CHRO Profiel: Harold Krijnen

CHRO Profiel: Harold Krijnen
Harold Krijnen is een ervaren HR professional in de private en publieke sector. Krijnen beschrijft zichzelf als een gedreven persoon, iemand die het beste uit mensen probeert te halen. Sinds 2013 is Krijnen Hoofd HRM bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
Krijnen heeft tijdens zijn carrière verschillende rollen mogen vervullen. Zo is hij bijvoorbeeld HR Directeur/Manager geweest bij Yakult Europe en Wolters Kluwer. Ook heeft hij ervaring met het coachen en trainen van senior management en professionals. Momenteel is Krijnen werkzaam als Hoofd HRM bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
 
Krijnen heeft daarnaast ervaring met reorganisaties en fusies van bedrijven. Toen hij in 2012 bij het COA begon als Hoofd HRM, was het aantal asielzoekers in Nederland fors gedaald. Zijn opdracht was de krimp in goede banen te leiden door middel van een reorganisatie. Nog voordat hij zijn opdracht kon afronden, moest hij omschakelen van reorganisatie door de toename van asielzoekers door onder andere het conflict in Syrië vanaf april 2014. Ondanks de hectiek probeert het COA veel tijd te besteden aan leiderschapsontwikkeling, omdat er een organisatie moet ontstaan die snel kan krimpen en groeien. In een interview met Krijnen (CHRO.nl, juli 2016) laat hij ook horen wat zijn mening is over de Brexit en wat HR daarvan kan leren. Hij heeft drie verschillende scenario’s laten uitwerken voor 60, 80 en 100 duizend asielzoekers. Met die scenario’s kan de organisatie zich sneller aanpassen aan plotselinge veranderingen, zonder dat er dan paniek en chaos ontstaan.
 
Interviews
 
 
 
Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)
COA biedt in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie opvang aan asielzoekers die naar Nederland zijn gekomen. Het COA is onder andere verantwoordelijk voor de opvang en plaatsing van asielzoekers in opvanglocaties die door heel Nederland zijn verspreid. Daarnaast zorgt het COA ook voor de eerste levensbehoeften zoals de uitbetaling van geld, zodat deze mensen bijvoorbeeld voedsel kunnen kopen.
 
Carrière
2013 – heden Hoofd HRM, COA Centraal Orgaan opvang asielzoekers
2012 – 2013 Interim HR Manager, COA te Rijswijk; HRM-eindverantwoordelijk
2008 – 2012 Directeur HR & O, Woningcorporatie YMERE
2007 – 2007 European Director Human Resources, Yakult Europe
2002 – 2007 Director Human Resources, Wolters Kluwer
1998 – 2002 Director Human Resources, GlaxoSmithKline
1988 – 1998 Senior Manager, KPMG Management Consulting
1979 – 1987 Human Resources Manager, Philips
 
Opleiding 
Université catholique de Louvain