Het nieuwe CHRO Magazine ligt klaar! Voor HR-leiders met een visie op mensen

In deze nieuwe editie van CHRO Magazine ruim aandacht voor HR-leiderschap, de nieuwe ESG-regels, groene mobiliteitsprogramma’s bij Nederlandse corporates, talentstrategieën en meer. We spraken met HR-leiders van onder meer DHL, Van Wijnen Groep en Gemeente Utrecht, plus experts in gedragsbeïnvloeding en de aanpak van grensoverschrijdend gedrag.

CHRO Magazine is hét lijfblad van de CHRO Community in Nederland, met onder meer artikelen, opinies en interviews met HR-executives en – experts, actuele ontwikkelingen in het vakgebied en in de CHRO Community. CHRO’s en HR-directeuren delen hun visie, inzichten en ervaringen in CHRO Magazine en dagelijks op op CHRO.nl.

INHOUD nieuwe editie CHRO Magazine

Bij deze editie:

Hoe herken je een competente leider?

Eén van de cruciale vragen waar je als HR-leider altijd weer mee te maken hebt. Want voor het benutten van kansen, het vormgeven en realiseren van ambities heb je als business leader niets minder dat dat in gedachten.

Niet zo vreemd dus dat de stroom publicaties over die competente leidinggevende en diens tegenpool – de incompetente leider – blijft groeien. Ook deze editie van CHRO Magazine draagt daar haar steentje aan bij.

Zo spraken we met organisatiepsycholoog Naomi Ellemers, lid van de Commissie Van Rijn. Haar overtuiging: de oplossing voor het tegengaan van ongewenst gedrag op de werkvloer? Die moeten we vooral zoeken in het leiderschap.

Strategie-implementatie

Joost Kerkhofs, expert in reinforcement learning en strategie-implementatie: Gedrag verander je alleen met sturen op positieve consequenties. Het C-level, inclusief de CHRO, moet die aanpak wel begrijpen en faciliteren.

En in het hoofdartikel over de ESG-regelgeving lezen we hoe organisaties (lees: de leiders) steeds meer afgerekend zullen worden op de relatie met stakeholders en de bredere samenleving, arbeidsomstandigheden, diversiteit en inclusie, mensenrechten, gezondheid en veiligheid op de werkplek en betrokkenheid bij de gemeenschap.

Neem de column van Irma Doze: succesvolle leiders zijn zelf ook de sleutel tot het identificeren van toekomstige leiders met behulp van algoritmes en data-analyse. Of de column van Maarten Renkema: Hebben we liever AI of een leider als baas?

Strategische stip aan de horizon

Waar je uiteindelijk naartoe wilt – of eigenlijk gewoon moet – is een competente arbeidsorganisatie (om die ouderwetse term maar weer eens van stal te halen) die bestaat uit competente medewerkers én competente leiders. En dat die samen optrekken naar die strategische stip aan de horizon, als yin en yang. Daarmee doe ik het taoïsme ongetwijfeld tekort, maar de goede verstaander begrijpt me.

Komen we weer op de hamvraag: hoe herken je die competente leider?

Volgens de Londense organisatiepsycholoog Tomas Chamorro-Premuzic is het simpel: vertrouw op wetenschappelijk verantwoorde beoordelingsmethoden en het inmiddels aanzienlijke areaal aan goede software-tools hiervoor. Helaas moet de hoogleraar constateren dat desondanks maar weinig organisaties die tools gebruiken.

Dat doen wij binnen de CHRO Community beter, toch? En anders biedt deze editie daarvoor altijd nog de nodige inspiratie.

Toine Al | Sijthoff Media
Hoofdredacteur CHRO.nl | CHRO Magazine

Lees hier de complete nieuwe editie van CHRO Magazine