Videogames worden vaak gezien als een taboe op de werkvloer, maar steeds meer onderzoeken tonen aan dat ze waardevolle vaardigheden kunnen ontwikkelen die essentieel zijn voor het succes van organisaties. Van sociale interactie tot creativiteit en teamwork, gamen kan bijdragen aan de mentale gezondheid en de productiviteit van werknemers.
HR heeft zich de afgelopen 30 jaar tot een volwaardige functie ontwikkeld. Maar in het toezicht staat HR vaak nog in de kinderschoenen, ziet Maarten van Beek. De rol van commissies evolueert, waarbij HR-expertise steeds belangrijker wordt.
Per 1 oktober is dr. Brenda Vermeeren, bestuurskundige, benoemd tot hoogleraar op de leerstoel ‘Strategisch HRM, Leiderschap en Publieke Prestaties’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Een sterke purpose is voor organisaties steeds belangrijker geworden. Leiders die deze purpose weten te verbinden met de doelen van hun medewerkers, creëren betrokken teams en stimuleren betere prestaties en groei. Zo wordt purpose een essentieel element voor duurzaam succes.
Leidinggevenden die ongevraagd advies afwimpelen, kunnen kansen missen. Zo veegde Nestlé het 'oninteressante' idee voor de Nespresso-machine aanvankelijk van tafel. Maar ideeën van medewerkers die meedenken, zijn vaak sterk, schrijft Simone van Neerven.
Zoals tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer hun sporthelden de politiek scherp verdeelde Fransen samenbrachten, kunnen ook organisaties succesverhalen inzetten om de toenemende verschillen op de werkvloer te overbruggen, ziet Jancees van Westering.
Steeds meer organisaties zetten hun 'purpose' in binnen hun HR-strategie. Dat is niet geheel zonder risico. Esther Overmars belicht ze in haar onderzoek 'Purpose Oriëntatie' voor het Swocc. In deze serie deelt ze haar belangrijkste inzichten. Deel 1: De ene purpose is de andere niet.
Alleen al door non-verbale reacties van medewerkers nestelen zich ook bij leiders onbewust vooroordelen, aldus onderzoeker David Amodio. Dit kan ook de organisatiecultuur gestaag ombuigen.
Maakt de vakbeweging haar bijzondere rechtspositie eigenlijk nog wel waar? De vraag stellen is hem beantwoorden, ziet Joost van Ladesteijn.
De gemeente Enschede heeft in 2023 zeker 1,7 miljoen euro verloren als gevolg van een te lang genegeerde angstcultuur. Een aanzienlijk deel hiervan ging naar vaststellingsovereenkomsten voor ambtenaren die langdurig ziek waren door een ongezonde werkomgeving.
Hebben werkgevers het lastig om aan personeel te komen? Dat hebben ze grotendeels aan zichzelf te wijten, stelt Lidewey van der Sluis in haar nieuwe boek 'De make mindset'. Ze hebben te zeer een 'take mindset', die het talent van vandaag niet meer boeit.
In een competitieve omgeving werken medewerkers graag onder een regelbuiger. Regelbrekers daarentegen, houden ze niet van. Maar in een coöperatieve omgeving geeft men de voorkeur aan de leider die de regels netjes volgt.
Wethouder Hester van Buren eist volledige inzet voor een drastische cultuurverandering na recente verontrustende onderzoeksresultaten. Voor haar is de aanpak van ongewenst gedrag door leidinggevenden nu topprioriteit. Leidinggevenden moeten zich aanpassen of vertrekken.
Davy van Iersel neemt zijn voorbeeldfunctie als leider serieus en wil weten wat er leeft onder de medewerkers. Zijn overtuiging: een goede employee experience maakt de business succesvoller. Bij Fujitsu Nederland gebruikte hij ook zijn sportverleden om de prestatiecultuur te bevorderen. Een terugblik.
Inconsistent gedrag van vrouwelijke leiders wordt sneller opgemerkt en negatiever beoordeeld dan dat van mannelijke leiders, blijkt uit onderzoek van sociaal econoom Emma van Gerven. Half juni promoveerde zij op dit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.
De middenmanager lijkt terug van weggeweest. Sterker, deze is voor de strategie-executie bij uitstek het middelpunt, aldus auteurs Marichal, Seger en Sorgeloos van het boek 'Leading from the Middle'.
Amper was de commotie over de werkcultuur bij de publieke omroep geluwd of het volgende geval verscheen in de media. Krijgen organisaties ooit grip op ongewenst gedrag? De oplossing moeten we zoeken in het leiderschap, concludeert prof. dr. Naomi Ellemers, lid van de commissie Van Rijn die grensoverschrijdend gedrag onderzocht bij de publieke omroep.
Steeds meer werkgevers faciliteren medewerkers die vrijwilligerswerk willen doen als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Waarom dit ook voor werkgevers interessant is, legt mr. Astrid Zuidinga uit.
Bij het ministerie van VWS zit tot nu toe slechts beperkte herkenning en vooral veel verdediging van wat er allemaal toch echt goed voor elkaar is. Veranderen kan alleen met reflectief en veranderbereid leiderschap, vindt Melissa Schouman.
DHL is een van de grootste werkgevers ter wereld met in de Benelux zo’n 13.000 medewerkers. In de strijd om het behoud van marktleiderschap speelt steeds schaarser talent een sleutelrol. Het beproefde concept van DHL: continu investeren in topwerkgeverschap, volgens een wereldwijde aanpak.
In ‘Nice doing business with you ma’am’ schrijft Annelies George over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven vóór ‘#MeToo’. Die liegen er niet om. Toch zegt zij over de maatschappelijke discussie van nu: “Hopelijk slaan we niet door in onze zuiveringspogingen.”
Het aantal overnames blijft groeien en nog steeds mislukken er veel, vaak in de fase van integratie. De kans van slagen hangt mede af van de betrokkenheid van CHRO. "Toch lukt het hem of haar niet altijd een rol van betekenis te spelen", aldus fusie- en overname-experts Evert Oosterhuis en Michel Maas.
Leidinggevenden weten vaak niet hoe om te gaan met onveilige situaties en hoe ze zelf daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen, signaleert arbeidskundige Monique van de Graaf.
Te veel werknemers bij VWS hebben te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag, zegt een FNV-rapport. De vakbond hield een enquête onder zo'n 600 ambtenaren van dit ministerie met alarmerende resultaten.
Een groot Europees onderzoek naar de positie van Functionaris Gegevensbescherming (FG) toont dat belangenverstrengeling soms op de loer ligt. Dat is vooral het geval als de FG deze taak met een andere functie combineert. Maar er spelen meer redenen.
CHRO’s die aan de slag gaan in een organisatie beheerd door een private equity-firma, treffen een totaal andere dynamiek aan dan bijvoorbeeld in een familiebedrijf of beursgenoteerde onderneming. Snel, resultaatgericht, financieel gedreven en rationeel tekent ook HR in private equity-context.
Loyale tegenspraak wordt niet overal binnen de rijksoverheid gewaardeerd en door leidinggevenden soms zelfs actief onderdrukt. Uit onderzoek door Avans Hogeschool blijkt dat de cultuur daar weinig ruimte voor laat.
De definitie van psychologische veiligheid bepaal je het beste zelf. Gangbare definities zijn vaag en gevoelig voor individuele interpretaties. Maak psychologische veiligheid daarom tot een gedeelde inspanning. De dialoog aangaan als team werkt in de praktijk wel, aldus de experts van Gooiconsult.
Als we de afgelopen jaren maatschappijbreed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector en de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Elke organisatie heeft er belang bij om ongewenst gedrag te voorkomen en de gevolgen goed af te handelen.
Het onderwerp houdt elke organisatie bezig: hoe een veilige werkomgeving te creëren? Maar hoe doe je dat? Welke middelen je hebt om een effectieve verbeterslag, vertellen docenten Bea Aarnoutse en Charlotte van den Wall Bake.
Op de drukbezochte HR Day 2023 in het Spant! in Bussum stond alles in het teken van de Circle of Influence. Ook was het die dag Diversity Day, een thema dat tevens als een rode draad door het uitgebreide programma heen liep.
De omgang met tijd is in westerse samenlevingen gebaseerd op ‘kloktijd’ en is grotendeels cultuurbepaald. Zo moet er altijd iets gedaan worden. Als klinisch neuropsycholoog dook Margriet Sitskoorn in het begrip ‘tijdbeleving’ en raakte ervan overtuigd dat het anders moet, ook in organisaties.
Het blijft intussen gevallen van grensoverschrijdend gedrag regenen, maar wat moet je er nu precies onder verstaan? Dat lijkt steeds ongrijpbaarder te worden.
Als we de afgelopen jaren maatschappij breed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector, de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Dan is een feitenonderzoek vaak onontkoombaar. Hoe pak je dat zorgvuldig aan?
Openstaan voor elkaars perspectieven en constructieve discussies aangaan is bevorderend voor vertrouwen en leidt tot betere besluitvorming.
Alle beelden van waaruit je als organisatie of manager handelt zijn legitiem. Maar wees consistent, niet het een zeggen en het andere doen. Dat vraagt een eerlijk gesprek over die beelden, schrijft Ruurd Baane.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl