Wethouder Hester van Buren eist volledige inzet voor een drastische cultuurverandering na recente verontrustende onderzoeksresultaten. Voor haar is de aanpak van ongewenst gedrag door leidinggevenden nu topprioriteit. Leidinggevenden moeten zich aanpassen of vertrekken.
Davy van Iersel neemt zijn voorbeeldfunctie als leider serieus en wil weten wat er leeft onder de medewerkers. Zijn overtuiging: een goede employee experience maakt de business succesvoller. Bij Fujitsu Nederland gebruikte hij ook zijn sportverleden om de prestatiecultuur te bevorderen. Een terugblik.
Inconsistent gedrag van vrouwelijke leiders wordt sneller opgemerkt en negatiever beoordeeld dan dat van mannelijke leiders, blijkt uit onderzoek van sociaal econoom Emma van Gerven. Half juni promoveerde zij op dit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.
De middenmanager lijkt terug van weggeweest. Sterker, deze is voor de strategie-executie bij uitstek het middelpunt, aldus auteurs Marichal, Seger en Sorgeloos van het boek 'Leading from the Middle'.
Amper was de commotie over de werkcultuur bij de publieke omroep geluwd of het volgende geval verscheen in de media. Krijgen organisaties ooit grip op ongewenst gedrag? De oplossing moeten we zoeken in het leiderschap, concludeert prof. dr. Naomi Ellemers, lid van de commissie Van Rijn die grensoverschrijdend gedrag onderzocht bij de publieke omroep.
Steeds meer werkgevers faciliteren medewerkers die vrijwilligerswerk willen doen als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Waarom dit ook voor werkgevers interessant is, legt mr. Astrid Zuidinga uit.
Bij het ministerie van VWS zit tot nu toe slechts beperkte herkenning en vooral veel verdediging van wat er allemaal toch echt goed voor elkaar is. Veranderen kan alleen met reflectief en veranderbereid leiderschap, vindt Melissa Schouman.
DHL is een van de grootste werkgevers ter wereld met in de Benelux zo’n 13.000 medewerkers. In de strijd om het behoud van marktleiderschap speelt steeds schaarser talent een sleutelrol. Het beproefde concept van DHL: continu investeren in topwerkgeverschap, volgens een wereldwijde aanpak.
In ‘Nice doing business with you ma’am’ schrijft Annelies George over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven vóór ‘#MeToo’. Die liegen er niet om. Toch zegt zij over de maatschappelijke discussie van nu: “Hopelijk slaan we niet door in onze zuiveringspogingen.”
Het aantal overnames blijft groeien en nog steeds mislukken er veel, vaak in de fase van integratie. De kans van slagen hangt mede af van de betrokkenheid van CHRO. "Toch lukt het hem of haar niet altijd een rol van betekenis te spelen", aldus fusie- en overname-experts Evert Oosterhuis en Michel Maas.
Leidinggevenden weten vaak niet hoe om te gaan met onveilige situaties en hoe ze zelf daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen, signaleert arbeidskundige Monique van de Graaf.
Te veel werknemers bij VWS hebben te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag, zegt een FNV-rapport. De vakbond hield een enquête onder zo'n 600 ambtenaren van dit ministerie met alarmerende resultaten.
Een groot Europees onderzoek naar de positie van Functionaris Gegevensbescherming (FG) toont dat belangenverstrengeling soms op de loer ligt. Dat is vooral het geval als de FG deze taak met een andere functie combineert. Maar er spelen meer redenen.
CHRO’s die aan de slag gaan in een organisatie beheerd door een private equity-firma, treffen een totaal andere dynamiek aan dan bijvoorbeeld in een familiebedrijf of beursgenoteerde onderneming. Snel, resultaatgericht, financieel gedreven en rationeel tekent ook HR in private equity-context.
Loyale tegenspraak wordt niet overal binnen de rijksoverheid gewaardeerd en door leidinggevenden soms zelfs actief onderdrukt. Uit onderzoek door Avans Hogeschool blijkt dat de cultuur daar weinig ruimte voor laat.
De definitie van psychologische veiligheid bepaal je het beste zelf. Gangbare definities zijn vaag en gevoelig voor individuele interpretaties. Maak psychologische veiligheid daarom tot een gedeelde inspanning. De dialoog aangaan als team werkt in de praktijk wel, aldus de experts van Gooiconsult.
Als we de afgelopen jaren maatschappijbreed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector en de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Elke organisatie heeft er belang bij om ongewenst gedrag te voorkomen en de gevolgen goed af te handelen.
Het onderwerp houdt elke organisatie bezig: hoe een veilige werkomgeving te creëren? Maar hoe doe je dat? Welke middelen je hebt om een effectieve verbeterslag, vertellen docenten Bea Aarnoutse en Charlotte van den Wall Bake.
Op de drukbezochte HR Day 2023 in het Spant! in Bussum stond alles in het teken van de Circle of Influence. Ook was het die dag Diversity Day, een thema dat tevens als een rode draad door het uitgebreide programma heen liep.
De omgang met tijd is in westerse samenlevingen gebaseerd op ‘kloktijd’ en is grotendeels cultuurbepaald. Zo moet er altijd iets gedaan worden. Als klinisch neuropsycholoog dook Margriet Sitskoorn in het begrip ‘tijdbeleving’ en raakte ervan overtuigd dat het anders moet, ook in organisaties.
Het blijft intussen gevallen van grensoverschrijdend gedrag regenen, maar wat moet je er nu precies onder verstaan? Dat lijkt steeds ongrijpbaarder te worden.
Als we de afgelopen jaren maatschappij breed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector, de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Dan is een feitenonderzoek vaak onontkoombaar. Hoe pak je dat zorgvuldig aan?
Openstaan voor elkaars perspectieven en constructieve discussies aangaan is bevorderend voor vertrouwen en leidt tot betere besluitvorming.
Alle beelden van waaruit je als organisatie of manager handelt zijn legitiem. Maar wees consistent, niet het een zeggen en het andere doen. Dat vraagt een eerlijk gesprek over die beelden, schrijft Ruurd Baane.
Het is een succesverhaal, de geschiedenis van Hyva. In een kleine 45 jaar is het productiebedrijf uitgegroeid tot een internationaal concern met bijna 4.000 werknemers. Toch gaat de organisatie op de schop, zegt CHRO Erwin Rengers. En moet de cultuur veranderen: "Niet alleen IQ, maar ook EQ."
Susanne Hamelink maakte de overstap van de rauwe havenwereld naar de dynamische, jonge uitzendbranche. Bij HR-dienstverlener ManpowerGroup Nederland draagt ze haar functietitel met overtuiging uit: mensen en cultuur zijn de leidraad.
Wie anderen overtuigend en met impact wil aanspreken op grensoverschrijdend gedrag, moet vooral voor zichzelf die grens helder voor ogen hebben, ondervond Anne Jaakke recent zelf. “In dit nieuwe tijdperk is het aan ons om onze morele kompassen te kalibreren.”
Bedrijven die vooral die professionals willen behouden die waarde hechten aan leren, moeten investeren in een leercultuur. Dat stelt onderzoeker Therese Grohnert van de Universiteit van Maastricht.
De kracht van taal is dat als we er bewuster mee omgaan, we een positievere en inclusievere werkomgeving kunnen creëren. Eén waarin medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Op de werkvloer van vandaag geen overbodige luxe.
Nieuwe Start Woonzorg, Dela Nederland, Faber Groop en Levi9 behoren tot de beste werkgevers van Nederland. Althans volgens het bureau Effectory, dat onderzoek naar werknemerstevredenheid doet en op grond daarvan het World-Class Workplace-keurmerk toekent.
In 2022 voelde een op de tien werknemers zich gediscrimineerd op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en onderzoeksinstituut TNO.
TomTom maakt een ingrijpende transitie door, weg van de consumentenmarkt en met nieuwe kaarttechnologie vastberaden verder op de zakelijke markt. HR faciliteert de verandering met het aantrekken van specifiek talent en een beleid gestoeld op wendbaarheid, vertelt Arne-Christian van der Tang.
De werkvloer wordt steeds minder hiërarchisch en de halfwaardetijd van kennis is steeds korter. Om te weten of je goed bezig bent, is feedback daarom cruciaal. Traditionele trainingen hiervoor leggen vaak de verkeerde accenten. Hoe je wél een effectieve feedbackcultuur opbouwt, weten consultants Jörgen Raymann en Victor Burger.
Nu werknemers weer op kantoor werken, steekt ook het grensoverschrijdend gedrag weer de kop op. Dat wordt pijnlijk duidelijk bij een aantal gemeenten, waar onderzoek plaatsvond naar het euvel.
Verspilling van menselijk kapitaal is zonde. Nu helemaal, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Bea Aarnoutse, associated consultant en partner van adviesbureau PROOF, raadt bedrijven aan om de waarde van hun menselijk kapitaal beter inzichtelijk te maken.
Werven, binden en behouden van medewerkers, hoe doe je dat? Ondernemer en mediapersoonlijkheid Annemarie van Gaal doet dit met een zelf ontwikkeld bonussysteem en korte lijnen vanuit de top met de medewerkers. Het effect dat zij waarneemt: meer collegialiteit, verantwoordelijkheid, ondernemerschap en resultaat.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl