Met het Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan. Mr Joost van Ladesteijn schetst vijf grote misverstanden over schijnzelfstandigheid. Om de verwachtingen te temperen.
Nu de belastingsdienst weer volledig gaat handhaven op de Wet DBA en de aankomende Wet VBAR, moeten HR-managers de risico's op schijnzelfstandigheid goed begrijpen. Juriste en arbeidsrechtexpert Petra Kroon legt de veranderingen en de fiscale risico's uit. "De aangekondigde zachte landing, zal de handhaving niet verzachten."
In veel organisaties bestaat nog een discrepantie tussen wat leiders zeggen over het belang van medewerkers en wat ze daadwerkelijk doen in de dagelijkse praktijk. De auteurs van het nieuwe boek "Human Capital: Chefsache" sporen leiders aan om schijnbaar tegenstrijdige doelen te verenigen.
Videogames worden vaak gezien als een taboe op de werkvloer, maar steeds meer onderzoeken tonen aan dat ze waardevolle vaardigheden kunnen ontwikkelen die essentieel zijn voor het succes van organisaties. Van sociale interactie tot creativiteit en teamwork, gamen kan bijdragen aan de mentale gezondheid en de productiviteit van werknemers.
Om de groei- en HR-ambities beter waar te kunnen maken, stapte Technische Unie begin dit jaar over naar SAP SuccessFactors voor één HR- en payroll-systeem. Het bedrijf schakelde SD Worx in voor de implementatie en integratie binnen het IT-landschap, trainingen, payroll-dienstverlening en het beheer. De focus op best practices en aandacht voor change en adoptie zorgde voor een soepele go-live, waardoor het bedrijf klaar is voor de toekomst.
De Werelddag Mentale Gezondheid had dit jaar als speciale focus mentale gezondheid op het werk. Daar zit nog best een stigma en taboe op. De onzekerheid en angst gezien de staat van de wereld is de nieuwe roze olifant op de werkvloer. En gezien de sterke groei van stressgerelateerde klachten daarbij zijn extra aandacht, interesse en dialoog meer dan nodig, schrijft Ashmita Krishna Sharma.
De bijna 4000 medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) kunnen gratis loopbaancoaching krijgen. Hiermee belooft de universiteit medewerkers meer plezier in hun werk en verdere ontwikkeling en medewerkers zelf de regie over hun loopbaan te geven.
AI heeft onlangs bewezen betere strategische beslissingen te kunnen nemen dan menselijke bestuurders, zo blijkt uit een simulatie gebaseerd op de Amerikaanse auto-industrie. Hoewel AI indrukwekkende resultaten behaalt, zijn er ook risico's en beperkingen die het gebruik ervan in de boardroom uitdagend maken.
Mobiliteit speelt een grotere rol in aantrekkelijk werkgeverschap. Met de nadruk op hybride werken en duurzaamheid zijn werkgevers zich bewuster van de impact van mobiliteit op de tevredenheid en productiviteit van medewerkers. Frans Slats van NS Zakelijk legt uit hoe HR- en mobiliteitsmanagers hierbij kunnen ondersteunen.
De rol van de HR-leider wint door de veranderde kijk op werk, de historisch krappe arbeidsmarkt en de druk op organisaties sterk aan gewicht. Maar wat ís anno 2024 een goede HR-leider? Juryvoorzitter van editie 2024 is Tjahny Bercx, tevens winnaar van de award in 2021: "Zichtbaarheid is in elk geval niet meer het belangrijkste."
De samenwerking tussen IT en HR staat onder druk: meer dan de helft van de IT-professionals hecht meer waarde aan de technische geschiktheid van HR-software dan aan de tevredenheid van de HR-afdeling. Dit roept vragen op over de rol van beide teams in de keuze van software en de impact van deze dynamiek op de organisatie.
Organisaties willen graag actief inspelen op generatieverschillen. Onderzoek vindt bij verschillende generaties echter vrijwel dezelfde werkwaarden. De vraag is hoe werkgevers stereotypen kunnen vermijden en wel kunnen inspelen op de echte behoeften van medewerkers.
HR heeft zich de afgelopen 30 jaar tot een volwaardige functie ontwikkeld. Maar in het toezicht staat HR vaak nog in de kinderschoenen, ziet Maarten van Beek. De rol van commissies evolueert, waarbij HR-expertise steeds belangrijker wordt.
HR-technologie biedt enorme kansen voor vooruitgang, maar de sleutel ligt in de juiste implementatie. Als jurylid van de HR Tech Awards deelt Anne Jaakke haar inzichten over hoe organisaties technologische en datagedreven innovaties effectief kunnen benutten en vooruitgang kunnen boeken.
Traditionele economische theorieën stellen dat mensen financieel voordeel verkiezen en taken uitstellen. Onderzoek toont echter aan dat veel mensen extra offers willen brengen om een taak snel af te ronden, zelfs met overwerk.
Recente uitspraken van het Hof van Justitie over deeltijdwerkers benadrukken dat vol- en deeltijders gelijk behandeld moeten worden per arbeidsvoorwaarde. Dit kan voltijdwerk minder aantrekkelijk maken en deeltijdwerk lucratiever, waardoor werkgevers hun arbeidsvoorwaarden kritisch moeten herzien.
IT-bedrijf SEEBURGER legt met SAP SuccessFactors als kernsysteem voor HR met hulp van Pentos als implementatiepartner de basis voor verdere groei. Niet alleen qua aantal medewerkers en omzet, maar ook door meer te bereiken met dezelfde hoeveelheid mensen door HR-processen te optimaliseren. Patrick Frauenheim, Head of Business Application Management bij SEEBURGER: “Uiteindelijk is er een enorme return on investment”.
Kan AI het werk van ambtenaren niet alleen efficiënter en effectiever maken, maar ook leuker? Dit is het doel van een pilot die de gemeente Breda in december vorig jaar is gestart met de AI-tool Copilot van Microsoft. “In deze tijden van personeelstekorten hopen we op deze manier ambtenaren te ontlasten.”
Na het stroomlijnen van het HRIT-landschap en het standaardiseren van de HR-processen heeft EY Nederland een volgende stap gezet om de employee experience en de HR-efficiëntie verder te optimaliseren. De eigen Consulting-afdeling heeft met input van medewerkers en het platform van ServiceNow een aantal employee journeys zo gebruiksvriendelijk mogelijk ingericht voor de Nederlandse organisatie. Zo legt de organisatie bovendien de basis voor het gebruik van Generatieve AI (GenAI) voor HR.
Nu bedrijven worden geconfronteerd met ongekende onzekerheden, kan de CHRO in de boardroom een steeds belangrijker rol spelen. Dat stelt Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan de Universiteit van Tilburg en ervaren commissaris en toezichthouder.
In 2020 startte Daniëlle van Alewijn bij de snelgroeiende startup Swapfiets. Ze tuigde de gehele HR-afdeling op en begeleidde de professionalisering. Het inmiddels volwassen bedrijf heeft nu de weg naar winstgevendheid ingezet. Eén van de grote uitdagingen: het behouden én engageren van de medewerkers.
AI kan organisaties efficiënter en innovatiever maken, maar zonder duidelijk beleid voor verantwoordelijk gebruik kunnen de risico's groter zijn dan de voordelen. Advocaten Willemijn Jansma en Robin Verhoeven leggen uit wat werkgevers in een AI Code of Conduct zouden kunnen regelen.
AI-technologie biedt krachtige voordelen, maar incidenten laten zien dat de menselijke factor onmisbaar blijft. Nieuwe managementconcepten kunnen leiders helpen AI zodanig in te zetten dat medewerkers de balans vinden tussen vertrouwen op technologie én de eigen intuïtie.
Werkgever en werknemer kunnen afspreken dat het loon ook omvat het kwartiertje extra eerder openen van kantoor of werkoverleg tijdens de vrije middagpauze. Door dat niet te doen, neemt de werkgever onnodig risico.
Veel jongeren bouwen duurzame carrières op, wat bijdraagt aan hun eigen welzijn, relaties, vrijetijdsactiviteiten en algehele levensgeluk. Dit laat zien dat het mogelijk is om in korte tijd niet alleen professioneel te groeien, maar ook je levenskwaliteit te verbeteren.
In de krappe arbeidsmarkt richten organisaties zich steeds meer op personeelbehoud om de bedrijfsvoering te waarborgen. Uit onderzoek van Robert Half blijkt dat 56,67% van de werkgevers in finance, IT, HR en customer support de focus legt op het behoud van vaste functies, terwijl 35,33% uitbreiding overweegt. Dit onderstreept de groeiende trend naar vaste arbeidsrelaties, die de afgelopen jaren is toegenomen.
Op donderdag 29 augustus betoogde arbeidseconoom David Autor van het Massachusetts Institute of Technology tijdens de Schumpeter-lezing op het congres van de European Economic Association en Econometric Society dat de opkomst van kunstmatige intelligentie en vergrijzing de kloof tussen de hoogopgeleide elite en de rest van de bevolking zal verkleinen.
Leiders die willen werken aan een hecht team, zullen ook moeten omgaan met angsten van medewerkers. Hoe beter teamleden hun zorgen en ideeën naar voren brengen en bespreken, des te sterker het team wordt en groter het vertrouwen in de leider, die op zijn of haar beurt ook de eigen angsten moet onderkennen.
De laatste tijd verschijnen er berichten over vertragende ontwikkelingen op AI-gebied. Hoewel alom gezien als technologische doorbraak, worden er inmiddels ook vraagtekens gesteld bij de daadwerkelijke gevolgen van AI voor onder meer werk. Dit voedt de vraag of de AI-hype wellicht al voorbij is?
Door technologische innovaties, vergrijzing en snel veranderende omgevingen is de skill-gap groter dan ooit. Met de nieuwe generatie leerplatforms, gebaseerd op AI, vertaal je als HR- of L&D-manager de organisatiestrategie optimaal naar opleidingsbeleid.
De naam zegt het eigenlijk al: Vattenfall – Zweeds voor waterval – streeft naar zo min mogelijk afhankelijkheid van fossiele energie. Het HR-beleid is erop gericht dit te ondersteunen. En dat is een marathon, geen sprint, aldus Thewis Fennema, HR-directeur Vattenfall Customers Nederland. “Het bedrijf verandert bewust geleidelijk. Zo kunnen we het personeel optimaal meenemen in de transformatie.”
Het Amsterdamse GVB vervoert dagelijks ruim 600 duizend reizigers in en rond de hoofdstad. Om de medewerkers enthousiast en betrokken te houden, onderzoekt het GVB continu de werkbeleving. Dat levert duidelijke resultaten op, blijkt in gesprek met Leonie Boekel, manager HR, Ontwikkeling en Advies bij GVB.
Amsterdamse ambtenaren en bestuurders zijn voortaan verplicht de trein te nemen als de reistijd binnen de tien uur ligt, in plaats van het vliegtuig. Deze wijziging verhoogt de eerdere grens van zes uur en is aangekondigd door wethouder Hester van Buren en burgemeester Femke Halsema. De beslissing kwam als antwoord op vragen van JA21-raadslid Kevin Kreuger, naar aanleiding van een artikel in Binnenlands Bestuur.
Veel sollicitaties bevatten leugens en verdraaiingen, wat het lastig maakt om een goed beeld van kandidaten te krijgen. Gusta Timmermans, eigenaar van Recruitment Builders, pleit ervoor om niet langer te vertrouwen op CV’s en motivatiebrieven. In plaats daarvan adviseert zij om sollicitanten direct te spreken over hun drijfveren en vaardigheden.
Het risico op onbetrouwbare data voor HR-beslissingen is groot bij het te pas en te onpas meten van meningen van medewerkers, klanten, studenten, patiënten. Onder meer student-evaluaties in het hoger onderwijs zouden docenten ernstig benadelen. Onderzoekers Corine Boon en Iris Breetvelt wijzen op de valkuilen.
In een krappe arbeidsmarkt moet je maximaal flexibiliseren. Stuur minder, schep condities en hanteer principes om snel te kunnen schakelen.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl