Langdurig zitten groeiend risico op de werkplek

Van de Europese bedrijven zegt 59 procent langdurig zitten als risicofactor te zien voor de gezondheid van hun medewerkers.

Het is daarmee de op twee na meest voorkomende risicofactor die door Europese ondernemingen wordt gemeld. Dit meldt de derde Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico’s (Esener-3) van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, EU-OSHA. 

De andere belangrijke risicofactoren die worden genoemd zijn:

  • Repetitieve arm- en handbewegingen
  • Omgang met lastige mensen
  • Tillen en dragen van mensen of zware lasten

Voor de enquête werden ruim 45.000 bedrijven in 33 Europese landen ondervraagd. In het onderzoek wordt bovendien gedetailleerd ingegaan op psychosociale arbeidsbelasting, waaronder werkstress, intimidatie en pesten. 

Vaker risicobeoordelingen

De eerste resultaten laten ontwikkelingen zien in de huidige aanpak op het gebied van veiligheid en gezondheid op de werkplek (VGW). Zo voeren Europese bedrijven over het algemeen iets vaker risicobeoordelingen uit, waarbij grote verschillen waar te nemen zijn tussen landen. 

Bedrijven die risicobeoordelingen niet regelmatig uitvoeren geven aan dat de risico’s hen bekend zijn of dat er geen grote problemen binnen de organisatie zijn. Daarnaast geven bedrijven aan dat met name de naleving van wetgeving de belangrijkste reden is om arbobeleid vorm te geven.

Participatieve aanpak belangrijk 

Opvallend is ook dat minder werknemers betrokken zijn bij het beheer van psychosociale risico's, ondanks het feit dat een participatieve aanpak als belangrijk beschouwd wordt om deze steeds vaker voorkomende risico's aan te pakken.
 

Gerelateerde artikelen