Enza Zaden uitgeroepen tot Familiebedrijf van het Jaar 2016

Het Nederlandse familiebedrijf Enza Zaden uit Enkhuizen heeft de Familiebedrijven Award 2016 in de wacht gesleept. Directievoorzitter Jaap Mazereeuw en zijn vader Piet Mazereeuw ontvingen de jaarlijkse award vandaag in de Nieuwe Kerk te Den Haag uit handen van Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN AMRO Bank.

De jury was unaniem, maar benadrukte dat de drie andere finalisten zeker ook tot de parels van de Nederlandse familiebedrijven behoren. 
De CFO van het bedrijf Luuk van der Pal won vorig jaar al de award voor beste CFO van het familiebedrijf. 
De jury over de winnaar van de Familiebedrijven Award 2016
Enza Zaden behoort binnen zijn vakgebied tot de absolute wereldtop en investeert jaar op jaar fors in Research & Development. De familie functioneert daarbij niet alleen als bestuurder, maar is ook intensief betrokken bij de productontwikkeling. Dit familiebedrijf groeit zowel in omvang als kwaliteit, schenkt veel aandacht aan zijn medewerkers en geeft talent de ruimte om zich te blijven ontwikkelen.
Over Enza Zaden
Enza Zaden werd in 1938 opgericht door Jacob Mazereeuw onder de naam ‘De Enkhuizer Zaadhandel’. Inmiddels is Enza Zaden een onafhankelijk en wereldwijd toonaangevend zaadveredelingsbedrijf voor groenterassen. Het bedrijf investeert jaarlijks 30 procent van de omzet in innovatie. Wereldwijd heeft Enza Zaden ruim 1.500 medewerkers en 43 vestigingen. In deze tijd van overnames en schaalvergroting is Enza Zaden nog een van de laatste onafhankelijke groenteveredelingsbedrijven. De aandeelhouders willen het bedrijf als familiebedrijf blijven voortzetten. 
Belang van het familiebedrijf voor de Nederlandse economie kort uiteengezet
Maar liefst 69 procent van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf.
De ruim 260.000 familiebedrijven dragen voor ruim 50 procent bij aan het Bruto Nationaal Product. 49 procent van de werknemers in Nederland staat op de loonlijst van een familiebedrijf. Familiebedrijven zijn dan ook van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid.
Over Stichting Familie Onderneming en de Familiebedrijven Award
De Stichting Familie Onderneming werd in 2012 opgericht door ondernemer John Fentener van Vlissingen en heeft als doel om het Nederlandse familiebedrijf te ondersteunen. De Stichting looft jaarlijks de Familiebedrijven Award uit aan een excellerend familiebedrijf. KPMG, partner in de Stichting, verzorgt de onafhankelijke selectie van familiebedrijven op basis van acht criteria en de randvoorwaarde dat de onderneming een écht familiebedrijf is (volgens de definitie van de Europese Commissie). Nadat dit accountantskantoor een top heeft bepaald en ABN AMRO (eveneens partner in de Stichting) vervolgens een onafhankelijke analyse van de bedrijven heeft gemaakt, kiest de vakkundige jury het winnende familiebedrijf. De bestuurder van deze familieonderneming treedt, net als zijn voorgangers, voor de periode van één jaar toe tot de jury.
Vorige winnaars van de Familiebedrijven Award
Eerder ontvingen Gassan Diamonds (2013), Westland Kaas (2014) en Koninklijke De Heus (2015) de award.