Te veel werkenden in Nederland hebben te maken met grensoverschrijdend gedrag. Werkgevers- en werknemersorganisaties komen met een gezamenlijke aanpak, samen met de regeringscommissaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Bij het ministerie van VWS zit tot nu toe slechts beperkte herkenning en vooral veel verdediging van wat er allemaal toch echt goed voor elkaar is. Veranderen kan alleen met reflectief en veranderbereid leiderschap, vindt Melissa Schouman.
Kunnen we het niet klein houden, is de standaard reactie van de leiding na een melding van grensoverschrijdend gedrag. Het goede antwoord is: eerst een quickscan doen voor een passende reactie, schrijft mr. Marcus Draaisma.
Aandacht voor gendergelijkheid blijft broodnodig, want in het huidige tempo bereiken we die pas over 72 jaar. Wat kunnen we hier leren van lichtend voorbeeld IJsland? Vooruitlopend op Internationale Vrouwendag op 8 maart is het goed eens in te zoomen op dit land, dat sterk is in vrouwelijk politiek leiderschap.
In de buurt van iemand met macht worden we ons meer bewust van ons doen en laten. Dat vergroot mede de impact van het zichtbare gedrag van de leider, schrijft Marcia Goddard. Het maakt dat leiders vaak meer invloed hebben dan ze zelf denken.
In het rapport Van Rijn over de publieke omroep blijkt geen heldenrol te zijn weggelegd voor HR. Alle goede bedoelingen ten spijt, schrijft Jancees van Westering. HR-professionals hebben wel signalen afgegeven, maar vervolgens niet krachtig genoeg doorgepakt toen daar niets mee werd gedaan.
In ‘Nice doing business with you ma’am’ schrijft Annelies George over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven vóór ‘#MeToo’. Die liegen er niet om. Toch zegt zij over de maatschappelijke discussie van nu: “Hopelijk slaan we niet door in onze zuiveringspogingen.”
Leidinggevenden weten vaak niet hoe om te gaan met onveilige situaties en hoe ze zelf daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen, signaleert arbeidskundige Monique van de Graaf.
Te veel werknemers bij VWS hebben te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag, zegt een FNV-rapport. De vakbond hield een enquête onder zo'n 600 ambtenaren van dit ministerie met alarmerende resultaten.
In de adviezen over de arbeidsmarkt lijkt de Sociaal Economische Raad (SER) vaker alleen te staan. Heeft de SER zijn langste tijd gehad en is deze nog wel de ideale kabinetsadviseur, vraagt Joost van Ladesteijn zich hardop af.
Tien HR-directeuren gingen tijdens CHRO Day met elkaar in gesprek over ‘The Future Ready Workforce’. Marieke van der Meer en Lex Moerings van Aon gaven deskundige toelichtingen. Over uitdagingen, omgekeerde loonkloven en asociaal gedrag.
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in leiderschapsposities. Vaak wordt dit toegeschreven aan factoren die verband houden met de persoonlijkheid, het gedrag, of de houding van vrouwen. Maar zijn deze verklaringen wel terecht? Zo niet, wat zijn dan de echte oorzaken van de genderkloof in leiderschap. En hoe kunnen we deze overbruggen?
M&A-professionals verwachten dat diversiteit in hun sector de komende jaren gaat toenemen. 60 procent denkt dat dit geleidelijk zal gaan en 40 procent verwacht grote sprongen. Maar slechts 19 procent denkt we de komende jaren meer diversiteit gaan zien in senior en directiefuncties in M&A en private equity. Dit blijkt uit een onderzoek van MenA.nl
In Nederland leren we dat er drie onderwerpen zijn waar je beter niet over praat: geld, politiek en religie. Toch kunnen we het gesprek over religie op de werkvloer beter wel voeren. Dat kan medewerkers en organisatie veel opleveren, schrijft Ashmita Krishna Sharma.
Als je DE&I goed implementeert, is het een enorme ‘enabler’ voor succes en duurzame groei, aldus Gwen Kolader. Het belang van diversiteit, gelijkheid en inclusie wordt in veel organisaties onderschat. “Daarom moet DE&I-beleid worden verweven in elk organisatieproces. Dit is veel meer dan alleen een ‘HR-dingetje’.”
Er is meer focus nodig op de gelijkwaardigheid van medewerkers én leidinggevenden. Dat komt onder meer door nieuwe vormen van multidisciplinair en hybride werken, plattere organisaties, verschillen in opleidingsniveaus en nieuwe generaties die anders samenwerken. Dat betogen Jan Tjerk Boonstra, Patrick van der Voorn en Wessel Exterkate.
Als we de afgelopen jaren maatschappijbreed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector en de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Elke organisatie heeft er belang bij om ongewenst gedrag te voorkomen en de gevolgen goed af te handelen.
Moderne leiders dienen veiligheid te creëren, ruimte voor persoonlijke groei en open te staan voor kritiek. Tegelijkertijd moeten zij in staat zijn tot pijnlijke maar noodzakelijke ingrepen als de situatie dat vereist. Dat is niet zonder risico nu de gevoeligheden rondom grensoverschrijdend gedrag toenemen.
Het onderwerp houdt elke organisatie bezig: hoe een veilige werkomgeving te creëren? Maar hoe doe je dat? Welke middelen je hebt om een effectieve verbeterslag, vertellen docenten Bea Aarnoutse en Charlotte van den Wall Bake.
Traditionele rollen en functietitels maken steeds vaker plaats voor een skills-based benadering: Wie ben je? Waar ben je goed in? Waar word je enthousiast van? Het resultaat is een organisatie waar mensen met meer plezier werken en die inspeelt op de individuele behoefte van de medewerker. Mits je ook een cultuur van vertrouwen, veiligheid en inclusiviteit creëert tenminste. Mike Muurmans legt uit waarom.
De meeste organisaties snappen het belang van diversiteit, inclusie en betrokkenheid en zetten stappen om divers talent aan te trekken – en om een cultureel bewust, inclusief personeelsbestand te bevorderen. Maar dit leidt nog niet tot de echte verandering die wel nodig is. Elif Pessers, Managing Director bij Workday Nederland, legt uit waarom die zo belangrijk is en hoe je die in gang zet.
Veel mensen vinden diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) belangrijk maar hebben soms onbewuste vooroordelen of zijn te druk om er rekening mee te houden bij hun beslissingen. Een recent artikel in de Harvard Business Review biedt drie strategieën om DEI te bevorderen op de werkvloer.
Het blijft intussen gevallen van grensoverschrijdend gedrag regenen, maar wat moet je er nu precies onder verstaan? Dat lijkt steeds ongrijpbaarder te worden.
Of het dossier Arbeidsmarkt van het kabinet controversieel is of niet, vraag is: scoren de arbeidsmarktvoorstellen in dat dossier wel voldoende op “diversiteit en inclusiviteit”? Er klinkt kritiek.
‘Employee empowerment’ zou ook moeten gelden voor mensen met constructieve kritiek, zegt Simone van Neerven, expert in innovatie en design thinking. In plaats van deze ‘rebellen’ te negeren, zouden organisaties ze juist volop kansen moeten bieden. “Zeker organisaties die zich willen vernieuwen.”
De M&A Award voor Diversity ging in 2022 naar Deloitte. Wat zijn de belangrijkste initiatieven geweest op het gebied van diversiteit? En welke resultaten heeft dit opgeleverd? “Ik was vorig jaar heel blij toen we die prijs voor diversiteit wonnen."
'Diversity of thought' wakkert het kritisch denken van medewerkers aan. Als je dit structureert voor jezelf, anderen in je team en organisatie, vergroot je het lerend vermogen van medewerkers. AI bewijst hierbij goede diensten.
Inclusie vereist een voortdurend gevecht om onverschilligheid en vijandigheid tegen te gaan, met leiders die een duidelijke voorbeeldfunctie vervullen. Dat stelt Tatjana Haenni, Chief Sporting Director van de NWSL, de enige professionele, onafhankelijke vrouwenvoetbalcompetitie ter wereld. Zij geeft drie lessen voor leiders die inclusie in hun eigen organisatie willen bevorderen.
Susanne Hamelink maakte de overstap van de rauwe havenwereld naar de dynamische, jonge uitzendbranche. Bij HR-dienstverlener ManpowerGroup Nederland draagt ze haar functietitel met overtuiging uit: mensen en cultuur zijn de leidraad.
Blind werven is vaak effectief om meer sollicitanten uit achtergestelde groepen, zoals vrouwen, etnische minderheden of ouderen, uit te nodigen voor een gesprek. Maar er zijn ook situaties waarin blind werven geen verschil maakt of zelfs averechts werkt.
Grootschalig Australisch onderzoek toont verontrustende cijfers over de ambities van vrouwen. Bijna de helft ziet een burn-out als belangrijkste risico voor die ambities. Dit is geen Australisch probleem alleen, ziet hoogleraar HRM Karin Sanders in Sydney.
Nog altijd worden minderheden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt en binnen organisaties. Gedragswetenschapper Tobi Sachs onderzoekt hoe dit komt en wat er tegen te doen is.
Hoe ga je als HR-leider om met kwetsbare onderwerpen als MeToo, pesten op de werkvloer en discriminatie? Thomas Mulder, Executive Director HR van VodafoneZiggo – CHRO van het jaar 2022 – deed het door een crisis te creëren. Zo werd dit onderwerp bespreekbaar en konden concrete acties worden opgezet voor een veilige en respectvolle werkcultuur.
In 2022 voelde een op de tien werknemers zich gediscrimineerd op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en onderzoeksinstituut TNO.
AnalitiQs, een onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in HR-analyse, heeft op 16 maart het eerste Gelijk Loon Certificaat uitgereikt aan wealth manager Van Lanschot Kempen. Het certificaat bevestigt dat Van Lanschot Kempen gedegen onderzoek heeft uitgevoerd naar gelijke beloning van hun medewerkers en hierin een duidelijke groei doormaakt.
Hoe ontwikkelt de toekomst van werk zich bij Rabobank Nederland onder invloed van thema’s als hybride werken? En hoe kan de organisatie diversiteit en inclusiviteit met succes omarmen? Behalve op deze vragen richt Janine Vos, CHRO en groepsdirectielid van Rabobank, zich nu op het creëren van naadloze medewerkersreizen. En dat is een reis op zichzelf.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl