Cijfers: werkgevers zien vaste functies voor rollen als HR als remedie tegen schaars personeel

In de krappe arbeidsmarkt richten organisaties zich steeds meer op personeelbehoud om de bedrijfsvoering te waarborgen. Uit onderzoek van Robert Half blijkt dat 56,67% van de werkgevers in finance, IT, HR en customer support de focus legt op het behoud van vaste functies, terwijl 35,33% uitbreiding overweegt. Dit onderstreept de groeiende trend naar vaste arbeidsrelaties, die de afgelopen jaren is toegenomen.

Werkgevers slagen er inmiddels iets beter in om nieuw personeel te vinden, zo blijkt uit de meest recente CBS-kwartaalcijfers. Er was een lichte daling van het aantal vacatures over het tweede kwartaal van 2024. Toch staat met 108 vacatures per 100 werklozen de arbeidsmarkt nog onder hoge spanning. Hoe gaan werkgevers daarmee om? Recruitmentbureau Robert Half deelt enkele interessante inzichten over de wervingsintenties van werkgevers voor de rest van het jaar.

Werkgevers zijn niet alleen gericht op vaste dienstverbanden, maar blijven ook op zoek naar tijdelijk talent 

Op de aanhoudend krappe arbeidsmarkt richten organisaties zich op behoud van personeel om hun bedrijfsvoering gaande te houden. Uit onderzoek van Robert Half blijkt dat werkgevers binnen finance en boekhouding, IT, administratie, HR en customer support vaste functies willen behouden (56,67%) of zelfs uitbreiden (35,33%).

Dat komt overeen met de trend die het CBS signaleert: het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie groeit al sinds het vierde kwartaal van 2015. Er zijn nu in totaal 5,5 miljoen mensen met een vast contract, een toename van 26.000 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Toch zijn werkgevers niet alleen gericht op vaste dienstverbanden. Zij blijven ook op zoek naar tijdelijk talent.

Focus op flexibiliteit

De cijfers van Robert Half laten zien dat werkgevers de komende maanden ook werknemers in tijdelijke banen willen behouden (48,33%) dan wel hun aantal willen uitbreiden (27,33%). Behoud (42,67%) en uitbreiding (28,33%) staan bij werkgevers eveneens voorop als het gaat om projectmanagementfuncties.

“Werving trends zijn continu aan veranderingen onderhevig, maar uit ons onderzoek blijkt dat organisaties graag werken met een vast personeelsbestand. Dat bewijst momenteel hun focus op behoud en uitbreiding van vaste banen.”

“Logisch, want een vast contract biedt zekerheid voor beide partijen. Toch kunnen werkgevers via tijdelijke banen flexibel en op korte termijn specifieke kennis en expertise toevoegen. Een mix van vaste en tijdelijke werknemers maakt je als werkgever wendbaar op een arbeidsmarkt die niet blijft stilstaan”, aldus Ricardo van Popering, Regional Director bij Robert Half.

Functies in de schijnwerpers

Wel zijn er per bedrijfstak verschillen te constateren in de wervingsintenties van werkgevers, zo blijkt uit de gegevens van Robert Half. Binnen finance en boekhouding zijn werkgevers vooral op zoek naar vaste functies die gerelateerd zijn aan accounting en controlling. Bij controlling-functies heeft een tijdelijke invulling de grootste voorkeur ten opzichte van vaste of tijdelijke jobs

In de IT krijgen vaste functies in Artificial Intelligence (AI), automatisering en machine learning stevig voet aan de grond op de werkvloer. Zowel tijdelijk als op projectmanagementbasis is in de IT met name vraag naar functies binnen de werkgebieden service, support en operations. Binnen administratie, HR en customer support is er een stijging vast te stellen voor vaste en projectmanagementfuncties in customer service. Tijdelijke versterking zoeken zij vooral voor administratieve functies.

Vaardigheden in vraag

Gekeken naar de vaardigheden die werkgevers belangrijk vinden, zijn deze op zoek naar werknemers met sterke communicatieve vaardigheden. Binnen finance en boekhouding, maar ook bij administratie, HR en customer support is er tevens veel vraag naar – én schaarste aan – technische vaardigheden, zoals data analytics.

Het blijft belangrijk om tijdig in te zetten op upskilling en reskilling van het huidige personeelsbestand. Alleen zo kun je bijblijven op een aanhoudend krappe en veranderende arbeidsmarkt, aldus Van Popering.