In een tijd waarin arbeidsrecht voortdurend in beweging is, blijft het cruciaal om ontwikkelingen rond vakantiedagen en vakantiegeld scherp te monitoren. Wijzigingen, zoals de meetelling van overuren in de vakantiegeldberekening, laten zien dat ogenschijnlijk kleine aanpassingen grote impact kunnen hebben op de dagelijkse HR-praktijk.
Steeds meer bedrijven introduceren onbeperkte vakantiedagen, waarbij werknemers zelf bepalen hoeveel verlof ze nemen, mits ze hun werk goed uitvoeren. Maar werkt onbeperkt verlof in de praktijk wel zoals gehoopt? Dit artikel onderzoekt de ervaringen van bedrijven zoals Netflix en Patagonia en wat we daarvan kunnen leren.
KPN is het eerste grote Nederlandse bedrijf dat werknemers de vrijheid geeft om zelf te beslissen hoeveel vakantie ze nemen. Dit lijkt een genereuze stap, maar de vakbond uit kritiek: volgens hen kunnen groepsdruk en roosters de zelfstandigheid van de werknemers ondermijnen. Dit meldt het FD.
De gemiddelde loonafspraak in nieuwe cao’s bedroeg in februari 4,6 procent. Afgelopen maand was de 30e achtereenvolgende maand met een gemiddelde boven de 4 procent. De voorziene daling van de loonafspraken is tot dusver uitgebleven.
Gematigde groei, hogere inflatie, forse loonstijgingen, stijgende koopkracht, dalende armoede en lage werkloosheid. Dat zijn voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) in het Centraal Economisch Plan (CEP) voor de komende twee jaar.
Wat als een opdrachtnemer een werknemer blijkt te zijn? Opdrachtgevers die niet willen opdraaien voor naheffingen, kunnen een vrijwaringsclausule overwegen. Dat biedt tenminste enige bescherming. Niet meer dan fair, meent mr Joost van Ladesteijn.
In 2024 was er een duidelijke stijging van juridische hulpvragen, na jaren van daling. Vooral conflicten op de werkvloer, burengeschillen en klachten over consumentenaankopen namen toe. De Juridische Barometer 2024 toont een toename van problemen rondom arbeidsrecht, woningonderhoud en de opkomst van dropshipping als nieuwe bron van ergernis.
Met een vaststellingsovereenkomst kun je een arbeidsovereenkomst snel en effectief beëindigen. Maar de foutgevoeligheid ervan kan nadelig uitpakken voor zowel werkgever als werknemer. Advocaat Astrid Zuidinga zet de risico’s en veelgemaakte fouten op een rijtje.
In 2025 moeten de loonafspraken tussen werkgevers en vakbonden weer 'terug naar normaal', waarschuwt Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN. De hoge loonstijgingen van de afgelopen jaren veroorzaken zorgen over de gezondheid van de Nederlandse economie.
Nederlandse werkgevers moeten binnenkort beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen rapporteren. Via een nieuw interactief dashboard analyseert AWVN de ingevoerde beloningsdata en koppelt de resultaten terug aan deelnemende werkgevers, inclusief mogelijke verklaringen voor de verschillen.
Werknemers werken steeds vaker in het openbaar vervoer, en werkgevers spelen hierop in door flexibele werkafspraken te maken. Dit biedt werknemers meer autonomie en zorgt ervoor dat reistijd efficiënter wordt benut.
De Belastingdienst heeft een document gepubliceerd om zzp'ers en opdrachtgevers te helpen bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie. Het legt uit wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst, met de holistische toets uit het Deliveroo-arrest als leidraad.
Het akkoord over het vroegpensioen laat de belangrijkste vraag links liggen: hoe blijven medewerkers in een zwaar beroep inzetbaar? Het akkoord biedt slechts tijdelijk soelaas voor de ergste nood. Om werknemers duurzaam aan het werk te houden vraagt gerichte inspanningen voor omscholing en doorstroom naar lichtere functies. Anders vallen zij alsnog tussen wal en schip.
Nu de belastingsdienst weer volledig gaat handhaven op de Wet DBA en de aankomende Wet VBAR, moeten HR-managers de risico's op schijnzelfstandigheid goed begrijpen. Juriste en arbeidsrechtexpert Petra Kroon legt de veranderingen en de fiscale risico's uit. "De aangekondigde zachte landing, zal de handhaving niet verzachten."
Traditionele economische theorieën stellen dat mensen financieel voordeel verkiezen en taken uitstellen. Onderzoek toont echter aan dat veel mensen extra offers willen brengen om een taak snel af te ronden, zelfs met overwerk.
Recente uitspraken van het Hof van Justitie over deeltijdwerkers benadrukken dat vol- en deeltijders gelijk behandeld moeten worden per arbeidsvoorwaarde. Dit kan voltijdwerk minder aantrekkelijk maken en deeltijdwerk lucratiever, waardoor werkgevers hun arbeidsvoorwaarden kritisch moeten herzien.
HR-professionals kunnen zich opmaken voor een rustig jaar, want grote ingrepen in het sociaal beleid blijven uit in het op Prinsjesdag gepresenteerde beleid. Twee details: werken gaat een beetje meer lonen en met ouderen werken wordt minder aantrekkelijk.
De vakbonden nemen enorme risico’s door te hoge loonwensen te formuleren en verkorting van de werkweek te bepleiten. Als die wensen leiden tot hoge cao-afspraken en dus tot veel hogere loonkosten, zullen Nederlandse bedrijven aan concurrentiekracht inboeten. Uiteindelijk gaat dat ten koste van de welvaartsontwikkeling van het land.
Nog altijd probeert zo'n 30 procent van de werkgevers onder de verplichting uit te komen om een OR in te stellen, bijkt uit onderzoek. Waarom leven werkgevers de WOR niet na?
Pensioenfondsen maken snel vorderingen met het aanpassen van hun regelingen aan de nieuwe wet. Al 51 van de 100 grootste fondsen hebben een transitieplan gepubliceerd. Werknemers worden niet benadeeld en de fondsen hebben naar verwachting genoeg middelen om compensatie te bieden indien nodig.
Een gezamenlijke visie en plan zijn cruciaal om de vergrijzing effectief aan te pakken, stelden ActiZ, MKB-Nederland en VNO-NCW tijdens een recente werkconferentie. In de Malietoren waren bestuurders en ondernemers uit ouderenzorg en bedrijfsleven samen om praktische oplossingen te verkennen.
Leidinggeven aan remote teams vereist niet alleen nieuwe vaardigheden, ook traditionele vaardigheden blijven wel degelijk van belang. Neurowetenschapper Marcia Goddard legt uit hoe.
Telegram staat sinds kort voor Amsterdamse ambtenaren op een lijst met verboden apps, die in april werd gepubliceerd.
Maakt de vakbeweging haar bijzondere rechtspositie eigenlijk nog wel waar? De vraag stellen is hem beantwoorden, ziet Joost van Ladesteijn.
Werkgevers in Nederland betalen jaarlijks miljarden euro's te veel voor de inhuur van externe professionals. Dat geldt voor zowel bedrijven als overheidsorganisaties. Op twaalf manieren kunnen de kosten worden beteugeld.
Kim Inpijn is sinds begin 2021 verantwoordelijk voor het HR-beleid bij Bugaboo. In aflevering 97 van de HR Podcast spreken Ruud Coumans en Toine Al haar over de mondiale ambities van Bugaboo en hoe zij met de HR-agenda hierbij het verschil maakt. "Je ziet dat diversiteit een groot thema is."
Nederlandse techbedrijven lopen internationaal achter in het dichten van de loonkloof. Dat blijkt uit een groot data-onderzoek van Ravio onder ruim 1000 techbedrijven.
De onderhandelaars in Den Haag van PVV, BBB, NSC en VVD zijn eruit: er is een akkoord op hoofdlijnen om Nederland te besturen in 2024-2028. In deze rechtse coalitie zijn migratie en bestaanszekerheid belangrijke speerpunten. De relevantie van het akkoord voor HR op een rijtje.
Wil een werkgever een werknemer kunnen houden aan de voorwaarde dat deze nog in dienst is om een bonus te kunnen ontvangen, dan is het essentieel dat deze dit duidelijk vastlegt, aldus mr. Marcus Draaisma.
CAO’s beslaan tegenwoordig gemakkelijk honderd pagina’s. Frequent is onbegrijpelijk wat er in een CAO-artikel staat. Joost van Ladesteijn zet op een rij hoe werkgevers zich hier enigszins tegen kunnen beschermen.
Werken bij de overheid is kennelijk niet zo aantrekkelijk meer. Een groot deel van het overheidspersoneel denkt aan opstappen en het merendeel wil dat nog dit jaar doen. De meest genoemde motieven om te vertrekken zijn een te laag loon en een te hoge werkdruk
Moet het concurrentiebeding écht in elk contract staan? Werkgevers doen er goed aan hier nu al kritisch mee om te gaan. Aankomende wetgeving doet dat namelijk ook, legt mr Willemijn Jansma uit.
In het cao-overleg is de focus komen te liggen op de korte termijn ten koste van afspraken voor de lange termijn, aldus AWVN. De nadruk van de vakbonden op het maken van loonafspraken zet investeringen onder druk, óók investeringen in medewerkers. Vooral het gebrek aan aandacht voor groei van de arbeidsproductiviteit zal op termijn ten koste gaan van de kracht van de economie.
Het moet inderdaad anders. Maar niet zoals het demissionaire kabinet voorstelt in haar plannen voor de arbeidsmarkt, stelt Joost van Ladesteijn. Er is een brede weerstand ten aanzien van diverse maatregelen. Enkele suggesties voor hoe het beter kan.
Willen werkgevers een dure les voorkomen, dan moeten ze hun werknemers actief blijven informeren over vervallende vakantiedagen. Mr Petra Willems legt uit hoe het zit.
Steeds meer organisaties hebben een visie en strategie waarin duurzaamheid of circulariteit een plek hebben. Echter de vertaling naar de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers laat nog te vaak op zich wachten. Hoe werkgevers dat goed kunnen aanpakken, legt Jasper Schramade van AWVN uit.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl