Bij de werving en selectie van medewerkers moet je rekening houden met een aantal wettelijke regels. Denk bijvoorbeeld aan de gelijkebehandelingswetgeving. Welke selectiecriteria mag je gebruiken en welke criteria zijn verboden? Ook de aanstellingskeuring is aan wettelijke regels gebonden. Het is niet toegestaan bij alle functies een aanstellingskeuring uit te voeren. Wanneer mag dat dan wel? En hoe kun je erachter komen of de sollicitant een medische beperking heeft?
CAO’s beslaan tegenwoordig gemakkelijk honderd pagina’s. Frequent is onbegrijpelijk wat er in een CAO-artikel staat. Joost van Ladesteijn zet op een rij hoe werkgevers zich hier enigszins tegen kunnen beschermen.
Kunnen we het niet klein houden, is de standaard reactie van de leiding na een melding van grensoverschrijdend gedrag. Het goede antwoord is: eerst een quickscan doen voor een passende reactie, schrijft mr. Marcus Draaisma.
Moet het concurrentiebeding écht in elk contract staan? Werkgevers doen er goed aan hier nu al kritisch mee om te gaan. Aankomende wetgeving doet dat namelijk ook, legt mr Willemijn Jansma uit.
Een werkgever die een dringende reden voor ontslag op staande voet ziet, doet er toch verstandig aan twee keer na te denken, legt mr. Petra Willems uit. Zelfs als het gaat om duidelijk grensoverschrijdend gedrag, is toch de hamvraag of dit een dringende reden is voor een ontslag op staande voet.
Wat kan en mag je nu eigenlijk met een sociaal plan en met welke verplichtingen moet je rekening houden? Een goed sociaal plan, vraagt kennis van zaken. Astrid Zuidinga benoemt 10 aandachtspunten.
Arbeidsmediation kan organisaties en hun medewerkers vaak veel gedoe, kosten en (reputatie)schade besparen. Wanneer heeft arbeidsmediation kans van slagen en wanneer is een juridisch geschil onvermijdelijk? Mediator Daan Breukhoven legt uit waar je als werkgever op moet letten.
Het moet inderdaad anders. Maar niet zoals het demissionaire kabinet voorstelt in haar plannen voor de arbeidsmarkt, stelt Joost van Ladesteijn. Er is een brede weerstand ten aanzien van diverse maatregelen. Enkele suggesties voor hoe het beter kan.
De rechter kijkt ook bij een leer-arbeidsovereenkomst naar de elementen van de overeenkomst: gezag, arbeid en loon. Benoem het leerelement duidelijk contractueel én 'promoveer' leerlingen niet onbedoeld tot werknemer, waarschuwt Petra Willems.
Een medewerker die vervolgd wordt of veroordeeld is vanwege een misdrijf beschadigt niet alleen de eigen reputatie, maar ook die van de werkgever en zelfs van de collega's. Hoe beperk je de schade?
Of een situatie kan leiden tot een ontslag op staande voet, kan niet los gezien worden van eventuele bijzondere persoonlijke omstandigheden. De rechter kijkt hier in elk geval wél naar...
Van Gennip werkt aan invoering van de Europese richtlijn loontransparantie.
Zo eenvoudig als ontslag op staande voet bij bewezen fraude door een medewerker is, zo lastig is het om de geleden schade door de medewerker vergoed te krijgen. Een recente uitspraak geeft de mogelijkheid naast schade, betaald loon terug te vorderen, schrijft mr Marcus Draaisma.
Als een werkgever een vertrekkende werknemer wil houden aan het concurrentiebeding, dan moet deze een vergoeding betalen aan de werknemer. Dit wordt een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris.
Fusies en overnames horen bij een markt die volop in beweging is en zorgen voor nieuwe kansen. Maar veel werkgevers met een rijke historie van fusies en overnames ervaren ook nadelige gevolgen. Zo staat de – begrijpelijke - wens om arbeidsvoorwaardenpakketten gelijk te trekken op gespannen voet met wet en rechtspraak.
Voorafgaand aan ontslag gaat er soms iets mis bij de werknemer, maar vaak ook is het de leidinggevende die steken laat vallen. Goed leiderschap en goed personeelsbeleid betekent continu werken aan je bedrijfscultuur, aandacht voor L&D en goed performancemanagement.
De Wet bescherming klokkenluiders beoogt betere bescherming van klokkenluiders en de kring eromheen. Juridisch is er sprake van een verbetering, maar de praktijk blijkt weerbarstiger, ziet Joost van Ladesteijn.
Een continu gesprek met haar medewerkers over welzijn en behoeftes, dat is prioriteit voor HelloFresh. Het gesprek vormt de basis van de activiteiten van HR. En met een vijfde plek op de ranglijst van Best Workplaces Nederland 2022 blijkt dat een gedegen aanpak.
Kan ontslagbescherming bij echte ziekte niet worden geregeld in de arbeidsovereenkomst? En kan dat zodanig dat de zogenaamde ‘tactische’ ziekmeldingen daarbuiten vallen, vraagt mr Marcus Draaisma zich af.
Eind vorig jaar telde Nederland zo’n 1,2 miljoen zelfstandigen. Als werkgevers gebruikmaken van zogeheten schijnzelfstandigen (werkers die niet kwalificeren als zelfstandige maar als werknemer), lopen zij het risico op een naheffing van de Belastingdienst en loonvorderingen van werknemers. Over dit vraagstuk heeft de Hoge Raad op 24 maart 2023 zijn langverwachte arrest gewezen: de maaltijdbezorgers van Deliveroo hadden een arbeidsovereenkomst.
Menig werkgever slaat de plank mis bij een geval van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Terwijl alle relevante do’s en don’ts volgen uit het beginsel van goed werkgeverschap. Joost van Ladesteijn zet ze onder elkaar.
Onderzoeksbureau’s helpen werkgevers soms te graag aan een conclusie waarmee een werknemer ontslagen kan worden. Scoringsdrift? De rechter ziet echter slordig onderzoek en niet bewezen klachten. Onnodig, vindt Mr Marcus Draaisma.
Wat maakt AOW-gerechtigde medewerkers juist nu extra aantrekkelijk voor werkgevers volgens ChatGPT? Mr Astrid Zuidinga beoordeelt het antwoord en zet meteen de puntjes op i.
Hoe zit het met het afbreken van de onderhandelingen door werkgever over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: kan dat zomaar? Als werkgevers naar medewerkers hun intenties uitspreken, is dat niet altijd zonder risico’s, ziet Mr Petra Willems.
Het kabinet komt met nieuwe maatregelen met betrekking tot het werken als en met zelfstandige(n) en zal harder gaan optreden tegen schijnzelfstandigheid. Tijd om de samenwerking met zzp’ers weer eens onder de loep te nemen, zegt arbeidsrechtadvocaat Willemijn Jansma.
In 2023 verandert zoals gebruikelijk een aantal regelingen en treden nieuwe in werking. Het merendeel daarvan heeft de redactie onder elkaar gezet.
Hoe kom je van een manager af waarop helaas niets valt aan te merken? Of andersom? Je wilt van elkaar af maar niemand waagt de eerste stap. Mr Marcus Draaisma zet de mogelijkheden op een rijtje.
Kantonrechter Wim Wetzels oefent zijn vak al ruim dertig jaar met plezier uit. Echt tevreden is hij wanneer partijen alsnog op de zitting tot elkaar komen, wat geregeld het geval is. Dat gaat niet altijd zonder emotie. Over de tijdgeest: “Sinds de transitievergoeding zie je veel minder eenvoudige ontbindingszaken.”
Over de status van een verslaafde werknemer kent de wet kent geen bepalingen. De keren dat de rechter zich hierover boog, levert wel een aantal – soms verrassende - ‘vuistregels’ op, ziet Mr Petra Willems.
Ontslag op staande voet tijdens ziekte ligt gevoelig. Toch hoeven werkgevers niet alles te slikken, blijkt uit een recente uitspraak.
Werkgevers die (verborgen) cameratoezicht inzetten, nemen het niet altijd even nauw met de regels. Hoe je dure fouten voorkomt, leggen advocaten Willemijn Jansma en Mérien Voorboom uit.
De topmanagers van Twitter kunnen samen 88 miljoen dollar verdienen als Elon Musk hen ontslaat.
Het kabinet wil de arbeidsmarktkrapte bezweren met als één van de maatregelen een voltijdsbonus. Deze maatregel is kwestieus, ziet Joost van Ladesteijn.
"Meer werken moet meer lonen", zei de koning tijdens de troonrede. Maar voor de maatregelen uit de Miljoenennota is weinig enthousiasme.
Als een kandidaat belemmerd wordt door een concurrentiebeding kan dit eventueel worden afgekocht. Is dat niet mogelijk of is de prijs te hoog dan is een kort geding altijd het overwegen waard, schrijft Marcus Draaisma.
Wat hebben Schiphol, Albert Heijn en de ontbindende voorwaarde in het arbeidsrecht met elkaar gemeen? In elk geval dat 'snel' meer personeel aannemen vaak ook strandt op complexe regelgeving.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl