Anne Jaakke maakt de balans op van een uiterst bizar jaar

Haal het beste uit jezelf én je CEO!
In 2020 verruilde zij de functie van CHRO voor haar eigen startup en kijkt verwonderd terug op haar eerste jaar als ondernemer, en wat voor jaar…

Anne Jaakke was de afgelopen 5-6 jaar als CHRO bij Hunkemöller International B.V. verantwoordelijk voor de HR-strategie in alle 16 landen waar Hunkemöller actief was. In 2020 startte ze haar eigen bedrijf #Fantistics. Onder het motto “Van boardroom tot startup” deelt zij haar ervaringen als ondernemer met de CHRO-community. Tevens zal zij als spreker optreden op de HR Expo 2021

Het jaar waarin je je eigen business vol goede moed begint één maand voor de grote Europese uitbraak van COVID-19. Het jaar waarin je weer onderaan de ladder gaat staan en geen idee hebt hoe je deze nieuwe ladder het beste beklimt. En opeens dagen maakt van 14 uur achter een computerscherm, in eerste instantie op een keukenstoel. De pandemie zal vast snel overwaaien om dan te moeten beseffen dat dit het nieuwe normaal is. Je moet je plannen voor je nieuwe bedrijf dus bijstellen en investeert ook lange termijn, maar in een goede bureaustoel…

Dit jaar was wat betreft het vergroten van mijn eigen kennis en kunde een 'MBA-in-1-jaar'

Ook was dit het jaar waarin je de identiteit van succesvolle CHRO achter je laat en direct de grenzen lijken te vervagen tussen de rollen van moeder, entrepreneur, vriendin, zakenpartner, coach, consultant en juf. Een jaar van vallen en opstaan voor wat betreft het leren denken als ondernemer en te accepteren dat je geen IT-helpdesk meer hebt om te kunnen bellen voor dringende support. Van leren omgaan met financiële onzekerheid en je niet te laten verleiden om de startup-pogingen maar weer in te ruilen voor de zekerheid van een baan als Directeur HR.

Meer dan 120 podcasts

Een jaar waarin je op eigen kracht en midden in een economische crisis op zoek moet naar een investeerder voor de financiering van je “kindje”, de #Fantistics employerbranding-scan.
Het jaar ook van het ‘s nachts thuis moeten opnemen van meer dan 120 podcasts over socialmedia-recruitment voor onze online HR Academy.

Je dient je ego of identiteit achter te laten en je angst voor financieel tekort te overwinnen

Wat betreft mijn goede voornemen om een enigszins normale balans tussen werk en privé te krijgen als ik zou stoppen als CHRO? Het blijkt als ondernemer nog moeilijker…

Maar het glas is zeker nog steeds halfvol…

Het is namelijk hetzelfde jaar waarin ik voor wat betreft het vergroten van mijn eigen kennis en kunde een zogenaamde “MBA-in-1-jaar” heb gedaan. Wat een ongelooflijk grote en steile leercurve heb ik doorgemaakt. Een jaar waarin ik me heb kunnen verdiepen in allerlei nieuwe HR-techinnovaties en in nieuwe HR-services en producten van startups waarvan ik anders het bestaan nog lang niet had geweten.

Het is ook het jaar waarin het weten te managen van je eigen mindset, de grootste sleutel tot succes bleek. En door ‘om te denken’ een strategische partner ons nu helpt de #Fantistics employerbranding-scan alsnog te bouwen. Het is gek genoeg ook een jaar waarin #Fantistics genomineerd werd als Women led Start up in Tech of the year en ikzelf als Global Tech Keynote Speaker of the year. Het moet niet gekker worden…

1000 karmapunten 

Het is ook het jaar waarin ik op mijn 47ste ten huwelijk ben gevraagd. Mijn mini-gezinnetje van 2 daardoor in 1 klap groeide naar 6… en ik 1000 karmapunten van mijn zoontje heb gekregen omdat ik er altijd ben.

Mijn grootste inzicht? Ik vind het oprecht heerlijk dat ik andere CHRO’s kan helpen hun teams en bedrijven naar een next HR-level te krijgen op het gebied van recruitment, socialmedia-recruitment en employer branding. Om te inspireren, nieuwe inzichten te geven, innovatie te brengen. En dat ik ook heel veel plezier heb gehaald uit het coachen van verschillende HR-professionals en ondernemers op uiteenlopende zaken.

Je krijgt er een enorme bak aan nieuwe kennis en nieuwe relaties bij

Financieel tekort

Dus wat betreft de balans opmaken? Het opzeggen van je baan als CHRO is echt wel spannend, zeker omdat je je ego of identiteit dient achter te laten en je je angst voor financieel tekort moet overwinnen. 

Maar je krijgt er een enorme bak aan nieuwe kennis en nieuwe relaties bij waardoor je eigenlijk alleen maar rijker wordt. De weegschaal slaat dus echt wel door naar de positieve kant… en dat komt niet alleen door die extra corona-kilo’s :-). 

Ik wil graag iedereen enorm bedanken voor alle support die ik heb gekregen in 2020 of het nu een klein berichtje was op Linkedin om me aan te moedigen door te gaan, een like of share, of een uitnodiging tot een kop koffie of online gesprek. Dank ook aan het CHRO Magazine team voor onze samenwerking dit jaar.
 

Volg Anne Jaakke direct via facebook en instagram of bezoek haar website.

Gerelateerde artikelen