Oud Unilever-topman Polman: “Wereldwijd wil werknemer dat bedrijf zich inzet voor betere wereld”

Werknemers willen sterke waarden en een positieve impact, concludeert de voormalige CEO van Unilever naar aanleiding van een onderzoek onder werknemers in de VS en het VK.

Veel werknemers zijn ontevreden over de rol van hun bedrijven bij het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en ongelijkheid. 30 procent heeft al eens ontslag genomen om deze reden, de helft overweegt dit te doen. De meerderheid wil ook actief bijdragen aan het versterken van de positieve impact van het bedrijfsleven.

Dit blijkt uit de Net Positive Employee Barometer, een onderzoek van Paul Polman, de voormalige CEO van Unilever, onder vierduizend werknemers in de VS en het VK. Zelf twijfelt hij er niet aan dat de conclusies van het onderzoek ook gelden voor werknemers in Europese landen.

Alarmsignaal

In een interview met Change Inc. zegt Polman dat de uitkomsten een alarmsignaal moet zijn voor leiders binnen bedrijven. Hij pleit voor meer ambitie, betere communicatie met werknemers. Ook zouden leiders hun werknemers meer mogelijkheden moeten geven om mee te werken aan een betere wereld.

Polman is overtuigd dat die betere wereld binnen bereik ligt. “Ik denk dat we in 2050 kunnen zeggen dat we dit decennium de handschoen hebben opgepakt. We creëerden een duurzame en inclusieve samenleving, waarin de lucht die we ademen schoon en het onderwijsniveau hoog is.

We hebben vrede in plaats van klimaatvluchtelingen. In dit decennium zijn we bij zinnen gekomen. We ontdekten dat de kosten van het niks doen veel groter waren dan de kosten van nu ingrijpen. Het oplossen van onze uitdagingen werd zelfs de grootste zakelijke kans van de jaren 30. We hebben geluisterd naar de onvrede van de jongere generaties en zagen in dat een bedrijf zo goed is als zijn werknemers.”

Ben jij als HR-professional klaar om een duurzame en sociale impact te maken binnen jouw organisatie? In deze inspirerende masterclass gaan we in op het ‘Social’-component van ESG (Environmental, Social, Governance) en verkennen we hoe HR hierin een leidende rol kan spelen. Je krijgt de tools en kennis die onmisbaar zijn voor het uitvoeren van een succesvol ESG-beleid in jouw organisatie.