Vrouwen gaan Defensie toekomstbestendig maken

Defensie wil met een campagne het komende jaar meer vrouwen interesseren voor werken aan vrede en veiligheid.

Op dit moment kiezen nog te weinig vrouwen voor een baan als militair. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak niet weten dat Defensie naar hen op zoek is en wat de mogelijkheden zijn. Zij denken dat het een mannenwereld is, met alleen gevechtsfuncties en weten niet precies welke maatschappelijke rol de organisatie vervult.
‘Foute’ reacties van mannen
Om vooroordelen aan de kaak te stellen, start het ministerie deze week een opvallende campagne. In filmpjes op YouTube lezen Defensievrouwen ‘foute’ reacties van mannen voor, die op diverse sociale media-kanalen geplaatst zijn. Ook minister Hennis-Plasschaert draagt een steentje bij en reageert op ‘mean tweets’ over Defensievrouwen.
Defensie bouwt aan een toekomstbestendige organisatie, met een grotere diversiteit in het personeelsbestand. Op dit moment is slechts 10 procent van de medewerkers bij Defensie vrouw. Om de diversiteit te vergroten wordt de komende tijd extra aandacht besteed aan het werven van meer vrouwelijke werknemers.
Volop kansen en mogelijkheden
Binnen alle Defensieonderdelen liggen namelijk volop kansen en mogelijkheden, voor zowel mannen als vrouwen. Zij kunnen in vele verschillende functies aan de slag, aldus Defensieminister Hennis-Plasschaert (VVD). Zij is sterk voorstander van de campagne, omdat die kan helpen vooroordelen weg te nemen.
Samen met andere Defensievrouwen reageert ze daarom op een aantal ‘foute’ online reacties en tweets in een YouTube-filmpje. “Er worden echt hele foute dingen gezegd over vrouwen die werken bij Defensie”, aldus de minister.
Mooie ervaringen opdoen
“Omdat dat beeld een keer de wereld uit moet, doe ik vol overtuiging aan de campagne mee. Vrouwen kunnen hier zoveel mooie ervaringen opdoen en hebben in heel veel uiteenlopende functies een toegevoegde waarde voor onze organisatie.”