Vorig jaar zette Gerard Penning op CHRO.nl de nieuwe people-strategie van ABN AMRO uiteen. Een jaar later maakt hij de balans op: waar is duidelijke vooruitgang geboekt en waar moeten nog stappen worden gezet? “We begeven ons op een heel nieuw, onbekend terrein.”
Aan ambities geen gebrek bij het Amsterdam UMC, dat zowel regionaal als internationaal een toonaangevende speler wil zijn. Boven op de complexe fusie die dat vergt, kwam de coronacrisis. In gesprek met Yolande van der Linden over hoe de organisatie en de top onder de grote druk erin slagen hun wendbaarheid te behouden.
Een leider die in opspraak komt, kan zich op termijn misschien rehabiliteren. Maar dan moet hij het anders aanpakken dan Marc Overmars, zegt sportfilosoof Sandra Meeuwsen.
Nadat veel vrouwen hun verhaal deden in het kader van de #metoo-beweging, blijven gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de publiciteit komen.
Steeds meer organisaties stellen een chief diversity officer aan, maar het werkelijk verbeteren van de diversiteit in de organisatie vraagt meer.
Wat te doen met tegenspraak van werknemers? Altijd naar luisteren, blijkt uit nieuw onderzoek. Ook als de dwarsligger bepaald geen genie is.
De zakenbank wil personeel aantrekken dat meer voorrang geeft aan kwaliteit van leven boven riante arbeidsvoorwaarden.
Aan het hoofd staan van HR in een grote organisatie, betekent moeilijke keuzes maken in een krachtenveld van vele belangen. Dan is het belangrijk om niet aan de leiband van het management te lopen en integer te blijven, is het credo van Gemmie Hermens. “Bij ISS dacht ik voor het eerst: wij kunnen Top Employer worden.”
WE Fashion heeft in de coronacrisis een versnelde digitale transformatie doorgemaakt. Met steun van de HR-afdeling. Maar die richt zich niet alleen op digitalisering, zegt CHRO Elianne Havinga. “Van belang in deze tijd zijn onze CONNECT-waarden, de verbinding met onze medewerkers en leiderschap in de organisatie.”
In deze tijd van ingrijpende veranderingen is één ding glashelder: leiders zijn belangrijker dan ooit. Paradoxaal genoeg zijn dit ook de tijden in de geschiedenis waarin leiderschap het meest ontbreekt, zegt Margarita Mayo.
Willen organisaties hybride werkvormen goed inrichten dan moeten zij de onderlinge informele werkrelaties scherp in kaart hebben, schrijft hoogleraar HRM Karin Sanders.
Deze korte vraag kent een kort antwoord: nee. Thuiswerken is geen absoluut recht. Wél zijn uitzonderingen denkbaar en door corona zou er wel eens meer mogelijk kunnen zijn dan we ooit dachten, schrijft Mr. Astrid Zuidinga.
Mensen die een druk ervaren om gelukkig te zijn, zijn slechter af in een gelukkig land als Nederland dan elders. Dit blijkt uit onderzoek van Egon Dejonckheere, assistent professor Medische en klinische psychologie aan Tilburg University. Hij pleit voor een 'evenwichtiger maatschappelijk discours'.
Steve Gladis, een Amerikaanse executive coach en hoogleraar aan de George Mason University ontwikkelde een checklist voor een goed vergaderproces.
Wetenschappers in organisatiekunde spreken over het fenomeen upward status disagreement (USD). Hoe groter en internationaler bedrijven worden, hoe groter het risico op dit soort conflicten.
In de huidige crisis is er opvallend weinig aandacht voor het verlies dat mensen lijden. Werkgevers kunnen een rol pakken in het herstellen van de balans.
Prothya Biosolutions groeit hard en koerst af op winst. Maar daarvoor moest de organisatie wel een flinke transformatie doormaken. Ondernemerschap zit inmiddels sterk in de cultuur. Marloes de Haas was er vanaf het begin nauw bij betrokken. "Ik doe heel veel tegelijk.”
Bij ongekende arbeidsmarktkrapte is een gezonde bedrijfscultuur dé USP, maar cultuur is geen rustig en veilig bezit; het valt of staat met adequate checks and balances.
Juist in een tijd van schaarste is het belangrijk te investeren in de héle talent journey. Daarin gaat nog veel mis, schrijft Sascha Becker.
Nederland loopt achter op andere landen in Europa als het gaat om diversiteit en inclusiviteit. Kunnen data uitkomst bieden?
Kennelijk zijn schandalen nodig om een veilige werkplek op de kaart te zetten. Hoe staat het daarmee in uw organisatie?
Sociale en psychische veiligheid op het werk is minder goed verankerd dan gedacht, zegt Inge te Brake van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen.
Ida Damen onderzoekt hoe je werknemers meer in beweging krijgt. Ze vertelt over de lessen uit haar promotieonderzoek, over wandelen tijdens de HR-cyclus en de ingenieuze WorkWalk die ze voor haar eigen werkomgeving ontwikkelde.
Waarom cultuurveranderingen in organisaties zo lastig zijn en hoe je ze toch met succes kunt doorvoeren volgens Michael Watkins, hoogleraar leiderschap en organisatieverandering.
"We staan voor de uitdaging de dominantie van de witte heteromannen-cultuur te doorbreken." D&I Partner Hendrik Jan Biemond over zíjn missie om Diversity & Inclusion op de kaart te krijgen.
Het wereldwijd actieve mobiliteitsbedrijf LeasePlan transformeert tot een compleet digitale dienstverlener. Chief People & Performance Officer, ExCo-lid en landendirecteur Tjahny Bercx over de cruciale fase waarin het proces zich momenteel bevindt.
Veranderen naar een meer open en veilige cultuur, waar incidenten niet de doofpot ingaan? Begin met het achterhalen van de organisatiecultuur zoals die écht is. Irma Doze legt uit hoe.
De winst van een efficiencymaatregel krijgt alle aandacht, terwijl het verlies van een efficiencymaatregel de grootste impact heeft. Dat leidt tot ‘roof-efficiency’.
CEO's moeten wat doen aan het lage vertrouwen in leiderschap, zegt Maria van der Heijden (MVO Nederland).
Mensen die hun werk als een roeping zien, worden door leidinggevenden vaak ten onrechte als betere werknemers beschouwd.
Van afschaffing van de leaseauto tot het eerste hybride werken-model van Nederland: het HR-beleid van VodafoneZiggo valt in meerdere opzichten op. In gesprek met Thomas Mulder, architect van veel van die beslissingen. "Cruciaal is dat je goed uitlegt waaróm je iets doet."
Wat kost slecht HR-beleid de organisatie wanneer een verziekte werksfeer leidt tot een golf aan burn-outs, ziekmeldingen of reputatieschade?
Op welke manier zorg je er als organisatie voor dat medewerkers zich wél kunnen en durven uit te spreken? De afgelopen twee weken hebben we met de ontwikkelingen rondom grensoverschrijdend gedrag gezien dat protocollen en regels voor medewerkers om klachten te delen niet voldoende zijn.
Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden, zegt Judith Meeng. Terwijl BRD Thermea Group, toen ze in 2018 aantrad, toch echt moest veranderen door de continue groei. “Ik geloof dat wij 'cultuur ready' zijn voor de toekomst."
We weten we nog te weinig van de voorkeuren van leidinggevenden en medewerkers over hybride werken, zegt hoogleraar HRM Karin Sanders.
Legitiem grasduinen in e-mails van werknemers kan verrassingen opleveren, zoals seksueel intimiderende teksten. Mr. Marcus Draaisma over de do’s en don’ts.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl