Top 5 best gelezen CHRO-blogs: van persoonlijke tot juridische dilemma’s

Van tijdsmanagement en psychologisch contract tot AI-literacy en arbeidsrecht – deze top 5 tot op heden best gelezen blogs belichten diverse en actuele HR-onderwerpen. Lees wat deze artikelen zo boeiend maakt voor HR-professionals.

De best gelezen blog van 2024 is Maarten van Beek’s persoonlijke reflectie over herstel en tijd nemen. Na een ernstige fysieke tegenslag ontdekte hij hoe uitdagend het kan zijn om de tijd te nemen voor herstel, zowel fysiek als mentaal.

Van Beek trok de meeste lezers met zijn oprechte en reflectieve benadering van een voor velen herkenbaar onderwerp en werpt daarmee licht op de balans tussen werk en welzijn.

Hedendaagse HR-uitdagingen

Jan Tjerk Boonstra volgt met een focus op het versterken van het psychologisch contract met lijnmanagers, een kritische stap voor het verbeteren van medewerkersbetrokkenheid en het versterken van de organisatiecultuur.

Van daaruit verschuift de aandacht naar de technologische kant van HR, waar Maarten Renkema de urgentie benadrukt van AI-vaardigheden voor HR-professionals. Deze vaardigheden zijn cruciaal voor het effectief integreren van technologie in personeelsbeheer.

Tegen deze technologische en strategische achtergrond, plaatst Joost van Ladesteijn een kritische vraag over de inconsistentie en gebrek aan transparantie van de vakbeweging FNV. Daarbij vraagt hij zich af of de vakbond haar unieke rol en onafhankelijkheid in de moderne arbeidsmarkt nog wel waarmaakt.

Tot slot behandelt Willemijn Jansma de aanstaande hervormingen van het concurrentiebeding, een kwestie die HR-professionals dwingt om kritisch na te denken over de noodzaak en rechtvaardiging van deze bedingen in arbeidscontracten, nu de wetgeving strengere eisen en beperkingen introduceert.

Veelzijdige HR-kwesties

Deze blogs tonen de diverse belangen en uitdagingen van HR-professionals. Ze verkennen thema’s zoals persoonlijke herstelstrategieën en het vinden van een balans tussen werk en welzijn, terwijl ze ook ingaan op organisatorische verbeteringen en technologische invloeden.

Bovendien werpen ze een blik op juridische kwesties zoals de hervorming van het concurrentiebeding, en laten ze zien hoe deze ontwikkelingen HR-beleid en -praktijken beïnvloeden.

Dit is de top 5 van best gelezen CHRO-blogs 2024 tot nu toe:

 

1. Maarten van Beek: “‘Neem je tijd’ – misschien wel het moeilijkste advies dat we anderen geven (en krijgen…)”

2. Jan Tjerk Boonstra: “De nieuwe missie van HR: investeren in het psychologisch contract met de lijnmanager”

3. Maarten Renkema: “HR-leider en -professional hebben nu ‘AI literacy’ nodig om AI in banen te leiden – hoe ontwikkel je die?”

4. Joost van Ladesteijn: “Aanval van FNV op gele vakbond LVB is tekenend: de pot verwijt de ketel…”

5. Willemijn Jansma: “Kabinet holt concurrentiebeding nog verder uit: beding nietig tot salaris van 1,5 keer modaal”