Jaap Paauwe schreef een indrukwekkend oeuvre aan wetenschappelijke publicaties over HR. Zijn nieuwste boek 'Progressing Performance and Well-being at Work, Travelling the Loop', is juist een kort en bondig geschreven gids voor CHRO’s en iedere leider die medewerkers in balans wil houden. En dat is hard nodig, aldus de emeritus-hoogleraar HRM.
Verbinding op de werkplek wordt vaak gezien als een verschijnsel dat uitsluitend gaat over onderlinge relaties met collega's. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat collegiale werkrelaties slechts een van de vier componenten zijn die verbinding op de werkplek tot stand brengen. Hoe beter organisaties hier rekening mee houden, hoe beter zijn mensen binnenhalen en binden.
Alleen al door non-verbale reacties van medewerkers nestelen zich ook bij leiders onbewust vooroordelen, aldus onderzoeker David Amodio. Dit kan ook de organisatiecultuur gestaag ombuigen.
Als coach van de Nederlandse en de Engelse vrouwenvoetbalelftallen is Sarina Wiegman zeer succesvol. In haar boek "What It Takes" blikt ze bescheiden terug op haar loopbaan tot dusver. Misschien iets te bescheiden. “Ik sta niet graag vooraan en in de belangstelling.”
In haar nieuwe boek gaat generatie-expert en sociaal psycholoog Kim Jansen in op de verschillen tussen generaties op de werkvloer en hoe deze kunnen worden overbrugd. "Generatiemanagement is een ondergeschoven kindje. Ten onrechte."
Zo'n 75.000 werknemers van Deloitte in Europa en het Midden-Oosten krijgen nu een bedrijfseigen genAI-chatbot aangereikt voor hun werk. De bedoeling is dat ze daarmee makkelijker en sneller PowerPoint-presentaties kunnen maken, e-mails kunnen opstellen en softwarecode kunnen schrijven. Deze oppepper voor de productiveit komt wel met een disclaimer van de werkgever.
Januari is bonusmaand bij veel bedrijven. Econoom David Schindler onderzocht of bonussen ook effectief zijn in moderne werkomgevingen, waarin teams complexe problemen moeten oplossen. Belangrijkste conclusie: bonussen werken zeer goed in deze setting.
Veel mensen en organisaties zien druk zijn als een teken van succes. Ten onrechte, schrijft Adam Waytz in de Harvard Business Review. Hij pleit voor een cultuur waarin we ons concentreren op wat werkelijk van belang is.
In een tijd van snelle veranderingen kiezen meer werkgevers voor performance management. Een verstandige zet, zeker als je ook rekening houdt met de juridische aspecten.
Er is een aangetoond verband tussen het aantrekken van toptalent en de financiële prestaties van organisaties. Dat blijkt uit recente grootschalige data-analyse. De vraag is hoe je daar langetermijneffecten van maakt. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit wat daarvoor nodig is.
Prestatiemeting is cruciaal voor om een bedrijfsstrategie met succes te kunnen uitvoeren. Maar in de praktijk blijkt dat het vaak lastig is prestaties te meten. Drie veelvoorkomende problemen zijn: strategie en KPI's sluiten niet op elkaar aan, KPI's worden gebruikt om activiteiten te meten in plaats van prestaties, en tot slot het aanleggen van KPI's in de verkeerde volgorde. Hoe los je dit op?
Mensen die bij een bedrijf met een sterke 'purpose' werken durven er vaak niet voor uit te komen dat zij ook om geld geven. Dat lijkt aantrekkelijk voor het bedrijf, maar in werkelijkheid is dit gevaarlijk.
De een na de andere zaak van grensoverschrijdend gedrag door leidinggevenden verschijnt in de media. Wat doen de leiders van nu toch fout? Of ligt het meer aan het systeem om hen heen? Karst Bongers en Marian de Joode, beide van LTP Business Psychologen, werpen licht op de zaak.
Bijscholing is niet in staat om gelijke tred te houden met de snelheid van de transformatie die wordt veroorzaakt door Artificial Intelligence (AI), blijkt uit een recent van rapport van Lepaya. Dit terwijl die transformatie de toekomst van diverse industrieën sterk beïnvloedt. Wat kunnen HR-leiders doen om de bijscholing van medewerkers over de hele linie effectiever te maken?
Voorafgaand aan ontslag gaat er soms iets mis bij de werknemer, maar vaak ook is het de leidinggevende die steken laat vallen. Goed leiderschap en goed personeelsbeleid betekent continu werken aan je bedrijfscultuur, aandacht voor L&D en goed performancemanagement.
Door werknemers de informatie te geven die ze nodig hebben om de bedrijfsdoelstellingen te halen en ervoor te zorgen dat prestaties eerlijk worden geëvalueerd, kan de aandelenkoers van een bedrijf een impuls krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van employee experience-platform Culture Amp.
Van vrouwelijke bestuurders wordt verwacht dat ze zakelijk zijn zonder kilte en vriendelijk zonder te aardig te zijn.
Een onderzoek van Alight toont zorgwekkende resultaten over het algemene welzijn van werknemers. Maar er zijn manieren om dit tij te keren. In dit blog een aantal stappen om welzijnsprogramma’s succesvol te laten zijn.
Dopper waait vanuit Nederland uit over de wereld om de mensheid aan de duurzame waterfles te krijgen en daarmee de oceanen te vrijwaren van plastic wegwerpflesjes. Frederike Schoonheim ervaart haar werkomgeving als zeer inspirerend. Het leven voor haar HR-afdeling is er ook aangenamer op geworden sinds de nieuwe software van Personio wordt gebruikt.
Bij LeasePlan vervult Tjahny Bercx een dubbelrol: naast verantwoordelijk voor HR is hij ook Cluster Director voor een aantal landen. In dit interview vertelt hij hoe hij de medewerkers meekrijgt in het proces naar volledige digitalisering. Daarin ligt de nadruk op de menselijke benadering van LeasePlan, wat uiteindelijk ook leidt tot ‘betere businessresultaten’.
Steeds meer werkgevers zien de voordelen van skillsmanagement voor inzetbaarheid. Van het grootschalig samenbrengen van werkzoekenden en werkgevers aan de hand van skills is echter voorlopig nog geen sprake. Dat komt mede omdat werkgevers de meerwaarde van skillsbenaderingen vaak nog te onduidelijk vinden.
Unilever Nieuw-Zeeland is onlangs een test gestart voor een vierdaagse werkweek, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dit voor meer organisaties verstandig zou zijn.
70 procent van alle veranderingstrajecten mislukt. Toch is het mogelijk om ondanks alle onrust met succes uit te groeien tot een high performance-organisatie, weet Jeff Kooijman, oprichter van adviesbureau M-factor. Tijdens een inspiratiesessie licht hij zijn visie toe.
Het gevoel van verbondenheid neemt af onder invloed van thuiswerken. Verwachtingen over en weer tussen werknemers en werkgevers brokkelen af, de weerzin tegen online meetings groeit en werknemers zien steeds minder perspectief bij hun werkgever.
Managers die hun buik vol hebben van dwarsliggers, betweters en criticasters in de organisatie, doen er verkeerd aan als ze het tegengeluid negeren. Zonder feedbackmechanisme wordt het management niet meer gecorrigeerd, met als gevolg dat er fouten sluipen in de besluitvorming. In tijden van conflicten en spanning kan dat funeste gevolgen hebben.
‘Enhancing society together’ – zo luidt de purpose van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Om dat ook in de toekomst te kunnen blijven doen, heeft het bedrijf vorig jaar een cultuurverandering ingezet. CHRO Meike Salvadó deelt haar ervaringen graag: “Wij zijn niet uniek in onze uitdagingen, hopelijk kunnen andere bedrijven wat leren van onze aanpak.”
Leidinggevenden negeren vaak de complexiteit van de werkelijkheid. Met vasthouden aan 'lineaire' regels werken zij ongewenst gedrag en chaos in de hand.
Werken met passie is een gevleugeld begrip op de arbeidsmarkt. Maar die passie blijkt leuker voor werkgevers dan voor werknemers,
Hoe verbeter je de dynamiek in de boardroom en vergroot je de effectiviteit van het topmanagement en daarmee het succes van de hele organisatie? Investeer als directieteam veel meer tijd in jezelf en zorg geregeld voor een boost, aldus oud-CHRO’s Anne Jaakke en Ramon de Kok.
In zijn boek SuperFalen pleit Frank Deuring voor een hogere fouttolerantie binnen en buiten organisaties.
Wat vaak start als mooie intentie – de mens centraal, het team in de lead – krijgt regelmatig een eenzijdige uitwerking, met soms heel nare uitwassen.
Steve Gladis, een Amerikaanse executive coach en hoogleraar aan de George Mason University ontwikkelde een checklist voor een goed vergaderproces.
De grootste leverancier van auto-onderdelen wil zijn 400.000 werknemers omscholen voor de elektrificatie van de auto-industrie.
Ondernemende werknemers, welk bedrijf wil ze niet? Maar hoe kunnen bedrijven intrapreneurship stimuleren? Onlangs is hiernaar onderzoek verricht in Nederland. Prof. dr. Josette Dijkhuizen over de uitkomsten.
Moderne HR-technologie moet de opkomst van hybride werk ondersteunen, waarbij de nadruk ligt op het welzijn en de productiviteit van werknemers.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl