FIFA-icoon Collina over beslissen onder hoge druk: “Een grondige voorbereiding en zelfvertrouwen essentieel”

Leiders staan vaak onder druk om direct de juiste beslissing te nemen, die aan hoge eisen moet voldoen en verantwoord moet kunnen worden. Pierluigi Collina, al zes jaar op rij uitgeroepen tot 's werelds beste scheidsrechter, beschrijft zijn belangrijkste strategieën voor het nemen van beslissingen waar veel op het spel staat.

Als je een topmanager wilt worden in een groot bedrijf, moet je leren beslissingen te nemen onder druk. En er is volgens Pierluigi Collina geen betere leerschool dan scheidsrechter zijn. Terwijl bedrijfsleiders vaak de tijd krijgen om een moeilijke beslissing te nemen, is de beste scheidsrechter altijd iemand die in een fractie van een seconde een beslissing neemt over de grote beslissingen.

Het helpt om nerveus te zijn als je topprestaties wilt leveren. Voor Collina zorgen zenuwen voor de adrenaline die nodig is om resultaten te boeken

Als 90.000 mensen in het stadion naar je schreeuwen (en miljoenen mensen thuis die naar hun tv-toestel schreeuwen), moet je doortastend zijn. Te lang aarzelen geeft de indruk van onzekerheid en zet de deur open voor klachten van spelers en fans.

Dus, hoe leer je om het lawaai te blokkeren, gefocust te blijven en controversiële beslissingen te nemen? Zoals alles in het leven komt het door hard werken en voorbereiding: alles weten over wat je gaat doen is cruciaal om de juiste beslissing te nemen. Hier zijn zes tips van Collina op basis van zijn uitgebreide ervaring op het voetbalveld.

Leer de zenuwen te beheersen

Volgens Collina helpt het om nerveus te zijn als je topprestaties wilt leveren. Het belangrijkste is dat de zenuwen niet overgaan in angst, die je prestaties belemmert. In het begin van zijn carrière vertelde een beroemde Italiaanse scheidsrechter hem hoe hij voor een wedstrijd 20 minuten lang een dutje deed op een massagetafel.

Hij testte deze tip de volgende dag uit en het was zijn slechtste prestatie ooit, omdat hij te ontspannen was. Voor Collina zorgen zenuwen voor de adrenaline die nodig is om resultaten te boeken.

Leren van voorbereiding

Als scheidsrechter moet je niet alleen fit zijn en de spelregels kennen. Je kunt alleen de beste beslissingen nemen als je van tevoren alles over de wedstrijd weet – bijvoorbeeld de speelstijl en tactieken van de teams en individuele spelers. Veel van wat er op het veld gebeurt, is immers voorspelbaar als je je huiswerk doet. Dit helpt je om in de beste positie te zijn om een goede beslissing te nemen en zelfs te anticiperen op wat er gaat gebeuren.

Hetzelfde geldt voor bedrijfsleiders. Je moet zoveel mogelijk informatie in je opnemen over de markt, je klanten en je stakeholders zodat je, wanneer je snel een beslissing moet nemen, vanuit een goed geïnformeerde positie komt.

Leer van je fouten

Hoewel we er alles aan kunnen doen om ons goed voor te bereiden, zullen we toch fouten maken. Zelfs de beste spelers ter wereld maken fouten; ze missen een penalty in een WK-finale. Collina zegt: “Als ik een verkeerde beslissing had genomen in de finale van de Champions League en het had het team de beker gekost, dan zou dat mijn carrière de das om hebben gedaan en verstrekkende gevolgen hebben gehad.”

Laten we niet vergeten dat veel topvoetbalclubs tegenwoordig bedrijven zijn. Sommige zijn zelfs beursgenoteerd. Een slechte beslissing die tot degradatie leidt, kan een enorme impact hebben op het wel en wee van zowel de club als de spelers.

Meestal zijn fouten kansen; een kans om te leren, te groeien en te verbeteren voor de volgende keer

Toch weet Collina dat er maar heel weinig fouten zijn die echt het einde van een carrière betekenen. Zoals de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche zei: “Uit de oorlogsschool van het leven – what doesn’t kill me makes me stronger.” Meestal zijn fouten kansen; een kans om te leren, te groeien en te verbeteren voor de volgende keer.

Belangrijk is dat als je tijdens de wedstrijd een fout maakt, je die meteen vergeet. Het zal je prestaties alleen maar schaden als je te lang stilstaat bij wat er is gebeurd. Na de wedstrijd kun je het analyseren om te begrijpen waarom je de fout hebt gemaakt en om te voorkomen dat je het in de toekomst weer doet. Vergeet het daarna, want tijdens de volgende wedstrijd heb je een positieve mentaliteit nodig. Als iemand vraagt: “Wat was de grootste fout die je ooit hebt gemaakt?” zegt Collina daarom altijd: “Sorry, ik ben het vergeten.”

Leer vertrouwen op te bouwen

We zullen allemaal fouten maken, dus het beste wat je als scheidsrechter kan overkomen is wanneer anderen je beslissing accepteren, zelfs als je het mis hebt. Dit is een teken van vertrouwen en wederzijds respect. Als je het vaak bij het juiste eind hebt bij belangrijke beslissingen, zullen anderen je steunen, zelfs als je een fout maakt.

De manier waarop je vertrouwen kunt opbouwen is door jezelf te zijn. Collina vertelt dat wanneer hij een wedstrijd leidde, hij altijd reageerde zoals hij zich op dat moment voelde; er was geen filter. Als je een rol speelt of een script volgt, kom je er meteen achter dat je niet authentiek bent.

Toch zal voetbal nooit een perfect spel zijn. Er zullen een aantal feitelijke beslissingen zijn, maar de meeste beslissingen zijn interpretatiekwesties

Hij herinnert zich dat hij scheidsrechter was bij een UEFA Euro 2004-wedstrijd tussen Engeland en Turkije. De aanvoerder van Engeland, David Beckham, miste een penalty en werd beschimpt door Alpay Özalan uit Turkije, die Beckham in het gezicht duwde toen de twee spelers in de rust wegliepen. Daarna nodigde hij beide mannen uit in zijn kleedkamer om te praten en de lucht te klaren.

Het gesprek herstelde de sfeer en de rest van de wedstrijd was gemakkelijk. Toen hij Beckham jaren later sprak, vertelde hij dat wat toen de meeste indruk op hem maakte niet Collina’s woorden waren, maar het feit dat zijn hoofd dampte in de koude decemberlucht. Hij deed niet alsof. Ze voelden het en dat verdiende respect.

Leer om consequent te zijn

Tijdens zijn loopbaan als scheidsrechter was er geen VAR-technologie om te helpen bij het nemen van beslissingen op het veld op kritieke momenten in een wedstrijd. De ironie was dat een wedstrijd door 20 verschillende camera’s werd gevolgd, maar dat de persoon op het veld niet altijd kon zien wat er gebeurde.

Dit is vandaag de dag veranderd, nu scheidsrechters dezelfde hoeken op de monitor kunnen zien als de kijkers thuis. Toch zal voetbal nooit een perfect spel zijn. Er zullen een aantal feitelijke beslissingen zijn, maar de meeste zijn interpretatiekwesties. Het is een deel van Collina’s taak als voorzitter van het FIFA-scheidsrechterscomité om te zorgen voor consistentie in de besluitvorming onder scheidsrechters, vooral omdat officials uit verschillende landen komen met verschillende spelstijlen.

Leer om achter je beslissingen te staan

Als scheidsrechter werk je hard en breng je veel offers, maar het is ook een voorrecht om op het veld te staan bij deze gedenkwaardige wedstrijden. Een vraag die vaak aan Collina wordt gesteld is: wat doe je als je een fout maakt en een team een slechte beslissing geeft? Collina probeert in zo’n geval te compenseren door mild te zijn voor het andere team bij een andere beslissing. Dit appelleert aan het menselijk basisinstinct voor eerlijkheid.

De prestaties van elke scheidsrechter worden echter beoordeeld op basis van het aantal fouten dat ze in een wedstrijd maken. Daarom breng je je uiteindelijke prestatie in gevaar als je probeert de ene fout met de andere te compenseren. Een van de belangrijkste ingrediënten voor besluitvormers is zelfvertrouwen. Als je fouten bijhoudt en probeert te compenseren, breng je je algemene vermogen om duidelijke en moedige beslissingen te nemen in gevaar.

Dit artikel is geïnspireerd op een keynote sessie tijdens IMD’s kenmerkende Orchestrating Winning Performance programma, dat executives uit diverse sectoren en regio’s samenbrengt voor een week van intensief leren en delen met IMD faculty en business experts.

Pierluigi Collina: Italiaans voormalig voetbalscheidsrechter

Pierluigi Collina, zes keer uitgeroepen tot “World’s Best Referee”, wordt geroemd om zijn kalme autoriteit en fair play. Hij heeft onder andere de finale van de Wereldbeker 2002 en de finale van de Champions League 1999 op zijn naam staan, naast vele andere topwedstrijden. Collina is afgestudeerd in economie en voormalig financieel adviseur.

Hij stapte over van scheidsrechter naar leidinggevende functies, waaronder voorzitter van de Serie A-scheidsrechters en Chief Refereeing Officer bij de UEFA, en is momenteel voorzitter van het FIFA-scheidsrechterscomité. Hij wordt wereldwijd erkend voor zijn bijdragen, is onderscheiden met talloze prijzen en steunt actief humanitaire doelen. Collina’s inzichten in besluitvorming onder druk, beschreven in zijn boek “The Rules of the Game”, worden gewaardeerd door zakelijke leiders vanwege hun relevantie en inspiratie.