Record aantal vrouwelijke CEO’s in de Fortune 500-lijst

Het aantal vrouwen dat de grootste Amerikaanse bedrijven leidt, groeit en bereikte dit jaar een nieuw hoogtepunt: 37 Fortune 500-bedrijven heeft een vrouwelijke CEO.

De Fortune 500-lijst van de grootste bedrijven van Amerika, geldt al langer als een microkosmos van het Amerikaanse bedrijfsleven. Zo wordt het aantal vrouwelijke chief executives op die lijst nauwlettend in de gaten gehouden door boards en C-suites die genderdiversiteit serieus nemen in de VS. En dat worden er langzamerhand steeds meer, zo lijkt de stand van dit jaar te suggereren.

Versnelde groei

De teller van dit jaar verslaat duidelijk de 33 van vorig jaar (+12%), wat op zichzelf al een nieuw record is. Zij het dat het totale plaatje wat minder bemoedigend is, meldt Fortune. Want zelfs met een record van 37 vrouwelijke CEO's, leiden vrouwen nog altijd slechts 7,4% van de 500 bedrijven op de ranglijst. Let wel: twintig jaar geleden leidden vrouwen er twee. Pas in de afgelopen vier jaar versnelde de groei van het aantal vrouwen als CEO na 30 jaar, een algemene opwaartse trend, met een tussentijdse dip.

Het aantal vrouwen dat Fortune 500-bedrijven leidt, wordt beïnvloed door verschillende factoren, bijvoorbeeld door wisselingen in het leiderschap en doordat bedrijven die groeien in de lijst terecht komen, waardoor anderen weer afvallen. Dus hoewel het schommelende aantal vrouwelijke CEO’s geen wetenschappelijke maat is voor de positie van vrouwen in het Amerikaanse bedrijfsleven, biedt het toch een interessante momentopname.

Overnames van bedrijven met mannelijke CEO’s

Zo kwam een aantal vrouwen dit jaar op de lijst na het overnemen van Fortune 500-bedrijven van mannelijke voorgangers in het afgelopen jaar. Verder speelt een aantal functiewisselingen: Carol Tomé, al lange tijd werkzaam bij Home Depot, begint op 1 juni als CEO van UPS. Heyward Donigan, een oudgediende in de gezondheidszorg, werd in augustus 2019 CEO van drogisterijketen Rite Aid. 

Enkele van de 37 vrouwelijke CEO’s leiden bedrijven die dit jaar voor het eerst tot de Fortune 500 zijn doorgedrongen, omdat zij de omzetdrempel bereikten van $ 5,7 miljard. Tot die groep behoren Barbara R. Smith, CEO van materialen-bedrijf Commercial Metals met een omzet van $ 5,8 miljard, en Nazzic S. Keene, CEO van informatie-technologiebedrijf Science Applications International met omzet van $ 6,4 miljard.Een opmerkelijke verandering in het afgelopen jaar betreft onder meer de positie van Safra Catz bij Oracle (foto); ze is nu de enige CEO van het bedrijf na het overlijden van haar co-CEO Mark Hurd. 

7 vrouwen leiden Fortune 100-bedrijf

Verder is een groot deel van de 37 CEO’s  geconcentreerd aan de onderkant van de Fortune 500, waar de bedrijven relatief het ‘kleinst’ zijn. Slechts zeven vrouwen staan aan het hoofd van een Fortune 100-bedrijf. Daar leidt Mary Barra, CEO van de autogigant General Motors met een omzet van $ 137 miljard, het grootste bedrijf.