CHRO Profiel: Heleen Kuijten-Koenen

CHRO Profiel: Heleen Kuijten-Koenen
Heleen Kuijten-Koenen is sinds april 2022 Managing Director HR bij APG. Kuijten-Koenen was tot september 2021 HR-directeur bij Schiphol Group. “‘Verbinden’ is wat ons betreft een heel belangrijk woord.”

Logo

Over APG

APG is de grootste pensioenuitvoeringsorganisatie van Nederland. Op 1 maart 2008 werd APG opgericht als zelfstandige uitvoeringsorganisatie van pensioenfonds ABP (het pensioenfonds voor overheid en onderwijs). In datzelfde jaar fuseerde het met pensioenuitvoeringsorganisatie Cordares, dat het vermogensbeheer en de pensioenadministratie uitvoerde voor bpfBOUW (het pensioenfonds voor de Bouw). De afkorting APG staat voor Algemene Pensioen Groep.

APG werkt voor pensioenfondsen en werkgevers in de sectoren onderwijs, overheid, bouw, schoonmaak, woningcorporaties, sociale werkvoorziening, medisch specialisten en architectenbureaus. Het beheerde per 31 oktober 2020 in totaal 537 miljard euro aan pensioenvermogen. Met ongeveer 3.000 medewerkers werkt de organisatie vanuit vestigingen in Heerlen, Amsterdam, Brussel, New York, Hongkong, Shanghai en Peking.

Tijdens de het Beste Werkgevers Event vertelt Heleen Kuijten-Koenen, voormalig HR-directeur bij Schiphol Group, dat ‘verbinden’ een heel belangrijk woord is voor Schiphol. Verbinden heeft volgens haar meerdere betekenissen. Zo verbindt Schiphol Nederland met de rest van de wereld maar moet er, om dit te bereiken, ook sprake zijn van interne verbinding. Volgens Kuijten-Koenen houdt dit in dat er onder andere geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van managers en medewerkers.

Naast HR-directeur was Kuijten-Koenen treasurer bij het Schipholfonds, een in 1994 opgericht initiatief dat sport en beweging stimuleert in de omgeving van Amsterdam Airport Schiphol. Bij Schiphol is ‘Work is Moving’ de sleutel voor medewerkers, legt Kuijten-Koenen uit. Sinds 2012 is mobiliteit een onderdeel van de duurzame missie van Schiphol Group. Zo houdt het bedrijf zijn medewerkers in beweging door herplaatsing en de verandering van teams. “In het begin vonden mensen dat eng, maar dat is veranderd van angst naar verlangen. Het mooie is dat onze medewerkers nu zelf uitdragen hoe leuk ze het vinden om steeds wat anders te kunnen doen”, vertelt ze tegen Randstad. “We willen dit motto ook verspreiden in de omgeving van Schiphol.” Zo doneert het Schipholfonds meerdere keren per jaar tot een maximum van €15.000 aan projecten die sport en beweging in de omgeving van de luchthaven stimuleren. Volgens Kuijten-Koenen presteren we beter als we sporten. “Ons lichaam en brein hebben beweging nodig.”

Voordat Kuijten-Koenen bij Schiphol Group terechtkwam was zij onder andere hoofd P&O bij Bruna en HR-manager bij MCI Worldcom. Sinds 2013 is ze HR-directeur bij Schiphol Group, waar ze voorheen al senior HR manager was. Als HR-directeur is Kuijten-Koenen de eindverantwoordelijke voor het HR-beleid van de exploitant. Daarnaast bekleedt zij vele andere bestuursfuncties, zowel binnen- als buiten de reisbranche.

 

Naam:

Heleen Kuijten-Koenen

Bedrijf:

APG

Geboortejaar:

1966

Nationaliteit:

Nederlandse

Carrière

april 2022 – heden Managing Director HR, APG
2021 – heden Commissaris, BDO
2017 – heden Commissaris, OTTO Work Force
2017 – 2021 Bestuurslid, Schipholfonds
2015 – 2021 Lid Raad van Advies, JINC

2013 – 2021

HR Director, Schiphol Group

2013 – 2021 Bestuursvoorzitter, Luchtvaart Community Schiphol
2012 – 2021 Bestuurslid, Sectorfonds Luchtvaart

2009 – 2012

Senior HR Manager Operations, Schiphol Group

2007 – 2010

Senior HR Manager, Schiphol Group

2004 – 2007

Hoofd P&O, Bruna

2000 – 2004

HR Manager, MCI

2000 – 2004

HR Manager, UUNet / (MCI) WorldCom

1980 – 1990

regiomanager,  Vedior

Opleiding

1984 – 1987 Nyenrode Business Universiteit

Raad van Bestuur

Dick Benschop CEO
Jabine van der Meijs CFO
Hanne Buis CPAO
Birgit Otto COO