Worden algoritmes de nieuwe recruiters?

Solliciteren we straks uitsluitend nieuwe medewerkers op basis van algoritmes? Niet als we verstandig zijn, zeggen hoogleraar Sandjai Bhulai, onderzoeker aan de Vrije Universiteit van HR analytics en algoritmes, en HR-specialist Bas van de Haterd.

In de podcast Toekomstmuziek van AG Connect over HR-algoritmes leggen zij uit waarom algoritmes even misleidend kunnen zijn als menselijke willekeur waar het gaat om beslissingen over werving en selectie.

Toch vinden algoritmes steeds vaker hun weg naar wervingsprocedures. Een computer gaat immers sneller door een stapel CV’s heen dan een mens dat kan. Maar uit de praktijk is bekend dat risico’s als discriminatie en bias snel op de loer liggen. 

Professor Sandjai Bhulai en Bas van de Haterd leggen uit hoe HR algoritmes wel kan inzetten om mensenwerk over te nemen, waar men op moet letten en welke voordelen HR ermee kan behalen. 

De podcast Toekomstmuziek over algoritmes is te beluisteren via https://www.agconnect.nl/artikel/podcast-solliciteren-we-straks-alleen-nog-algoritmes

 

 

Gerelateerde artikelen