Het tijdperk van HR is aangebroken (CHRO Summit 2015)

Woensdag 17 november was Kasteel De Hooge Vuursche het statige decor van de eerste CHRO Summit. Tijdens deze gelegenheid kwamen 80 vooraanstaande HR-directeuren en CHRO’s van grote (inter)nationale organisaties bijeen om de trends en uitdagingen in hun vakgebied te bespreken.
– Bewonder de foto’s van de CHRO Summit
– Bekijk hier de felicitatie-advertentie in het FD
– Lees het verslag over de CHRO Award 2015 winnaar Niko Veenstra, Head of HR Eneco Group
Voor de eerste editie van het Summit werd gekozen voor het thema The Age of HR: You are the Catalyst for Change. Met dit thema wordt ingespeeld op de steeds strategischere rol die HR-divisies binnen grote organisaties vervullen. Het inhoudelijke gedeelte werd geopend met een keynote-presentatie door Inca van Uuden, partner bij Higher & Company. Zij hield de aanwezigen voor dat de levensduur van (grote) bedrijven steeds korter wordt en dat dit ook gevolgen heeft voor de rol die HR speelt. Na deze gemeenschappelijke start schoven de aanwezigen aan bij een van de vijf rondetafelgesprekken over actuele onderwerpen. Ervaringsdeskundigen en experts gingen in gesprek over topics als HR-Analytics, the digital generation, the exponential organisation, the learning organisation en from assets to culture .
 
 
 
Deelnemers aan de rondetafelsessie over HR Analytics luisteren aandachtig naar de succesvolle voorbeelden van het gebruik van analytics die moderator Melle Eijckelhoff oplepelt. 
 
 
Onder het genot van een borrel konden de HR-experts het zojuist besprokene verder bediscussiëren. Het afsluitende diner werd opgeluisterd door een presentatie van Brian Farley, voormalig honkbalcoach van het Nederlands team. In 2011 leidde Farley het Nederlandse honkbalteam als eerste Europese team naar de wereldtitel. Deze ongekende prestatie bereikte hij door aan de slag te gaan met de perceptie die het team had. 
Perceptie kent twee smaken volgens Farley: ‘limiting perception’ en ‘empowering perception’. Limiting perception wordt gekenmerkt door het geloof dat het nu eenmaal niet anders is. De fixed mindset die daarmee gepaard gaat, beperkt groei. Farley: “Mensen met een fixed mindset richten zich alleen op het resultaat en laten zich uit het veld slaan doordat op de weg daar naartoe iets niet lukt.” Empowering perception richt zich daarentegen op geloven in jezelf en anderen; weten waarvoor je werkt en daar gemotiveerd door raken. Hierdoor zijn mensen meer gericht op het proces, dat veelal met vallen en opstaan verloopt. Opgeven is geen optie”, aldus Farley.
 
 
Tijdens het diner deelt oud-honkbalcoach Brian Farley zijn ervaringen met de community. 
 
Aan het einde van de avond werd ook de CHRO of the Year Award uitgereikt. Vijf genomineerden waren:
– Hein Knaapen, Chief HR Officer ING Bank 
– Roger Muys, Group HR Directeur PostNL
– Elly Ploumen, Group HR director Achmea
– Niko Veenstra, Head of HR Eneco Group
– Jaap de Vries, Corporate Director Human Resources FrieslandCampina
Juryvoorzitter Andre van Heemstra maakte de winnaar, Niko Veenstra bekend. Lees hier het bericht met de motivatie van de jury. 
Met deze wijze lessen van de dag op zak kon er verder gedineerd en geborreld worden. Er kan teruggekeken worden op een succesvolle eerste editie van het CHRO Summit. Binnenkort volgen op deze website inhoudelijke verslagen van de rondetafelsessies.
 
 
Judith Meeng (Group Director HRM, Refresco Gerber) en Alice Diels (VP HR Nuon) in gesprek met de CHRO of the Year Niko Veenstra (Head of HR, Eneco Group)
 
 
Jaap de Vries (HR Director, FrieslandCampina) en Roger Muys (Group HR Director, PostNL) hebben een geanimeerd gesprek. 
_________________________________________________________________________    
Interessant voor CHRO’s en HR-directeuren:  
1. Save the Date in 2016 
Op 10 februari 2016 vindt het CHRO Forum ‘The role of HR in a VUCA world’ plaats. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Wij hopen u daar te verwelkomen. Wilt u als partner betrokken zijn bij het event? Neem dan contact op met Sanne van den Eijnde via 020 639 0008 of svandeneijnde@alexvangroningen.nl.
2. Word lid van de CHRO Community 
Wilt u aanwezig zijn bij de CHRO Summit 2016 en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor CHRO’s en HR-directeuren? Word dan nu lid van de CHRO Community, dé exclusieve community van CHRO’s en HR-directeuren in Nederland. Laat u inspireren en leer van gelijkgestemden in een open, kleinschalige en vertrouwelijke omgeving. Voor meer informatie en aanmelden, gaat u naar CHRO.nl.
3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Werk slimmer & sneller met tientallen tips, tools en tricks. Volg de Training Werk Slimmer, niet Harder.
– Financieel inzicht is cruciaal voor succesvolle managers. Volg de succesvolle cursus Financieel Management voor niet-financiële managers.
– Leer presenteren zonder angst, maar met overtuiging en resultaat. Volg de training Overtuigend Presenteren.