CHRO Profiel: Elly Ploumen

CHRO Profiel: Elly Ploumen
Elly Ploumen is inmiddels bijna 10 jaar HR-directeur bij verzekeraar Achmea. “De ultieme droom is duurzame inzetbaarheid van medewerkers.”

Hoe ga je als HR-directeur van een verzekeringsmaatschappij om met de veranderende arbeidsmarkt? Klanten willen steeds sneller bediend worden, verdere digitalisering heeft het business-model van de verzekeraar op zijn kop gezet, en daarnaast heeft ook de verzekeringsbranche de harde klappen van de crisis gevoeld. Elly Ploumen, HR-directeur bij Achmea, heeft de veranderingstrajecten die met deze ontwikkelingen gepaard gingen begeleidt.

Lees ook: interview CHRO met Elly Ploumen

Hoewel de reorganisatie bij Achmea succesvol was, zou de ideale wereld er volgens de als psycholoog opgeleide Ploumen anders uitzien. “De ultieme droom is duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dat er flexibiliteit is aan de kant van zowel de werkgever als de werknemer,” vertelt ze tegen CHRO. “Het zou mooi zijn als medewerkers zo’n sterke arbeidsmarktpositie hebben dat een sociaal plan bij wijze van spreken niet langer nodig is.”

Wat is de rol van een HR-directeur in deze voortdurend veranderende wereld? Om zo goed mogelijk in te spelen op de ontwikkelingen en trends is opleiden binnen het bedrijf een ‘must’ geworden, meent ze. Duurzame inzetbaarheid is het goal van de opleidingen die Achmea aanbiedt. Ook de arbeidsmarkt als geheel beweegt zich in deze richting concludeert Ploumen. “Jongere generaties denken minder vanuit een baan en meer vanuit competenties en uitdagingen.” Daarbij draait leiderschap al lang niet meer om het verdelen van taken, maar om het stellen van kaders. “Daarbínnen kunnen medewerkers hun talenten de vrije loop laten. Dan appelleer je aan hun kennis, hun talent en enthousiasme,” vertelt ze in een interview. De medewerker geniet dan ook van meer vrijheid en verantwoordelijkheid.

 
Achmea
Achmea, gevestigd in Zeist, behoort tot een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland en is ook de grootste verzekeraar van Nederland. Onder Achmea vallen een aantal verzekeringsmerken, zoals Centraal Beheer Achmea, Interpolis, FBTO, Zilveren Kruis en Avéro Achmea. Achmea is niet alleen in Nederland actief, maar ook in een aantal andere landen waaronder Griekenland, Turkije, Australië, Ierland en Slowakije. In 2019 heeft Achmea een bruto premieomzet gedraaid van €14.1 miljard en een nettowinst van €547 miljoen.
 
Carrière
2017 – heden Voorzitter HR Group, Eurapco
2015 – 2018 Lid Adviesraad FEB, Rijksuniversiteit Groningen
2015 – heden Lid Adviesraad, NIBE-SVV

2014 -heden

Voorzitter Commissie Onderwijs en Arbeidsmarkt, Verbond van Verzekeraars

2011 – heden

Group HR director, Achmea

2011 – 2011

Director HR Development, Achmea

2006 – 2011

Head of Management Development, KPN

2000 – 2005

Manager HR, XS4ALL Internet BV

1997 – 1999

Accountmanager, KPN

1994 – 1997

Manager HR, KPN

Opleiding

 1999 – 2000   Business Telecommunication, Technische Universiteit Delft 
 1976 – 1982  Psychology, Rijksuniversiteit Groningen