CHRO profiel Hein Knaapen

Hein Knaapen is Managing Partner Europe bij CEO.works

Asset 1

Over ons

‎CEO.works is een adviesbureau dat gespecialiseerd is in het succes van bedrijven door nauw samen te werken met de CEO om sneller waarde te creëren. Succesvolle bedrijven creëren meer banen, betere diensten, nieuwe technologieën en maken het mogelijk om rijkdom in te zetten. Zakelijk succes wordt afgeremd door het steeds lagere slagingspercentage van CEO's. Wanneer we CEO's helpen slagen, creëren ze waarde voor klanten, werknemers, de samenleving en investeerders.

Inzicht ontwikkeld door jarenlange ervaring in het werken met 's werelds toonaangevende CEO's stelt ons in staat om snel waarde te ontlenen en te leveren. Onze tools ondersteunen het werk van de CEO door nieuwe technologie in het besluitvormingsproces te brengen en een team te mobiliseren om te implementeren, te ondersteunen en te helpen interpreteren wat de analyses blootleggen. Onze ervaring, proces en tools stellen de CEO in staat om snel van inzicht naar actie te gaan.‎

Hoe kijkt Hein Knaapen, voorheen CHRO bij ING, tegen zijn vakgebied aan? “Ik hoor te vaak van HR professionals dat je de business goed moet kennen. Maar dat is maar de helft van het verhaal,” vertelt Hein Knaapen tegen CHRO. Volgens Knaapen moet de HR-professional inderdaad vertrouwd zijn met de primaire bedrijfsprocessen, dit zorgt er immers voor dat er een goede conversatie is met lijnmanagement. Echter, gaat Knaapen verder: “De toegevoegde waarde van HR ligt in de allereerste plaats in ons vakmanschap. Je kunt alleen maar succesvol zijn als je iets aanbiedt wat de business graag afneemt.”

Knaapens eigen loopbaan in HR is ooit bij Unilever begonnen, waar hij verschillende HR-rollen heeft vervuld. Zo heeft hij in 1992 onder andere de toen nog jonge Mark Rutte aangenomen als trainee. “Mark werd, ook door mij, enorm gewaardeerd om zijn focus. Hij wist precies wat hij met zijn mensen wilde bereiken. Daarin is hij trouwens niet veranderd, is mijn indruk,” vertelde Knaapen ooit tegen de Telegraaf. De premier was onder meer personeelsmanager bij de Calvé-fabriek in Delft. 

Sinds 2012 was Knaapen CHRO bij ING, een bank die het digitale tijdperk binnentreedt. In oktober 2016 kondigde ING de grootste reorganisatie uit zijn geschiedenis aan, waarbij tenminste 7000 arbeidsplaatsen moesten verdwijnen. Hoe gaat de grootbank dit proces begeleiden? Een vraag die op het bord terecht kwam van de HR-directeur.

Om managers bij te staan had Knaapen eind 2016 een nieuw performancemanagementsysteem geïntroduceerd waarbij minder wordt beoordeeld op financiële doelstellingen en meer of ‘softe’ criteria: hoe goed doet iemand zijn werk, hoe effectief is het gedrag en slaagt iemand erin zijn vastgelegde ambities te realiseren? Wat de uiteindelijke score betekent, moet worden bepaald door managers in overleg met hun gelijken en baas. Knaapen benadrukte in Het Financieele Dagblad overigens dat ING hiermee niet alleen op zoek naar de beste medewerkers, maar juist ook naar het beste in elke medewerker.

ING
ING Groep is in 1991 ontstaan uit een fusie tussen Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep. ING Groep is een wereldwijde financiële instelling met een sterke Europese basis gericht op het leveren van bankdiensten. De organisatie heeft in 2017 ongeveer 52.000 medewerkers die diensten bieden op het gebied van particulier en zakelijk bankieren in meer dan 40 landen. ING Group boekte over 2015 een onderliggende omzet van 16,5 miljard euro en een nettowinst van 4 miljard euro.
 
Carrière
 

2020 - heden

Member of the supervisory board, Wehkamp

2020 - heden

Managing Partner Europe, CEO.works

2012 – 2020

Chief HR Officer - ING

2006 - heden

Member of the supervisory board, Coca-Cola

2005 – 2011

Group HR-directeur - ROYAL KPN

1984 – 2005

Verschillende HR-werkzaamheden - Unilever NV

2003 – 2005

HR-directeur Nederland - Unilever NV

2001 – 2003

HR-directeur, Corporate Centre - Unilever NV

1996 – 2001

HR-directeur - Dutch Ice Cream / Frozen Foods business

1993 – 1996

European Personnel Manager - Lever Europe

1991 – 1993

Recruitment Officer - Unilever, The Netherlands

1986 – 1991

Personeelsmanager - Udema Gieten

1984 – 1986

Factory Personnel Officer - Unox

 
Opleiding
 
 1976 - 1984   Organisational Psychology (MA), Tilburg University 
 1976 - 1984  Psychology, Economics, Law, Tilburg University
 
Raad van Bestuur
 
 Ralph Hamers   CEO 
 Patrick Flynn  CFO
 Wilfred Nagel      CRO