CHRO bij ‘s werelds grootste bedrijf zonder salaris

Donna Morris mag zich sinds kort de hoogste HR-baas noemen van 's werelds grootste bedrijf, aldus de Fortune Global 500-lijst 2020.

Voor het zevende jaar op rij is Walmart qua omzet (523,9 miljard dollar in 2019) het grootste bedrijf ter wereld, aldus de vorige week bekend gemaakte Fortune Global 500-lijst 2020. Als Executive VP en Chief People Officer is Donna Morris sinds februari verantwoordelijk voor de 2,2 miljoen werknemers bij de retailer, ‘s wereld grootste arbeidspopulatie bij één private werkgever. 

Vakantiebaan HR-afdeling

“Mijn eerste parttime baan had ik bij een stomerij toen ik 13 jaar oud was, waardoor ik in aanraking kwam met klantenservice, mijn contactuele vaardigheden ontwikkelde en met veel verschillende mensen kon werken”, vertelt ze in 2017 in een interview met Huffington post. “En ik had het geluk een vakantiebaan te bemachtigen bij de HR-afdeling toen ik student was aan de Carleton University. Dat verbreedde mijn kijk op zaken en mensen.”

Morris zorgt als lid van de Walmart-board voor het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent voor een van de meest innovatieve retailers, die de laatste jaren sterk groeide in e-commerce. Na jaren van investeringen in technologie en winkels, wist Walmart in de Amerikaanse e-commerce na Amazon zelfs uit te groeien tot de nummer 2, met een e-commerceomzet die vorig jaar met maar liefst 37% steeg. 

Maandsalaris van 0 dollar

Opmerkelijk is dat de CHRO bij Walmart voor 0 dollar op de loonlijst staat. Dat kan ze zich permitteren. Haar vermogen werd in juni 2020 door Walmine geschat op ten minste 33,6 miljoen dollar, dat is exclusief eventuele beleggingen via fondsen. In de afgelopen 7 jaar verkocht zij voor meer dan 30 miljoen dollar aan Walmart-aandelen, waarvan zij er momenteel ruim 9000 bezit.  

Voor Walmart was Morris, geboren in Canada, vanaf 2002 werkzaam bij Adobe als CHRO en Executive VP Employee Experience. In deze functie leidde ze alle HR-, vastgoed- en beveiligingsactiviteiten voor meer dan 20.000 medewerkers op 75 locaties over de hele wereld. Ze zorgde bij Abode onder meer voor aantrekkelijker arbeidsvoorwaarden, waaronder het uitbreiden van mogelijkheden voor gezinsverlof en het vereenvoudigen van standaard HR-processen. 

Performance management

In 2012 besloot zij dat er bij Adobe iets moest worden gedaan aan de jaarlijkse prestatiebeoordeling en de beloningsstructuur. “Mensen willen zelf aan hun eigen succes kunnen werken”, zegt ze daarover in het boek “Measure What Matters” (2018) van John Doerr. “Mensen willen niet wachten tot het einde van het jaar om beoordeeld te worden. Ze willen weten hoe ze het doen terwijl ze het doen, en ook wat ze anders moeten doen. “

Zij introduceerde bij Adobe een systeem voor continu performance management, bestaande uit driemaandelijkse gesprekken over “doelen en verwachtingen”, regelmatige feedback en loopbaanontwikkeling en groei met een hoofdrol voor de leidinggevende.

Hard werken

Morris’ loopbaan beslaat twintig jaar aan ervaring in directiefuncties. “Mijn carrière was een voortdurende reis van leren, risico's nemen en me richten op het hebben van impact samen met mijn team. Ik ben er heilig van overtuigd dat de steun die ik al vroeg kreeg in een gezin dat het belang van hard werken hoog hield, heeft bijgedragen aan mijn rol als leider.”

Morris is getrouwd, heeft een zoon en behaalde een Bachelor of Arts-graad in politieke wetenschappen van Carleton University. Naast haar functie bij Walmart is zij tevens lid van de raad van bestuur van Marvell Technology.