Volgens onderzoek herkent slechts een kwart van de werknemers zich in de 'purpose', ofwel de bestaansreden, van hun organisatie. Vaak doordat de formulering van purpose vaag of hoogdravend is. Een purpose die wel motiveert, moet de balans vinden tussen idealisme en pragmatisme, schrijven Darren Ashby en Atif Sheikh.
De deelname aan cursussen en opleidingen is vorig jaar voor het eerst licht gestegen na een lange periode van afname. Er blijven grote verschillen in leergedrag tussen sectoren en tussen groepen werkenden. Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Leercultuur 2023 van de SER en TNO.
Een experiment bij de lokale overheden in Engeland met een vierdaagse werkweek tegen het oude salaris is stopgezet. Het blijkt dat de productiviteit hieronder te lijden heeft en ook neemt het risico op hoge werkdruk toe. Volgens Melissa Schouman is dat niet verwonderlijk en moeten we hier voorlopig geen heil van verwachten.
De relatie tussen governance en strategie in organisaties is vaak problematisch. CEO's zien governance vaak slechts als een wettelijke vereiste en delegeren het aan de CFO, accountants en juristen. Aan de andere kant negeren de overige leden van het bestuur vaak strategische kwesties. Strategie en bestuur zouden echter hand in hand moeten gaan, schrijven Yves Doz and Keeley Wilson van business school INSEAD.
Probeer een ander maar eens uit te leggen hoe het is om een CHRO te zijn. En wat houdt het eigenlijk in om een goede CHRO te zijn? Een rol met twee gezichten, stelt Anne Jaakke.
Tien HR-directeuren gingen tijdens CHRO Day met elkaar in gesprek over ‘The Future Ready Workforce’. Marieke van der Meer en Lex Moerings van Aon gaven deskundige toelichtingen. Over uitdagingen, omgekeerde loonkloven en asociaal gedrag.
Bij wie ligt de tijdsverantwoordelijkheid op de werkplek: bij de leiding, de werknemers of de werkgever? En wat is de juiste balans tussen autonomie en regulering? Kan de werknemer die verantwoordelijkheid wel aan? Die vragen stonden centraal tijdens de rondetafel van SuccessDay op de CHRO Day 2023. Conclusie: vertrouwen is essentieel.
Cosmeticamerk Rituals maakt een enorme groei door, met grote impact op organisatiecultuur en medewerkers. Rolien Hoogers leidt deze groei vanuit een HR-perspectief gebaseerd op de overtuiging dat de employee experience gelijk moet zijn aan de consumer experience. "Leiders moeten echt gaan opstaan."
Doelen bereiken die verder gaan dan alleen winstgevendheid, vraagt een purposegerichte organisatiecultuur. Of die tot stand komt, hangt van drie factoren af, aldus Rodolphe Durand en Ioannis Ioannou.
'Na jaren afbraakbeleid moet ons land weer worden opgebouwd, en Nederlanders weer op 1', aldus het PVV-verkiezingsprogramma. Tot welk arbeidsmarktbeleid leidt dit?
De constante honger naar sociale status zou meer samen moeten vallen met ons persoonlijke belang, stelt Anna-Bo Bouwens, CHRO community-manager. Sociale status moeten staan voor de mogelijkheden die je krijgt tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Werkgevers hebben hierin onmiskenbaar een rol.
Werknemers die tijdelijk ergens gedetacheerd zijn, kunnen daar bijdragen tot een innovatievere en adaptievere organisatiecultuur. Tenminste als aan enkele voorwaarden is voldaan. Dat blijkt uit onderzoek van de ESMT Berlin business school.
Het kapitaal van KPMG bestaat uit mensen, daarom is de HR-strategie van CHRO of the Year Caroline Tervoort er voor alles op gericht om het beste uit medewerkers te halen. De belangrijkste pijler van haar beleid: een sterk menselijke en persoonlijke benadering van medewerkers, met volop aandacht voor hun welzijn en 'hart en ziel'.
Zorginstelling Cordaan heeft Ingrid Leijendekker benoemd tot directeur HR, Kwaliteit en Innovatie.
Een visie op de arbeidsmarkt leek ver weg in de verkiezingscampagnes. Wel stonden armoede, bestaanszekerheid en het minimumloon centraal. Juist allemaal arbeidsmarkt-gerelateerde vraagstukken. Dus moet een nieuw kabinet de arbeidsmarkt gaan vlot trekken. Maar hoe? Enkele deskundigen geven hun wensen.
Menig CHRO wil het: een werkomgeving creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd, betrokken en ondersteund voelen. Maar hoe doe je dat dan en hoe meet je de employee engagement? Wat doe je met de resultaten? Wat maakt inclusiviteit, erkenning en een goede werk-privé-balans essentieel voor een optimale employee experience?
‘Hoe houd ik ze betrokken?’ is een vraag die menig leidinggevende stelt. Werken aan betrokkenheid vraagt elke dag aandacht. Actief betrekken van medewerkers vereist bovendien inzicht, te beginnen in welk type medewerker je tegenover je hebt.
De nieuwste editie van CHRO Magazine is weer rijk gevuld met inzichten, interviews, achtergronden, columns en must reads voor HR-leiders. Met onder andere: is opereren in een private equity-organisatie echt zo lastig? Gesprek met de CHRO of the Year 2023: Caroline Tervoort. Plus: wat maakt een HR-strategie eigenlijk goed? En veel meer...
Nogal wat leiders lopen vast in hun ontwikkeling, omdat hun vermogen tot strategisch denken tekort schiet. Dat is vaak onnodig, stelt Rich Horwath, oprichter en CEO van het Strategic Thinking Institute, in de Harvard Business Review. "Strategisch denken valt aan te scherpen."
In het deze week verschenen CHRO Magazine draait het om impact hebben. Welke HR-leider gaat daar niet voor? Precies. De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar de vraag hoe die maximale impact er dan precies uitziet, is dan weer minder eenduidig te beantwoorden. De ene CHRO is tenslotte de andere niet, net zomin als er twee HR-portefeuilles gelijk zijn.
De van oorsprong Nederlandse multinational HERE Technologies gaat de concurrentie aan met Google en andere tech-giganten. Een ijzersterke HR-strategie en modernisering van de HRIT-infrastructuur is daarvoor een must, vertelt CHRO Werner Buskermolen. “Het succes van deze transformatie wordt niet bepaald door de technologie, maar door de mensen.”
De redactie zette de best gelezen en gewaardeerde interviews met CHRO's en andere HR-kopstukken uit 2022 bij elkaar. De interviews zijn een afspiegeling van wat de lezers bezig hield. Onder andere leiderschap, arbeidsmarkt en hybride werken.
In hoeverre zie je generatieverschillen terug in gedragspatronen, tijdsbesef, werkgerelateerde behoeften en verwachtingen? Kunnen de psychologie en neuropsychologie hierin verschil maken? Dat was onderwerp van een panelgesprek met neuropsycholoog Margriet Sitskoorn psychotherapeut Simone das Dores van OpenUp.
Uit de drie genomineerde CHRO's: Hilde Garssen (KPN), Gemmie Hermens (ISS Nederland) en Caroline Tervoort (KPMG Nederland) koos de jury gisteren Caroline Tervoort als opvolger van Thomas Mulder, de winnaar van vorig jaar. De uitreiking vond plaats tijdens CHRO Day 2023 in de Phil, in Haarlem.
Op de 8e CHRO Day op 16 november lag de focus op de vraag: hoe kan een steeds gevarieerder personeelsbestand blijven meegroeien met de behoeften van de organisatie en vice versa? En hoe we er tevens in slagen de beschikbare schaarse tijd optimaal te benutten, op individueel én op organisatieniveau. Efficiency heeft een keerzijde, zo bleek tijdens CHRO Day 2023.
Na 48 jaar wetgeving voor gelijke beloning is de loonkloof tussen m/v er nog steeds. Om het tij nu echt te keren geldt vanaf 2024 de Loontransparantiewet. Gaat dat werken? Ashmita Krishna Sharma gelooft erin en pleit voor extreme transparantie.
De maatschappij is in de afgelopen jaren veranderd, bedrijven zijn veranderd en Human Resource Management uiteraard ook. Maar hoe heeft het vakgebied zich dan in grote lijnen ontwikkeld? En wat is het toekomstbeeld voor HRM? Volgens HR-adviseur Jelle Dijkstra moet HR zorgen voor een goede 'alignment' met de ontwikkeling van de organisatie. Zodat HR niet geïsoleerd is, maar optimaal samenwerkt en verbinding kan maken met andere disciplines
Nederland, stressland. 1,6 miljoen werknemers in Nederland ervaren stressklachten. En dat aantal neemt toe, zo bllijkt uit enkele cijfers die TNO heeft verzameld ter gelegenheid van de huidige 'Week van de Werkstress.' Marianne van Woerkom, hoogleraar Positieve Psychologie aan Tilburg University reageert.
De ideale manier van werken is de afgelopen jaren voor organisaties en werknemers snel ingrijpend veranderd. Hoe ga je als HR-professional te werk wanneer medewerkers in de organisatie uitsluitend nog op afstand werken? Met welke uitdagingen krijg je te maken? Casey Bailey, Head of People bij Deel, deelt hier haar inzichten over.
Op 16 november vindt de 8e CHRO Day plaats in de Phil, te Haarlem. CHRO’s, HR-directeuren en corporate HR-leiders komen samen voor een programma in het teken van de dominantie van tijd. Volgens het programma het meest schaarse element in processen, op persoonlijk niveau, op organisatieniveau en in de economie.
Het is voor een leider niet genoeg om strategisch te denken. Je moet je ideeën ook effectief kunnen overbrengen. Hoe kun je dat het beste doen? Dat laat het artikel 10 Ways to Prove You’re a Strategic Thinker in de Harvard Business Review zien.
Kruiden- en specerijenproducent Euroma groeit hard, mede door de overname van Intertaste in 2018. Het bedrijf sloot daarnaast de fabriek in Wapenveld en nam een state-of-the-art productielocatie in Zwolle in gebruik. HR-manager Johanne Ros vertelt hoe het bedrijf in deze turbulente tijd heeft gezorgd voor maximale inzetbaarheid van personeel en de risico’s rondom verzuim en arbeidsongeschiktheid zo laag mogelijk wist te houden.
Het voorbije jaar heeft menigeen geëxperimenteerd met ChatGPT, Bing of Midjourney. Maar wat kan Generatieve AI nu echt betekenen voor het werk van kenniswerkers? Onderzoekers sprongen op dit onderwerp en hun eerste bevindingen zijn verrassend.
Techniek is een goede knecht maar een slechte meester, wordt vaak gezegd. Door de snelheid waarin technologische ontwikkelingen zich in organisaties voltrekken, krijgt die ‘slechte meester’ te weinig tegenspel. Dat kan bijvoorbeeld voor medewerkers tot onbedoelde neveneffecten leiden en de vraag is hoe je daarop anticipeert. Daarover spreekt Hilary Richters, director van het Digital Ethics-team van consultancyorganisatie Deloitte op de komende CHRO Day.
Jo-Anne Essers voelt zich helemaal op haar plek als HR-leider bij zorgorganisatie Cello. De manager HR & Communicatie geniet zowel van alle uitdagingen die de transitie van de organisatie meebrengt als van de zingeving. “Deze transitie vraagt een bepaald type leider, dat is een cruciale rol.”
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in leiderschapsposities. Vaak wordt dit toegeschreven aan factoren die verband houden met de persoonlijkheid, het gedrag, of de houding van vrouwen. Maar zijn deze verklaringen wel terecht? Zo niet, wat zijn dan de echte oorzaken van de genderkloof in leiderschap. En hoe kunnen we deze overbruggen?
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl