Vraag naar personeel trekt verder aan

De arbeidsmarkt in Nederland is in de afgelopen maand wederom iets hersteld. Vacatures in de zorg daalden iets, de horeca blijft zwak. 

Het niveau ligt op dit moment hoger dan begin januari, toen er nog sprake was van een stabilisatie van de vacaturetrend. Dit komt naar voren uit de maandelijkse analyse van vacaturesite Indeed. Het vacatureniveau ligt op dit moment nog wel dertien procentpunt lager dan in dezelfde periode vorig jaar. 

“Het doorzetten van het vacatureherstel heeft logischerwijs te maken met de eerste versoepelingen in de huidige lockdown”, zegt strategiespecialist Arjan Vissers van Indeed. “Om de arbeidsmarkt weer echt richting positieve cijfers te sturen, zijn verdere versoepelingen van de maatregelen nodig.”

Uit de data van Indeed blijkt dat vacatures voor verzorgers in de individuele gezondheidszorg en verpleegkundigen nog steeds behoren tot de meest geplaatste vacatures. De verpleegkunde stond de afgelopen maanden met stip op nummer één qua stijging van de vacaturetrend. 

Wel nam de vraag naar verpleegkundigen in de afgelopen maand af met zeven procent, al ligt het niveau wel 23 procent boven het niveau van een jaar geleden. Voor verzorgenden in de individuele gezondheidszorg daalde de vraag met elf procent. 

Dat het uitoefenen van contactberoepen weer mogelijk is, ziet Indeed terug in de cijfers. De vraag naar kappers is het hardst gestegen (+ 30%). In e beauty- en wellness-sector ligt het niveau nog 45 procent lager dan vorig jaar. 

De groei van het aantal vacatures in de bouwsector zet door. Daar ligt de vraag naar personeel 21 procentpunt hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De situatie voor de sectoren horeca en hospitality en toerisme is nog steeds zorgelijk. Het niveau voor de horeca ligt nu 57 procentpunt lager dan een jaar geleden, in hospitality en toerisme is dit 59 procentpunt.

De situatie voor de sectoren horeca en hospitality en toerisme is nog steeds zorgelijk”, zegt Vissers. Het niveau voor de horeca ligt nu 57 procentpunt lager dan een jaar geleden, in hospitality en toerisme is dit 59 procentpunt.