Tjahny Bercx, CPPO LeasePlan: “Het wordt nu heel spannend”

Tjahny Bercx, CPPO LeasePlan: “Het wordt nu heel spannend”
Het wereldwijd actieve mobiliteitsbedrijf LeasePlan transformeert tot een compleet digitale dienstverlener. Chief People & Performance Officer, ExCo-lid en landendirecteur Tjahny Bercx over de cruciale fase waarin het proces zich momenteel bevindt.

“Als het om thuiswerken gaat, vind ik toch dat we nog te snel besluiten nemen en er al iets van vinden zonder dat we echt de consequenties daarvan inzien”, zegt Tjahny Bercx, Chief People & Performance Officer, ExCo-lid en landendirecteur bij LeasePlan. Pieter Lieverse en Toine Al spraken met hem in de 56ste aflevering van de HR Podcast.

“Jarenlang hebben we de medewerkers betrokken in de discussie over het waarom van deze verandering”

Onderwerp van gesprek: de transformatie van mobiliteitsbedrijf LeasePlan tot digitaal platform, het aanstaande fusieproces met het Franse mobiliteitsbedrijf ALD en zijn verkiezing tot CHRO of the Year 2021 tijdens de CHRO Day in november. De jury onder voorzitterschap van Janine Vos omschreef hem als ‘een business-gedreven visionair die het menselijke niet uit het oog verliest, met impact op engagement en resultaat’. Dit artikel is een verkorte weergave van het interview dat in zijn geheel als podcast te beluisteren is. 

LeasePlan is een mobiliteitsbedrijf met 7.000 medewerkers actief in 30 landen en een leasevloot van 1,8 miljoen voertuigen. De organisatie is sinds 2018 bezig met de transformatie naar een volledig digitaal bedrijf. Die klus zou in 2025 geklaard moeten zijn. Waar staat LeasePlan nu in het digitaliseringsproces?  

Tjahny Bercx: We hebben de afgelopen jaren de akkoorden geschreven. We staan nu op het punt om de muziek te laten horen. Wat we nu aan het doen zijn is met ons platform, de NextGen Ditigal Architecture, NGDA, in drie zogenaamde frontrunnerlanden laten zien dat het werkt. We gaan de eerste paar 100.000 master leasecontracten in het systeem plaatsen. De medewerkers in de frontrunnerlanden gaan voor het eerst daadwerkelijk werken met het systeem en vanuit het systeem. Het wordt nu heel spannend. 

“De komende maanden moet duidelijk worden welke rol ik ga spelen in de hele integratie”

En toen kwam enkele weken geleden de aankondiging dat het Franse mobiliteitsbedrijf ALD LeasePlan gaat overnemen, waardoor het grootste autoleasebedrijf ter wereld ontstaat. Welke rol speel je als Chief People & Performance Officer in dat integratieproces?  

Tjahny Bercx: “Ik heb in dit geheel een specifieke rol. Ik ben niet alleen ExCo-member en Chief People Officer, maar ook landendirecteur van Brazilië, Mexico, de US, Oostenrijk en Zwitserland. In deze landen ben ik verantwoordelijk voor de integratie. Als ExCo-member kijk ik naar het brede verband van de LeasePlan Group en de integratie die we dadelijk gaan doen met ALD en mijn waarschijnlijke rol in de integration management office.”  

“Daarnaast ben ik nog voorzitter van het pensioenfonds. Dus daar zal ik waarschijnlijk ook een bepaalde rol in gaan spelen wat betreft het harmoniseren van die pensioenen, alsmede de arbeidsvoorwaarden. Maar we staan nog aan de vooravond. De komende maanden moet duidelijk worden welke rol ik ga spelen in de hele integratie. En of er daarna voor mij nog toekomst is binnen deze constellatie.” 

Als we kijken naar de LeasePlanmedewerkers, wat verwachten die van jou in deze context?  

Tjahny Bercx: Eigenlijk waarmaken waar we de medewerkers al jarenlang over hebben geïnformeerd en op hebben voorbereid. Jarenlang zijn we heel duidelijk geweest over onze visie. Jarenlang hebben we de medewerkers betrokken in de discussie over het waarom van deze verandering, het waarom van deze transformatie. Met deze aankondiging was er vooral iets van opluchting van: hè, hè, eindelijk duidelijkheid, let’s work on it. Zelf verwacht ik dat er geen grote impact zal zijn voor ons personeel. Daar moet ik natuurlijk altijd mee oppassen, maar ik wil toch wel dit zeggen. Als de attrition rate bij ALD en bij LeasePlan op het huidige niveau blijft de komende 3 tot 4 jaar, dan denk ik dat je juist banen behoudt. 

Is het zo dat de transformatie van het werk die we door de corona-pandemie hebben gezien, en waardoor remote werken gewoon geworden is, jullie daarbij in de kaart speelt? 

Tjahny Bercx: Daar houd ik uitdrukkelijk nog een slag om de arm. Rondom het thuiswerken vind ik dat we te snel besluiten nemen en er al iets van vinden zonder dat we de echte consequentie daarvan inzien. Want let op, volksziekte nummer 1, als ik het überhaupt al een ziekte mag noemen, worden dadelijk: burn-out en depressie. Daar heeft het thuiswerken of Teams-werken een belangrijk aandeel in. Je mist daarbij het nodige menselijke contact, en de cocreatie, het met elkaar in een kamer samen nadenken over hoe je nou iets aanpakt. Ik denk dat we er voorzichtig mee moeten zijn dat mensen alleen maar thuis werken. Je moet daar een balans in zien te vinden.  

Tegelijk maakt Teams-werken dat er een soort van flexibiliteit is ontstaan. Vroeger zei je: ik moet mijn kind ophalen en ik neem een paar uurtjes vrij. Nu zeg je: ik ga mijn kind ophalen, maar ik haak thuis weer aan en doe daarna mee aan de discussie. Je productiviteit blijft daarmee ook nog eens op peil.

“Maar ik mis ik op dit punt de nuance in de discussie. We hebben heldere formuleringen nodig. Je hoort nu bijvoorbeeld stemmen opgaan om thuiswerken tot een soort van verworven recht te maken. Ik vind dat een gevaarlijke ontwikkeling omdat je daarmee de gedachte van flexibiliteit ondergraaft. Voor we dat doen moeten we eerst helder hebben, waar het nu sec over gaat bij Teams-werken. Ik mis nog steeds een goede dialoog over de vraag: wat is nu de impact van al dit transactionele werken? Ik zou daar eerst meer discussie over willen hebben.” 

“Ten eerste vind ik het heel mooi dat ik gekozen ben en dat dat door vakgenoten is”

In november ben jij verkozen tot CHRO of the year op de CHRO Day. Wat betekent die uitverkiezing voor jou? 

Tjahny Bercx: “Ten eerste vind ik het heel mooi dat ik gekozen ben en dat dat door vakgenoten is. Dat betekent voor mij heel veel. Zoals je weet was ik in 2018 ook genomineerd. Ik heb me toen teruggetrokken, omdat ik vond dat ik op dat moment ik nog onvoldoende een verhaal had. Nu heb ik dat verhaal. Ik kan nu echt over de transformatie en alles wat we hebben gedaan in de afgelopen vier jaar vertellen. En het is denk ik zowel voor mezelf als voor de HR-community een mooi verhaal geworden. We bouwen daar nog steeds aan voort.”   

“Ten tweede is het natuurlijk fantastisch voor de HR-community van LeasePlan. Want uiteindelijk gaat het niet zozeer over mij; natuurlijk klinkt dat als een cliché, hoor ik de mensen al denken. Maar de mensen die mij echt kennen, weten dat ik het meen als ik zeg: het gaat om mijn medewerkers. Zo werk ik, mét mijn medewerkers, altijd met elkaar. Samen sta je veel sterker.”  

“Ten derde wil ik ook mijn CEO Tex Gunning bedanken. Want de samenwerking die we samen hebben, zijn creatieve brein, maakt mijn werk ook een stukje makkelijker. Hij is ongelofelijk begaan ook met het personeel. Daardoor komen we samen ook tot fantastische ideeën. Zoals toen we nadachten over de vraag hoe kunnen we nu de ondernemingsraad zo meenemen dat zij ook echt begrijpen wat die digitale transformatie inhoudt? We kwamen toen op het idee om met de hele centrale ondernemingsraad naar Silicon Valley te gaan. We hebben daar allerlei bedrijven bezocht, waaronder startups, om te zien wat er staat te gebeuren op het gebied van mobiliteit. Dat heeft ons zo’n inzicht gegeven en het helpt ons bovendien bij al onze adviesaanvragen bij de ondernemingsraad.”  

“Tot slot vind ik het ook voor thuis, mijn kinderen en mijn vrouw, heel belangrijk. Kijk, ik ben een workaholic. Dat is bekend. Hiermee zien ze ook de spin-off van al het harde werken. Dus ook voor thuis vind ik het gewoon mooi. Het is toch iets bijzonders.”

“Niks kun je alleen doen. Daar geloof ik ook niet in. Je doet alles samen”

Je ziet de toekenning van de award dus duidelijk als een gedeelde onderscheiding?

Tjanhy Bercx: “Absoluut. Niks kun je alleen doen. Daar geloof ik ook niet in. Je doet alles samen. Dus ook mijn rol en de positie die ik nu heb, heb ik te danken aan al mijn collega’s die zo hard voor mij, voor de organisatie en voor onze klanten hebben gewerkt. Natuurlijk stuur ik en natuurlijk moet ik leidinggeven, maar het zijn wel deze mensen die zo hard hebben gewerkt, waardoor de resultaten zo fantastisch zijn geweest. En dat heeft er ook toe geleid dat ik CHRO van het jaar ben geworden. 

Beluister het complete interview met Tjahny Bercx via CHRO – HR Podcast