Davy van Iersel neemt zijn voorbeeldfunctie als leider serieus en wil weten wat er leeft onder de medewerkers. Zijn overtuiging: een goede employee experience maakt de business succesvoller. Bij Fujitsu Nederland gebruikte hij ook zijn sportverleden om de prestatiecultuur te bevorderen. Een terugblik.
Veel leiders hebben moeite om in de prestatiemodus te blijven, wat een verhoogd risico op burn-out geeft, aldus onderzoeker Susan Goldsworthy, businessschool IMD. Om dit te doorbreken moeten organisaties een gezondere werkomgeving creëren.
De sociale druk om altijd beschikbaar te zijn, stuit steeds vaker op weerstand vanwege de schade aan mentaal en fysiek welzijn. Het voorkomen hiervan vereist een cultuurverandering, waarbij leiders, middenmanagers en werknemers het initiatief moeten nemen.
Waarschijnlijk is het u dit jaar opnieuw gelukt. Bent u er wéér in geslaagd om de tussentijdse finish genaamd zomervakantie, met de tong op uw hielen, te halen. Heeft u de afgelopen weken hemel en aarde bewogen om alle losse werkeindjes in ijltempo aan elkaar te knopen. Heeft u bloed, zweet en tranen gelaten om tóch – met een enigszins opgeruimd gevoel – koers te zetten naar de ‘autoroute du soleil’.
ALDI is in de vijftig jaar in Nederland altijd zeer selectief geweest om in interviews naar buiten te treden. Sterker: dit is voor de eerste keer dat vanuit de HR-afdeling van de supermarktketen ervaringen worden gedeeld met de media. Daar is ook alle reden voor, vindt Managing director People & Culture, Carla van Lingen: “Fijn werken, dat staat bij ons centraal.”
Op 6 juni ontvingen twaalf organisaties de Beleving Award 2024 voor hun prestaties op klant- en medewerkersbeleving. De uitreiking vond plaats bij Lommerijk in Rotterdam en werd georganiseerd door Integron. Winnaars zoals BauWatch, Patiënten Federatie, LTO Noord en Hollister B.V. namen enthousiast hun prijzen in ontvangst.
Wat als je werknemer ineens zegt een tussenjaar te willen? Werkgevers zijn niet verplicht dit te honoreren maar in de huidige tijd wil je medewerkers wél tegemoetkomen. Dit zijn de spelregels.
Wat doe je als organisatie als je ziet dat medewerkers door allerlei oorzaken steeds vaker in het nauw komen? In lijn met de strategie van de organisatie tuigde Facilicom Group een programma op, waarin de werknemer als mens centraal staat. Wendy Aendekerk en programmamanager Suzanne Dortland over hoe zij dit met project 'Sociaal Duurzaam' bereiken.
Annet van Duren richtte in 2020 na een roerige periode The People Skillz Company op met als doel werkend Nederland te empoweren en het potentieel van betrokken medewerkers te verzilveren. “We gebruiken de bewezen ‘mastery based learning’-methode, eenvoudig en juist daarom zo doeltreffend in de praktijk.”
Bij multinational dsm-firmenich zijn inzetbaarheid, health en wellbeing geïntegreerd in het strategisch bedrijfsbeleid én vast onderdeel van de MT-agenda. Deze innovatieve en succesvolle aanpak kent twee drijvende krachten: MT-lid Muriël Thijssen en employability manager Jeroen Kluytmans. Aandacht is bij dsm-firmenich de filosofie achter de aanpak om verzuim te verminderen, of liever: inzetbaarheid te optimaliseren.
Ambtenaren hebben bij vakbond FNV aangegeven de vragenlijst van VWS niet te vertrouwen, zegt de FNV in reactie op het medewerkersonderzoek.
Nederlanders vallen steeds vaker uit door stress op het werk, terwijl de werkdruk alleen maar verder toeneemt. “Verzuimpreventie moet top of mind zijn bij HR”, stelt Maudie Derks, oprichter en CEO van Acture Group. Met een geïntegreerd platform richt het bedrijf zich preventief op de mentale gezondheid van medewerkers.
Hoe het klassieke personeelshandboek helpt bij (on)gewenste omgangsvormen? Mr Willemijn Jansma legt uit wat de meerwaarde is voor de organisatie en hoe je dit in de praktijk regelt.
Signalen over ‘problemen op het gebied van omgangsvormen’ waren al eerder bekend bij de ambtelijke leiding van het ministerie van VWS.
Meer aandacht voor vrouwspecifieke gezondheidsklachten kan organisaties veel opleveren, stelt coach en consultant Melissa Schouman. Met 1,9 miljoen werkende vrouwen tussen de 40-65 jaar moeten werkgevers gemakkelijker met elkaar over dit onderwerp gaan spreken. Zo komen we tot betere oplossingen over 'hoe hiermee om te gaan’.
Veel werkgevers worstelen met vitaliteit op de werkvloer. Deze snel veranderende wereld, met ook nog eens een record aan personeelkrapte, vraagt om een strategische visie op vitaliteit. Door structureel te focussen op vitaliteit voorkom je dat medewerkers uitvallen of ontevreden worden en de organisatie willen verlaten. Het is tijd voor een wake-up call, stellen Yvonne Kersten (Managing Director Halo) en Lars van Tuin (Arbo Unie). “We moeten naar een mindshift, met een essentiële rol voor CHRO’s en leidinggevenden.”
Steeds meer werkgevers faciliteren medewerkers die vrijwilligerswerk willen doen als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Waarom dit ook voor werkgevers interessant is, legt mr. Astrid Zuidinga uit.
De organisatie tot een werkgemeenschap maken waar mensen werkplezier hebben, continu leren en betrokken zijn? Dat gaat alleen met een duidelijke koers. Zie onrust daarvoor niet als hindernis maar als een goede voedingsbodem, vindt Jan Tjerk Boonstra.
Bij het ministerie van VWS zit tot nu toe slechts beperkte herkenning en vooral veel verdediging van wat er allemaal toch echt goed voor elkaar is. Veranderen kan alleen met reflectief en veranderbereid leiderschap, vindt Melissa Schouman.
Werken bij de overheid is kennelijk niet zo aantrekkelijk meer. Een groot deel van het overheidspersoneel denkt aan opstappen en het merendeel wil dat nog dit jaar doen. De meest genoemde motieven om te vertrekken zijn een te laag loon en een te hoge werkdruk
Kunnen we het niet klein houden, is de standaard reactie van de leiding na een melding van grensoverschrijdend gedrag. Het goede antwoord is: eerst een quickscan doen voor een passende reactie, schrijft mr. Marcus Draaisma.
In 2020 gaat voestalpine Automotive Components inzetbaarheid en verzuim totaal anders aanpakken. Er wordt gekozen voor een fulltime functie voor verzuimreductie, een cruciale stap. De rol is Marlene Rhemnev op het lijf geschreven. Vanaf het begin van de is de aandacht niet alleen gericht op het reduceren van verzuim maar vooral preventie. En met succes.
Veel werkgevers worstelen met de vitaliteit op de werkvloer. Hoog tijd daarom dat CHRO’s draagvlak gaan creëren en tot actie overgaan voor een andere benadering op dit vlak. Een structurele aanpak, die geïntegreerd is in het DNA van de organisatie. Dat stellen Yvonne Kersten, managing director van Halo en Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement & Productivity bij Business Universiteit Nyenrode.
In ‘Nice doing business with you ma’am’ schrijft Annelies George over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven vóór ‘#MeToo’. Die liegen er niet om. Toch zegt zij over de maatschappelijke discussie van nu: “Hopelijk slaan we niet door in onze zuiveringspogingen.”
Hoe kunnen we mensen behouden en aantrekken? De beste oplossing: ga luisteren naar wat er leeft in de organisatie en ga dáár mee aan de slag. Dat vraagt wel iets van de leiders, en daar kunnen HR en communicatie bij helpen, schrijft Sascha Becker.
Het wordt tijd dat we zorgen dat er ook ‘mentale’ EHBO’ers zijn om geestelijke problemen bij medewerkers te kunnen herkennen en in de gaten houden. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dat een goed idee is.
Leidinggevenden weten vaak niet hoe om te gaan met onveilige situaties en hoe ze zelf daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen, signaleert arbeidskundige Monique van de Graaf.
Te veel werknemers bij VWS hebben te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag, zegt een FNV-rapport. De vakbond hield een enquête onder zo'n 600 ambtenaren van dit ministerie met alarmerende resultaten.
Een uitgeput gevoel na een videovergadering is niet ingebeeld, kan ernstig zijn en valt zeker te bestrijden. Uit eigen experimenteel onderzoek aan de Oostenrijkse Graz University of Technology (TU Graz) is wetenschappelijke onderbouwing gekomen voor videoconference fatigue (VCF). Daar valt iets aan te doen.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) introduceerde recent grip-denken als een nieuw denkkader voor bestuur. Controle op het eigen leven is belangrijk voor burgers. De Raad gaat er echter aan voorbij dat te veel grip willen hebben kwalijk is voor mensen, betoogt Roel Willems van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Organisaties leggen met het zogenaamde procesgericht werken tevens een structurele basis voor het werkgeluk van medewerkers. Hoe het denken in waardestromen en functie-overstijgende samenwerking tevens succesfactoren voor werkgeluk vormen, leggen Lieke Bezemer en Renco Bakker uit.
Loyale tegenspraak wordt niet overal binnen de rijksoverheid gewaardeerd en door leidinggevenden soms zelfs actief onderdrukt. Uit onderzoek door Avans Hogeschool blijkt dat de cultuur daar weinig ruimte voor laat.
Klinisch neuropsycholoog Margriet Sitskoorn raakte ervan overtuigd dat onze tijdsbeleving anders moet, óók in organisaties. Er is balans nodig tussen kloktijd en gebeurtenistijd. “Zo gauw er een deadline op zit, gaan onze hersenen anders werken.”
De definitie van psychologische veiligheid bepaal je het beste zelf. Gangbare definities zijn vaag en gevoelig voor individuele interpretaties. Maak psychologische veiligheid daarom tot een gedeelde inspanning. De dialoog aangaan als team werkt in de praktijk wel, aldus de experts van Gooiconsult.
Gemmie Hermens was dit jaar een van de genomineerden voor de CHRO of the Year Award 2023. Niet voor niets gezien de kwalificaties die haar worden toegedicht: ‘zij belichaamt de kernwaarden van ISS Nederland, is positief én prettig om mee samen te werken’. “Ik ben altijd mezelf.”
Een experiment bij de lokale overheden in Engeland met een vierdaagse werkweek tegen het oude salaris is stopgezet. Het blijkt dat de productiviteit hieronder te lijden heeft en ook neemt het risico op hoge werkdruk toe. Volgens Melissa Schouman is dat niet verwonderlijk en moeten we hier voorlopig geen heil van verwachten.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl