Economie groeit, hogere productie uitzendbranche

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2016 verder gegroeid, meldt CBS.

Volgens de nu beschikbare gegevens komt de economische groei uit op 0,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Die groei is vooral te danken aan toenemende investeringen en consumptie. Ook het exportsaldo droeg positief bij.
De Nederlandse economie groeit gestaag verder. Er zijn nu negen kwartalen achter elkaar met kwartaal-op-kwartaalgroei. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015 is de omvang van de economie 2,3 procent groter.
Positief producentenvertrouwen 
Ook dit kwartaal zijn de investeringen in vervoermiddelen en woningen weer aanzienlijk gegroeid. Bedrijven hebben meer besteed aan vliegtuigen, vrachtwagens en opleggers. De groei van de investeringen is in lijn met het positieve producentenvertrouwen. Dat bereikte aan het eind van het tweede kwartaal het hoogste niveau in ruim vijf jaar. 
De stijging van de uitvoer van goederen en diensten was in het tweede kwartaal van 2016 wat kleiner dan in het eerste kwartaal. Dit doordat de uitvoer van diensten minder sterk groeide dan in de voorgaande kwartalen.
De uitvoer van Nederlandse producten groeide wel harder dan in het voorgaande kwartaal. 
Voedings- en genotmiddelen 
Nederlandse bedrijven exporteerden ook dit kwartaal beduidend meer transportmiddelen dan een jaar eerder. Het ging daarbij onder meer om een platform voor de aardoliewinning op de Noordzee. Daarnaast hebben bedrijven ook aanzienlijk meer voedings- en genotmiddelen uitgevoerd. Tevens groeide de wederuitvoer harder dan in het eerste kwartaal.
Consumenten hebben in het tweede kwartaal meer besteed dan een jaar eerder. Ze gaven vooral meer uit aan diensten zoals horeca. Daarnaast aan kleding en elektrische apparaten. Het consumentenvertrouwen is na februari 2015 bijna onafgebroken positief geweest. 
Hogere productie van de uitzendbranche 
De productie van de bouwnijverheid en de zakelijke dienstverlening groeiden in het tweede kwartaal weer sterk. Binnen de zakelijke dienstverlening is vooral de productie van de uitzendbranche hoger. Dat is ook terug te zien in de: een toename van banen voor uitzendkrachten met 30 duizend.