Eigen verantwoordelijkheid van megabelang

De eigen verantwoordelijkheid van werknemers steeg dit jaar naar 90% bij de beste bedrijven van 2017.

Dit blijkt uit trendrapport 2017 van Great Place to Work. Volgens Great Place to work zijn drie relaties bepalend voor de mate waarin medewerkers presteren: die tussen de medewerker en het management gebaseerd op vertrouwen, tussen de medewerker en zijn of haar baan gebaseerd op trots en tussen medewerkers onderling gebaseerd op plezier.

Grote stijging van autonomie

Het Great Place to Work-model schrijft vijf universele waarden aan organisaties toe: Geloofwaardigheid, Respect, Eerlijkheid, Trots en Kameraadschap. Great Place to Work meet de vijf waarden bij elke organisatie met behulp van een medewerkersonderzoek: een vragenlijst met 58 stellingen en twee open vragen. Deze resultaten leiden tot een Trust Index score. 

In het trendrapport van 2017 is er een stijging te zien in de mate van autonomie die de werkgever aan de medewerker geeft om het beste uit zichzelf te halen. De score op de stelling 'De mensen hier krijgen veel verantwoordelijkheid' is toegenomen naar 90%, terwijl dit vorig jaar een van de sterkste dalers was. De groei in betrokkenheid van medewerkers zie je ook terug in het taartdiagram bij de stelling 'Het management vraagt om en reageert oprecht op suggesties en ideeën van medewerkers'  (80%, +2) en is de hoogste score voor deze stelling in de afgelopen zes jaar.

Ontwikkelaanbod het grootst in zes jaar

Een andere trend is het aanbod van voldoende ontwikkelingsmogelijkheden (80%, +2), dit is in de afgelopen zes jaar nog nooit zo hoog geweest. Best Workplaces helpen medewerkers in grotere mate en actiever om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zij stimuleren medewerkers zichzelf uit te dagen, hun carrières te managen en hun persoonlijke groei te vergroten.

Het is opvallend dat Best Workplaces het verschil veel meer zijn gaan maken op samenwerking met medewerkers, oftewel vragen stellen, feedback vragen en mensen betrekken bij beslissingen. Waar de Best Workplaces zijn gestegen op het gebied van 'De mensen hier krijgen veel verantwoordelijkheid', zijn de organisaties die de lijst niet hebben behaald juist sterk gedaald (68%,-6).

Meedenken over belangrijke beslissingen

René Brouwers, directeur van Great Place to Work: 'Best Workplaces onderscheiden zich doordat alle medewerkers in de organisatie, van directieleden tot medewerkers op de werkvloer, mogen meedenken en feedback mogen geven op belangrijke beslissingen. Denk hierbij aan keuzes voor kantoorpanden en inrichting of bijdragen aan sessies om kernwaarden vast te stellen. Deze vorm van samenwerking zien wij steeds vaker en werkt alleen als er onderling vertrouwen bestaat en mensen ook de ruimte krijgen om mee te denken.'

Op 27 maart publiceert Great Place to Work de lijst van Best Workplaces 2018 met daarbij ook een nieuwe editie van het trendrapport.