Loyale tegenspraak wordt niet overal binnen de rijksoverheid gewaardeerd en door leidinggevenden soms zelfs actief onderdrukt. Uit onderzoek door Avans Hogeschool blijkt dat de cultuur daar weinig ruimte voor laat.
Het moet inderdaad anders. Maar niet zoals het demissionaire kabinet voorstelt in haar plannen voor de arbeidsmarkt, stelt Joost van Ladesteijn. Er is een brede weerstand ten aanzien van diverse maatregelen. Enkele suggesties voor hoe het beter kan.
Dit waren de in het afgelopen jaar best beluisterde afleveringen van de HR Podcast, die elke twee weken HR-leiders, -professionals en -experts aan het woord laat? Bekijk ze hier en beluister ze (nog eens). Of lees de bijbehorende interviews.
De rechter kijkt ook bij een leer-arbeidsovereenkomst naar de elementen van de overeenkomst: gezag, arbeid en loon. Benoem het leerelement duidelijk contractueel én 'promoveer' leerlingen niet onbedoeld tot werknemer, waarschuwt Petra Willems.
Een experiment bij de lokale overheden in Engeland met een vierdaagse werkweek tegen het oude salaris is stopgezet. Het blijkt dat de productiviteit hieronder te lijden heeft en ook neemt het risico op hoge werkdruk toe. Volgens Melissa Schouman is dat niet verwonderlijk en moeten we hier voorlopig geen heil van verwachten.
Probeer een ander maar eens uit te leggen hoe het is om een CHRO te zijn. En wat houdt het eigenlijk in om een goede CHRO te zijn? Een rol met twee gezichten, stelt Anne Jaakke.
Menig CHRO wil het: een werkomgeving creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd, betrokken en ondersteund voelen. Maar hoe doe je dat dan en hoe meet je de employee engagement? Wat doe je met de resultaten? Wat maakt inclusiviteit, erkenning en een goede werk-privé-balans essentieel voor een optimale employee experience?
‘Hoe houd ik ze betrokken?’ is een vraag die menig leidinggevende stelt. Werken aan betrokkenheid vraagt elke dag aandacht. Actief betrekken van medewerkers vereist bovendien inzicht, te beginnen in welk type medewerker je tegenover je hebt.
In het deze week verschenen CHRO Magazine draait het om impact hebben. Welke HR-leider gaat daar niet voor? Precies. De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar de vraag hoe die maximale impact er dan precies uitziet, is dan weer minder eenduidig te beantwoorden. De ene CHRO is tenslotte de andere niet, net zomin als er twee HR-portefeuilles gelijk zijn.
Het voorbije jaar heeft menigeen geëxperimenteerd met ChatGPT, Bing of Midjourney. Maar wat kan Generatieve AI nu echt betekenen voor het werk van kenniswerkers? Onderzoekers sprongen op dit onderwerp en hun eerste bevindingen zijn verrassend.
Hette Mollema is bij Workday verantwoordelijk voor de Benelux organisatie van het Amerikaanse bedrijf. Hij bedient de HR-leiders van productiebedrijven in de Benelux met technologische oplossingen, en alle bijkomende strategische adviezen. Hij benoemt een aantal belangrijke trends en uitdagingen voor deze sector en geeft waardevolle tips over de ideale HR-focus voor 2024.
In Nederland leren we dat er drie onderwerpen zijn waar je beter niet over praat: geld, politiek en religie. Toch kunnen we het gesprek over religie op de werkvloer beter wel voeren. Dat kan medewerkers en organisatie veel opleveren, schrijft Ashmita Krishna Sharma.
Goede doelstellingen zijn essentieel voor het aanpakken van verzuim in organisaties. In plaats van daarvoor externe benchmarks te gebruiken, zijn eigen op maat gemaakte doelstellingen aanzienlijk effectiever. Hiermee kunnen managers strakker sturen en daadwerkelijk verbeteringen realiseren in het verzuim.
In een tijd van snelle veranderingen kiezen meer werkgevers voor performance management. Een verstandige zet, zeker als je ook rekening houdt met de juridische aspecten.
CHRO's staan voor de uitdaging om de toekomst van werk vorm te geven in een wereld die voortdurend wordt getransformeerd door technologie en automatisering. Dat betekent ook een andere perceptie van tijd en hoe we deze toewijzen aan werk. Managing Director Elif Boorn van Workday over de relatie tussen tijd en technologie – en hoe deze de toekomst van werk bepaalt en de rol van de CHRO hierin.
Er is meer focus nodig op de gelijkwaardigheid van medewerkers én leidinggevenden. Dat komt onder meer door nieuwe vormen van multidisciplinair en hybride werken, plattere organisaties, verschillen in opleidingsniveaus en nieuwe generaties die anders samenwerken. Dat betogen Jan Tjerk Boonstra, Patrick van der Voorn en Wessel Exterkate.
Als we de afgelopen jaren maatschappijbreed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector en de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Elke organisatie heeft er belang bij om ongewenst gedrag te voorkomen en de gevolgen goed af te handelen.
Moderne leiders dienen veiligheid te creëren, ruimte voor persoonlijke groei en open te staan voor kritiek. Tegelijkertijd moeten zij in staat zijn tot pijnlijke maar noodzakelijke ingrepen als de situatie dat vereist. Dat is niet zonder risico nu de gevoeligheden rondom grensoverschrijdend gedrag toenemen.
Een ‘absurd’ idee van een medewerker kan zomaar een doorbraak betekenen voor de organisatie. Als je daar als leider tenminste voor openstaat en er niet voor gaat liggen. Dat vraagt soms lef…
Er is een aangetoond verband tussen het aantrekken van toptalent en de financiële prestaties van organisaties. Dat blijkt uit recente grootschalige data-analyse. De vraag is hoe je daar langetermijneffecten van maakt. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit wat daarvoor nodig is.
De meeste organisaties snappen het belang van diversiteit, inclusie en betrokkenheid en zetten stappen om divers talent aan te trekken – en om een cultureel bewust, inclusief personeelsbestand te bevorderen. Maar dit leidt nog niet tot de echte verandering die wel nodig is. Elif Pessers, Managing Director bij Workday Nederland, legt uit waarom die zo belangrijk is en hoe je die in gang zet.
Werkgevers zijn niet alleen verplicht tot een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), zij moeten die ook nog eens actueel houden. Zeker de helft van de werkgevers blijft in gebreke. Toch is een RI&E praktisch gezien niet onoverkomelijk, aldus arbeidsrechtadvocaat Willemijn Jansma.
Een medewerker die vervolgd wordt of veroordeeld is vanwege een misdrijf beschadigt niet alleen de eigen reputatie, maar ook die van de werkgever en zelfs van de collega's. Hoe beperk je de schade?
Of een situatie kan leiden tot een ontslag op staande voet, kan niet los gezien worden van eventuele bijzondere persoonlijke omstandigheden. De rechter kijkt hier in elk geval wél naar...
Timemanagement en productiviteit zijn altijd al belangrijke aspecten geweest van een succesvolle organisatie. Maar nu, meer dan ooit, is het vinden van de juiste balans tussen productiviteit en het welzijn van werknemers een uitdaging waar bedrijven voor staan. Hette Mollema, Vice President Benelux bij Workday, staat stil bij de rol van CHRO’s bij het ontwikkelen van strategieën die niet alleen de prestaties stimuleren, maar ook het welzijn van medewerkers koesteren.
Of het dossier Arbeidsmarkt van het kabinet controversieel is of niet, vraag is: scoren de arbeidsmarktvoorstellen in dat dossier wel voldoende op “diversiteit en inclusiviteit”? Er klinkt kritiek.
‘Vertragen om te versnellen.’ Bij verandertrajecten komt deze uitspraak maar al te vaak voor. Op dat gebied liggen er kansen. Want we hebben wel geleerd hoe te vertragen, maar onvoldoende geleerd wat ervoor nodig is om te versnellen.
'Diversity of thought' wakkert het kritisch denken van medewerkers aan. Als je dit structureert voor jezelf, anderen in je team en organisatie, vergroot je het lerend vermogen van medewerkers. AI bewijst hierbij goede diensten.
Op de komende HR Day staat het thema ‘circle of influence’ centraal. Een belangrijk onderwerp voor iedere HR-professional, want wie zich consequent richt op zijn of haar 'cirkel van invloed' zal aan invloed winnen. Maar hoe breng je Stephen Covey’s theorie van de circle of influence zelf het beste in de praktijk?
De afgelopen zes maanden hebben veel HR professionals kennis gemaakt met generatieve AI – oftewel computersystemen die nieuwe output genereren. Nu de eerste rage voorbij is en het stof enigszins aan het neerdalen is moeten we bezien wat de hype was en wat er door het gebruik van AI blijvend verandert voor HR.
Alle beelden van waaruit je als organisatie of manager handelt zijn legitiem. Maar wees consistent, niet het een zeggen en het andere doen. Dat vraagt een eerlijk gesprek over die beelden, schrijft Ruurd Baane.
Willen werkgevers een dure les voorkomen, dan moeten ze hun werknemers actief blijven informeren over vervallende vakantiedagen. Mr Petra Willems legt uit hoe het zit.
Steeds meer organisaties hebben een visie en strategie waarin duurzaamheid of circulariteit een plek hebben. Echter de vertaling naar de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers laat nog te vaak op zich wachten. Hoe werkgevers dat goed kunnen aanpakken, legt Jasper Schramade van AWVN uit.
Eén van de grote angsten wereldwijd is dat AI (Artificial Intelligence) banen gaat kosten, massawerkloosheid zal veroorzaken en op het punt staat de beroepsbevolking wereldwijd te ontwrichten. Die angst is onterecht, volgens HR -analist, auteur en opiniemaker Josh Bersin.
Wie anderen overtuigend en met impact wil aanspreken op grensoverschrijdend gedrag, moet vooral voor zichzelf die grens helder voor ogen hebben, ondervond Anne Jaakke recent zelf. “In dit nieuwe tijdperk is het aan ons om onze morele kompassen te kalibreren.”
Volgens moderne opvattingen moet HR zich bekommeren om het geluk van medewerkers. Geldt die ‘zorgplicht’ ook voor moeilijk te rechtvaardigen verschillen in waardering en inkomen? Het antwoord op die vraag valt niet zomaar te geven. Maar hij moet wel worden gesteld, vindt Jancees van Westering.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl