Randstad ziet groei afzwakken

Randstad heeft zijn omzet vorig kwartaal minder sterk zien groeien dan in de eerste drie maanden van 2016. In Europa zwakte de groei af, terwijl de opbrengsten in de Verenigde Staten stagneerden op het niveau van een jaar eerder.

Randstad meldde dinsdag een totale omzetgroei van 6 procent in het tweede kwartaal, tot 5,1 miljard euro. Per werkdag gerekend namen de opbrengsten met 3 procent toe, na een plus van 5 procent in het eerste kwartaal. Het bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde met 11 procent tot 235 miljoen euro. De nettowinst steeg met een vijfde naar 156 miljoen euro.
Het uitzendconcern zag de met vorig jaar vergelijkbare omzet in alle belangrijke markten minder sterk groeien dan in de eerste drie maanden van dit jaar. In Nederland en Frankrijk halveerde de toename tot respectievelijk 3 en 4 procent. In de VS viel de groei stil. In de Benelux voelde Randstad het verlies van enkele grote contracten, waaronder een overheidsopdracht in Nederland. In Frankrijk werd de groei geremd door stakingen.
Financieel directeur Robert Jan van de Kraats wees er in een toelichting op dat Randstad het wel op bijna alle vlakken beter doet dan de markt als geheel. De echte groeiversnelling, zoals die in eerder periodes van herstel zichtbaar was, blijft echter uit doordat de economie als geheel die stijgende lijn evenmin weet te vinden.
,,Het loopt door. De ene keer gaat het wat harder, dan weer wat minder”, vatte Van de Kraats de ontwikkeling samen. Als lichtpuntje wees hij op Duitsland, waar nu enkele kwartalen duidelijk sprake is van vooruitgang. De stagnatie in de VS schreef hij vooral toe aan sterke groei in het verleden. Die ontwikkeling hapert, doordat de hele Amerikaanse arbeidsmarkt minder sterk groeit.
Volgens Randstad toont juli ongeveer hetzelfde beeld als het tweede kwartaal. Daarbij gaf het bedrijf aan dat de omzet vorige maand met 2 procent toenam. De totale omzet wordt dit kwartaal gestuwd door de onlangs aangekondigde overnames in Italië en Japan. Overnames hielpen de opbrengsten vorig kwartaal met ruim 2 procent vooruit.
Randstad wist zijn winstmarges vorig kwartaal verder op te voeren, waarbij de ebitamarge steeg van 4,5 naar 4,7 procent en de brutomarge uitkwam op 18,9 procent. Het bedrijf verwacht dat de kosten dit kwartaal ongeveer even hoog zullen zijn als in de afgelopen drie maanden.