom zo doeltreffend in de praktijk.”
Een van de grootste uitdagingen van HR anno 2024 is het boeien en binden van schaars talent. Dat vraagt om een sterke ‘keten van loyaliteit’. Ofwel: ‘Alles voor een glimlach’ ziet Jancees van Westering.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl