HR-directeur Raet: ‘Slechte HR-data zijn een informatieprobleem’

Aan veel HR-vraagstukken van vandaag ligt een dataprobleem ten grondslag, stelt Martijn Messemaker, CHRO van Raet.

Het is een van de grootste HR-onderzoeken die jaarlijks verschijnt: de Raet Benchmark 2018. Hoe Martijn Messemaker, CHRO van Raet,  aan tegen het onlangs gepubliceerde onderzoek van zijn nieuwe werkgever?

“Veel vraagstukken van HR-afdelingen gaan over hoe HR beter kan sturen op personeelskosten, hoe talent beter kan worden ingezet of hoe men analytics beter kan gebruiken. In dat opzicht vallen de resultaten over people analytics mij het meest op: HR analytics ligt aan veel van die vraagstukken ten grondslag”, zegt Martijn Messemaker in een reactie op het onderzoek. 

“Maar eigenlijk is de eerste vraag die je je moet stellen: heeft de HR-afdeling de eigen data wel op orde?”, zo weet Messemaker ook uit zijn verleden als ondermeer HR-directeur bij Bol. com en Varova Fashion. “Werkt het met een core-HR-systeem en komen alle data uit één bron? Wanneer HR de eigen data niet goed heeft georganiseerd, zit het feitelijk met een informatieprobleem.”

“Wanneer dit soort analytics-vraagstukken moeizaam verlopen, is dit vaak de kern van het probleem”, zo schetst de CHRO. “Zorg dus eerst dat je de basis op orde hebt met een goed systeem.”

“Een ander interessant punt in het onderzoek is opleiding en ontwikkeling. Mensen zijn over de jaren steeds meer in zichzelf gaan investeren. Een goede trend, maar deze ontwikkeling gaat wat mij betreft nog niet snel genoeg. In veel organisaties bestaan er nog steeds grote groepen medewerkers die zich weinig ontwikkelen – met name ouderen en laagopgeleiden.” Daar ligt voor HR nog een taak te wachten, aldus Messemaker.