In 2005 schreven Dave Ulrich en Wayne Brockbank hun klassieker The HR Value Proposition. Het bleek een doorbraak in de ontwikkeling van human resources development. In het boek maken de auteurs een onderscheid tussen enerzijds het transactionele (beheersmatige) deel van HR en anderzijds de transformationele activiteiten. (het ontwikkelgerichte deel). Tezamen vormen ze de waardepropositie van HR. Maar is HR in de afgelopen tien jaar aan de slag gegaan om de eigen waardepropositie te verbeteren?
Een werkgever die een werknemer op staande voet heeft ontslagen kan aan de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst voor de zekerheid ook voorwaardelijk te ontbinden. Dit kan echter alleen als de betreffende kantonrechter zelf oordeelt dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is geweest.
Innovatie is leuk, cool en hip. Je struikelt over de innovatiehubs, incubators, en innovatieplatforms. Grote bedrijven moeten denken en handelen als start-ups, omdat ze anders ten dode zijn opgeschreven in de alsmaar sneller veranderende wereld waarin de levensduur van bedrijven afneemt. Wie niet innoveert, verliest. Tenminste dat wil de algemene wijsheid. Deze logica zorgt er in ieder geval voor dat innovatie populair is.
Het gaat langzaam beter met het aantal vrouwen in Raden van Bestuur en de Raden van Commissarissen, maar nog lang niet snel genoeg, aldus Hans de Boer.
HR-techbedrijven gaan het HR-landschap de komende jaren flink opschudden. Volgens Wendy van Ierschot, CEO van HR-adviesbureau Van Ierschot en organisator van HR-tech-meet-ups, staat HR Tech nog in de kinderschoenen. “Maar de ontwikkelingen gaan vreselijk snel. Helaas verdiepen HR-professionals zich maar zelden in deze ontwikkelingen”, zegt Van Ierschot. Ze vindt de terughoudendheid onbegrijpelijk. “Je verliest zo de controle, terwijl de HR-functie door de technologie alleen maar belangrijker wordt.”
Nederlandse werknemers die hun soft skills online willen trainen, zien de lunch daarvoor als het meest geschikte moment van de dag.
Vanaf 1 januari 2017 kunnen werkgevers in aanmerking komen voor het lage-inkomensvoordeel. Een subsidie voor werkgevers die mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt meer baankansen moet geven.
Een flexibel pensioen, lagere werkgeverslasten en veel aandacht voor de balans tussen werk en privé. Uit een analyse van de verkiezingsprogramma’s van de grootste politieke partijen concludeert HR- en salarisdienstverlener ADP dat op deze punten politieke consensus is. De kans dat een nieuw kabinet hiermee aan de slag gaat, is daarom groot.
Door Hette Mollema, Regional Director Benelux bij Workday
Van de Nederlandse werknemers verzuimde in 2015 1,4 procent ten minste een dag door een ongeval op het werk.
Stel: op de iPhone van de zaak zie je een e-mail van LinkedIn met een interessante functie. Hoewel je niet zoekt naar een baan, sta je open voor nieuwe kansen. Uit nieuwsgierigheid klik je op de link. Even later staat je baas voor je bureau die voorstelt om eens over je carrièremogelijkheden te praten. “We hebben gemerkt dat je de laatste tijd vaker op LinkedIn zit." De groeiende krapte op de arbeidsmarkt is voor sommige bedrijven het signaal om te beginnen met Big Brother-achtige praktijken.
Ruim een op de vijf Nederlandse werknemers – 21 procent - ziet het beoordelingsgesprek het liefst afgeschaft worden.
Volgens onderzoek van Springest en NIDAP hebben persoonlijke leerbudgetten veel effect.
De Monitoring Commissie Corporate Governance Code heeft de herziene Code gepubliceerd, met daarin extra aandacht voor cultuur en de lange termijn
Zullen diversiteit, inclusiviteit en omgaan met vooroordelen in 2017 vaker de agenda van de CEO gaan halen? Het heeft er alle schijn van.
Grote organisaties hebben steeds meer moeite om talent aan te trekken en te behouden. Guido Heezen, oprichter van medewerkersonderzoekspecialist Effectory, vindt dat niet verwonderlijk. “Veel grote organisaties helpen het talent van hun talenten om zeep.”
Naar verwachting zal de AOW-leeftijd in 2040 op 69 jaar en zes maanden liggen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
HR-directeuren zien mobiel werken als een voorwaarde voor bedrijven om concurrerend te blijven in de toekomst. Dat blijkt uit een survey onder CHRO’s uitgevoerd door de CHRO Community en Citrix. 59 procent van de respondenten denkt dat bedrijven om deze reden aan werkplektransformatie moeten doen.
Vacature- en carrièremarktplaats Glassdoor heeft de jaarlijkse Top 20 Best Beoordeelde Werkgevers van Nederland bekend gemaakt.
Maar liefst 73 procent van alle High Potential-programma's voegt géén meerwaarde toe aan de onderneming. Daarom is het niet verwonderlijk dat slechts 1 op de 6 CHRO’s aangeeft tevreden te zijn over het opgezette programma. Desalniettemin kunnen high potentials (HiPo’s), in de juiste omgeving, tot twee keer meer bijdragen aan de omzet en winstgroei van een organisatie dan de gemiddelde werknemer.
Het economische herstel wordt zichtbaar in nieuwe cao’s. De in november afgesloten cao’s kennen een gemiddelde loonafspraak van 1,74 procent – beduidend boven het jaargemiddelde van 1,50 procent. Ook worden de loonafspraken tussen de verschillende sectoren kleiner, teken dat het economisch herstel breder gedragen wordt.
Volgens veel werkgevers is de flexibilisering doorgeslagen en zou een balans van circa 70 procent vast en 30 procent flex wenselijker zijn.
Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het eerste kwartaal van 2017 verder oploopt. Het nettowerkgelegenheidscijfer voor het eerste kwartaal van 2017 komt uit op +5%. Twee procentpunten hoger ten opzichte van het afgelopen kwartaal en ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Van alle bedrijven vanaf 10 werknemers had 9 procent in 2015 vacatures voor ICT-specialisten, die meer dan de helft moeilijk kon vervullen.
René Brouwers staat sinds 1 oktober aan het roer van onderzoeksbureau Great Place to Work. Hij werd geraakt door het bedrijfsverhaal waarin trots, vertrouwen en plezier centraal staan. “Vertrouwen is het belangrijkst. Als dat er niet is heb je een groot risico dat je niet het beste uit je organisatie haalt.”
Online reisorganisatie TravelBird maakte sinds de oprichting in 2010 een stormachtige groei door. Zoals bij veel succesvolle start-ups is het afgelegde groeipad geen geëffende weg. “Het is nu de uitdaging om volledig van start-up naar scale-up te gaan. Dit betekent vooral dat er meer structuur aangebracht wordt”, zegt Jeranne Koekkoek, CHRO en lid van het vijfkoppige managementteam.
Minister Asscher heeft een voorstel tot uitbreiding van het (betaald) kraamverlof naar de Tweede Kamer gezonden.
Mensen met een premie- of kapitaalregeling als pensioen kunnen nog tot 1 juli 2017 een tijdelijke uitkering voor maximaal twee jaar aankopen.
Het aantal zzp’ers dat wordt getroffen door de wet DBA is opnieuw gestegen, blijkt aan de vooravond van het Kamerdebat over de omstreden wet
Aan de zegetocht van mindfulness lijkt geen einde te komen. Zoekmachine Google geeft al ruim 37 miljoen zoekresultaten op het woord alleen. Hamvraag blijft: werkt het in uw organisatie en zo ja, hoe dan?
Een belangrijke taak van HR-professionals is om voor het bedrijf het beste personeel aan te trekken en dat vervolgens tevreden te houden. Een taak die doorgaans wordt uitgevoerd binnen de context van een traditionele rolverdeling tussen werkgever en werknemer. Wat er gebeurt als die verhouding totaal op z’n kop wordt gezet, laat finance-consultancybedrijf Finext zien. Met totale transparantie over alle salarissen, een hiërarchieloze rolverdeling en een openbare beoordelingsprocedure spotten ze met alle HR-wetten.
KLM heeft zich eind 2014 ten doel gesteld Europa’s meest klantgerichte, innovatieve en efficiënte netwerkcarrier te worden. Om dat te kunnen, wil het bedrijf veranderen in een High Performance Organisation. ‘We hebben KLM-breed voor elke divisie een nieuwe structuur ontworpen.’
Uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en personeelsbeheerders hebben vorig kwartaal meer omgezet dan het tweede kwartaal van 2016.
Wat is er mis met uitdrukkingen als “uitrollen”, “doorpakken” en “een bila’tje hebben”? Alles, vindt Japke d. Bouma. En dat moet HR zich aantrekken, denk ik. Dit zijn de ‘jeukwoorden’ die Bouma wekelijks hekelt als ergerlijk jargon dat organisaties tegenwoordig teistert. En dat is minder onschuldig dan het lijkt.
In meer dan de helft van de bedrijven is HR hoofdverantwoordelijk voor talentontwikkeling binnen de organisatie. Bij de de rest speelt HR meestal een prominente rol in het vinden, aantrekken en ontwikkelen van talent. Maar hoe zit het met de aanwas van eigen talent in de HR-discipline? Kunnen HR-opleidingen afdoende snel inspelen op het snel veranderende speelveld? En is er nog wel werk voor alle HR-studenten?
Goede gegevens leiden niet vanzelfsprekend tot goede zakelijke beslissingen, maar vormen zeker een prima uitgangspunt. De gegevens hebben immers tot doel een bron van inspiratie te zijn voor een beter menselijk oordeel. Weinigen zullen tegenspreken dat harde cijfers de voorkeur verdienen boven het onderbuikgevoel. Het potentieel van big data en analytics lijkt onbegrensd. Maar hoe kan HR hieruit waarde verkrijgen en hoe werkt dat precies?
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl