HR-directeur Hein Knaapen: ‘Medewerker te afhankelijk van ING’

Royale arbeidsvoorwaarden en goede vertrekregelingen zouden een groot deel van de ING-medewerkers afhankelijk hebben gemaakt van de bank. Dat zegt HR-directeur Hein Knaapen donderdag in een groot interview met Het Financieele Dagblad.

Knaapen vreest dat medewerkers door de riante voorwaarden in de verleiding komen om op hun lauweren te rusten. De HR-directeur wil dat bankmedewerkers zich zo ontwikkelen dat ze ook een toekomst buiten de bank hebben. Hij bekritiseert ook de ‘versteende’ arbeidsmarkt. “Het vaste contract wordt steeds zwaarder beschermd. En je bereikt het tegenovergesteld van wat je wilt bereiken. Het komt erop neer dat jongeren en minderheden steeds minder worden aangenomen. Want je moet in het huidige systeem maar eens proberen om iemand kwijt te raken.”

Centraal in de door ING gewenste cultuurverandering staat een andere aanpak van performancemanagement. Medewerkers worden beoordeeld op drie vlakken: hoe goed doet hij zijn werk, hoe effectief is zijn gedrag en hoe goed slaagt hij erin de vastgelegde ambities te realiseren. Alle factoren wegen even zwaar. ING neemt hiermee ook afscheid van de relatieve beoordeling die in een standaardverdeling moet passen. 

Confronterende gesprekken
Daarnaast moeten de managers leren om doorlopend persoonlijk, soms confronterende gesprekken te voeren. Medewerkers zouden minder op financiële doelstellingen, maar directer en frequenter op ‘softere’ criteria als creativiteit en persoonlijke ontwikkeling beoordeeld moeten worden. Dit betekent volgens Knaapen niet dat er afscheid wordt genomen variabele bonussen. De HR-directeur merkt op dat 40 procent van het personeel een variabele beloning krijgt. “Te weinig”, aldus Knaapen. “Niemand gelooft dat mensen gemotiveerd raken door geld. Wat ik wel denk, is dat als je het goed inbouwt, het enorm helpt om je aandacht te focussen.”

ING kondigde eerder deze maand de grootste ontslagronde uit zijn geschiedenis aan. In totaal vervallen 7000 arbeidsplaatsen, waarvan een groot deel in België. Eerder liet hij tegenover CHRO.nl weten dat hij ook verwacht dat de HR-afdeling binnen ING steeds kleiner wordt.