Voor het vinden en binden van toptalent bestaat geen vast recept, weet HR-directeur van ASM Ralph Otte. ‘Maar vier zaken zijn van levensbelang.'
Wie kent het klassieke voorbeeld niet: Vraag HR en finance om een lijst op te stellen van personeelsleden en je krijgt zeker weten twee versies die niet op elkaar aansluiten. Waar finance praat over fte’s en kosten, heeft HR het over headcount en zo raken we regelmatig ‘lost in translation’. Maar wordt het niet eens tijd om wat vaker de krachten te gaan bundelen?
Het productiviteitsverlies van een medewerker die tegen een burn-out aan zit, is veel duurder dan diens ziekteverzuim. Vitaliteitsbeleid moet proactiever.
Apps voor continue feedback zijn enorm in opkomst. Maar Rutger Steyerberg, Directeur van Top Employers Institute, trekt deze nieuwe tools in twijfel.
Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst van een werknemer door een werkgever kan alleen als het niet mogelijk is de werknemer te herplaatsen in een andere passende functie. Dit geldt voor alle ontslaggronden, behalve bij verwijtbaar handelen van de werknemer (de 'e-grond'). Bij bijvoorbeeld ontslag om bedrijfseconomische gronden, een verstoorde arbeidsverhouding of disfunctioneren wordt dus gekeken of de werkgever heeft voldaan aan zijn herplaatsingsverplichting. In deze uitspraak oordeelde de rechter dat niet was voldaan aan de herplaatsingsverplichting. Wat speelde er?
Consumenten leren het liefst via peer-to-peer methodes, denk aan leren via YouTube-video’s. Zo zetten organisaties dit structureel op.
Wie medewerkers leert goed te onderhandelen, leert ze te innoveren. Hoe werkt dat?
Tijdens haar tenniscarrière waren de beloningen voor succes overduidelijk. Maar in het zakenleven mist oud-tennisster Esther Vergeer duidelijke feedback op succes.
Heeft uw organisatie een visie op beloning? En zo ja, draagt u die wel voldoende uit en volgt u die eigenlijk zelf wel in de praktijk?
We worden er de laatste tijd wel erg vaak mee geconfronteerd: zitten is het nieuwe roken. Met dank aan mevrouw Katja de Bruin die een boek schreef met die titel. Het is zo langzamerhand zo erg dat ik me zelfs bij het typen van deze inleiding al schuldig voel en maar even de kamer in loop om daar drie kinderen te zien zitten. “Jongens, kom eens van die bank af!”
In 1930 publiceerde econoom John Maynard Keynes het essay Economic Possibilities for our Grandchildren. Keynes verwachtte dat de productiviteit door mechanisatie zo sterk zou toenemen dat zijn (achter)kleinkinderen in 2030 nog maar 15 uur per week zouden werken om in alle levensbehoeften te voorzien. De econoom had het bij het juiste eind wat betreft de spectaculaire productiviteitsstijging. Desondanks zat hij er behoorlijk naast met de kortere werkweek. Hoewel we nog veertien jaar te gaan hebben tot 2030 lijken we verder dan ooit verwijderd van de 15-urige werkweek.
De medewerker staat meer dan ooit centraal, en dat zal in de toekomst alleen maar duidelijker worden. En waarom raakt het u?
Een organisatie gevuld met creatieve productieve mensen die elke uitdaging op kunnen lossen. Teams of individuen die bijzondere producten bedenken die niet of moeilijk te kopiëren zijn. Mensen die, als de bijzondere ideeën dan toch worden gekopieerd, zo een nieuw briljant plan uit de hoge hoed toveren. Als we toch eens de toverformule te pakken konden krijgen om dat te realiseren…
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl