Recente uitspraken van het Hof van Justitie over deeltijdwerkers benadrukken dat vol- en deeltijders gelijk behandeld moeten worden per arbeidsvoorwaarde. Dit kan voltijdwerk minder aantrekkelijk maken en deeltijdwerk lucratiever, waardoor werkgevers hun arbeidsvoorwaarden kritisch moeten herzien.
Werkgever en werknemer kunnen afspreken dat het loon ook omvat het kwartiertje extra eerder openen van kantoor of werkoverleg tijdens de vrije middagpauze. Door dat niet te doen, neemt de werkgever onnodig risico.
De vakbonden nemen enorme risico’s door te hoge loonwensen te formuleren en verkorting van de werkweek te bepleiten. Als die wensen leiden tot hoge cao-afspraken en dus tot veel hogere loonkosten, zullen Nederlandse bedrijven aan concurrentiekracht inboeten. Uiteindelijk gaat dat ten koste van de welvaartsontwikkeling van het land.
CAO’s beslaan tegenwoordig gemakkelijk honderd pagina’s. Frequent is onbegrijpelijk wat er in een CAO-artikel staat. Joost van Ladesteijn zet op een rij hoe werkgevers zich hier enigszins tegen kunnen beschermen.
In het cao-overleg is de focus komen te liggen op de korte termijn ten koste van afspraken voor de lange termijn, aldus AWVN. De nadruk van de vakbonden op het maken van loonafspraken zet investeringen onder druk, óók investeringen in medewerkers. Vooral het gebrek aan aandacht voor groei van de arbeidsproductiviteit zal op termijn ten koste gaan van de kracht van de economie.
“Bedrijven moeten geen afspraken maken over automatische loonstijgingen op basis van inflatie omdat de hoge inflatie van 2022 een eenmalig incident is.” Dat zegt beloningsadviseur Rolf Baarda van het gelijknamige adviesbureau in reactie op de oproep in de media van vakbond FNV.
Het CBS heeft een nieuwe berekeningsmethode voor de inflatie ingevoerd, nadat meer dan een jaar de inflatie sterk is overschat. Dit heeft gezorgd voor een hoge druk op de cao-onderhandelingen om werkgevers de hoge inflatie te laten compenseren door de lonen hard te laten stijgen.
Ambtenaren noteerden van alle werknemers in het laatste kwartaal de hoogste loonstijging: 7,1 procent noteerde het CBS voor openbaar bestuur en overheidsdiensten.
Steeds vaker worden er in cao-akkoorden afspraken gemaakt over een nominale loonsverhoging. Dat is eenmalig vast bedrag dat werknemers erbij krijgen, in plaats van een percentage van de loonsom waarmee het salaris stijgt, de procentuele loonsverhoging.
De algemeenverbindendverklaring van CAO-bepalingen schiet haar doel voorbij en brengt een toekomstbestendige arbeidsmarkt niet dichterbij, ziet Joost van Ladesteijn.
Arbeidsvoorwaarden moeten helpen om personeelskrapte te slechten.
Pensioenfondsen weten wel betere bestemmingen voor het geld dan indexering.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl