De pensioenuitvoeringsorganisaties in Nederland zitten midden in een historische transformatie van het pensioenstelsel. Dat vraagt veel van leidinggevenden en medewerkers in zowel vaardigheden als gedrag. EY en AZL trekken samen op om een omgeving te creëren waarin mensen optimaal kunnen presteren. Hierbij wordt ingezet op leiderschap, teamontwikkeling én organisatiecultuur.
De middenmanager lijkt terug van weggeweest. Sterker, deze is voor de strategie-executie bij uitstek het middelpunt, aldus auteurs Marichal, Seger en Sorgeloos van het boek 'Leading from the Middle'.
Ben jij als leider wel duidelijk genoeg in beeld? Zo nee, dan is het goed om na te denken over de juiste acties. Anne Jaakke helpt je over de (valse) schaamte heen en legt uit hoe je dit aanpakt op een manier die topleiderschap waardig is.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) introduceerde recent grip-denken als een nieuw denkkader voor bestuur. Controle op het eigen leven is belangrijk voor burgers. De Raad gaat er echter aan voorbij dat te veel grip willen hebben kwalijk is voor mensen, betoogt Roel Willems van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Nieuwsgierige mensen zijn vaak in staat en gedreven om dingen beter te maken, zowel in de sport als op de werkvloer. Hoe hun gedrag kan leiden tot een doorbraak, toont Simone van Neerven aan met een anekdote over toptennisser Andre Agassi.
Voor Jan Alberdingk Thijm is iedere carrièreswitch een kans om jezelf opnieuw uit te vinden. Veel executives die hij sprak wilden echter zo snel mogelijk weer aan de slag en gunden zichzelf die mogelijkheid niet. Hij besloot het zelf anders te doen toen hij als CHRO terugtrad bij Nutreco, nu vier jaar geleden.
Wetenschappers pleiten tegen gelijke behandeling bij talentenprogramma's, omdat dit meer kwaad dan goed kan doen voor de organisatie en werknemers.
Mark Rutte was de langstzittende premier van Nederland. Maar was hij ook een goede leider? En is zijn HR-achtergrond hem van pas gekomen bij zijn politieke carrière? Een effectief leider volgens de een, weinig visionair volgens de ander. Vier deskundigen geven hun mening.
De mens staat bij Mazars centraal, aldus Chief People Officer Willemijn van der Deijl. Die positionering is natuurlijk een wapen in de 'war for talent'. Veel organisaties claimen dit dan ook: “Maar bij Mazars zit het écht zo in elkaar. En dat ging niet vanzelf.”
De een na de andere zaak van grensoverschrijdend gedrag door leidinggevenden verschijnt in de media. Wat doen de leiders van nu toch fout? Of ligt het meer aan het systeem om hen heen? Karst Bongers en Marian de Joode, beide van LTP Business Psychologen, werpen licht op de zaak.
Iedere HR-leider krijgt ermee te maken: je oude functie achter je laten, het inrichten van een overgangstraject, starten in je nieuwe functie. Hoe pak je dat als HR-leider goed aan? Natascha van Beek, CHRO én ervaringsdeskundige, geeft antwoord.
Volgens moderne opvattingen moet HR zich bekommeren om het geluk van medewerkers. Geldt die ‘zorgplicht’ ook voor moeilijk te rechtvaardigen verschillen in waardering en inkomen? Het antwoord op die vraag valt niet zomaar te geven. Maar hij moet wel worden gesteld, vindt Jancees van Westering.
Je staat voor een zaal en wilt je boodschap zo goed mogelijk overbrengen op het publiek. Hoe kun je dan je stem inzetten? Logopedist Alex Boon weet hoe je kunt spelen met je stem, spraak, taal en je publiek, maar ook hoe je je verhaal structuur geeft en er plezier aan beleeft om het te vertellen.
Bedrijven die zowel investeren in menselijk als in organisatorisch kapitaal hebben daar langdurig voordeel van.
Een onderzoek van Alight toont zorgwekkende resultaten over het algemene welzijn van werknemers. Maar er zijn manieren om dit tij te keren. In dit blog een aantal stappen om welzijnsprogramma’s succesvol te laten zijn.
Lerende organisaties moeten hun aanpak heroverwegen. Medewerkers ontwikkelen vraagt om meer dan een goed individueel online leeraanbod. Collectief leren in interactie ligt ons van nature het beste. Hiervan zouden organisaties bewuster gebruik moeten maken, schrijft Maurik Dippel.
Crowe Foederer is een snelgroeiend accountants & advieskantoor. Twee jaar geleden telde de organisatie nog 450 medewerkers, inmiddels zijn dat er 630 en de organisatie is nog lang niet uitgegroeid. Die groeiambities zijn een pittige uitdaging in de huidige arbeidsmarkt, zou je denken. In dit interview vertellen HR-directeur Francis Jonkergouw en Bram Krijnen, Partner bij Crowe HR Services, waarom ze er alle vertrouwen in hebben dat dit goed komt.
88 procent van de mensen die het vak HR uitoefenen vindt waardering en erkenning van doorslaggevend belang voor hun werkgeluk. Maar minder dan de helft zegt voldoende feedback te krijgen van leidinggevenden.
De belangrijkste uitdaging van Iolanda Meehan, sinds een jaar Chief People Officer bij scale-up Catawiki, is de grote verscheidenheid binnen het snelgroeiende personeelsbestand. “We zijn een eind op weg met de professionalisering van de HR-afdeling."
HR kan zelf wel wat upskilling en reskilling gebruiken, zegt Geert-Jan Waasdorp, oprichter van Intelligence Group.
Coöperatie Agrifirm zet tegenwoordig vol overtuiging in op een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. CHRO Nico Swart vertelt over die transitie, Jan Kuipers van FranklinCovey luistert aandachtig mee.
Ons karakter ligt grotendeels vast. Beslissingen nemen we onbewust. Leidinggevenden kunnen daarom ook maar beperkt invloed uitoefenen op hun medewerkers. Hoe kunnen organisaties dan toch het beste uit hun personeel halen? Daarover geeft neurowetenschapper Dick Swaab een presentatie tijdens HR DAY 2022.
Managers die hun buik vol hebben van dwarsliggers, betweters en criticasters in de organisatie, doen er verkeerd aan als ze het tegengeluid negeren. Zonder feedbackmechanisme wordt het management niet meer gecorrigeerd, met als gevolg dat er fouten sluipen in de besluitvorming. In tijden van conflicten en spanning kan dat funeste gevolgen hebben.
De allerbelangrijkste taak van elke leider? Werken aan je eigen energie en positiviteit, juist tijdens de vakantie. Hoe dat eruit moet zien, weet Anne Jaakke.
Introverte mensen worden vaak niet als leider aangewezen. terwijl ze vaak wel geknipt zijn als leider, betoogt executive coach Claire Brown in een artikel op de site van Personnel Today. Zij laat zien hoe je als introvert toch kunt uitgroeien tot leider.
Onze organisaties worden steeds wendbaarder. We versterken het adaptief en lerend vermogen om concurrenten bij en voor te blijven, veranderingen aan te kunnen en aantrekkelijk voor medewerkers te blijven. Dat vraagt om meer betrokkenheid van beide kanten.
Voor persoonlijke ontwikkeling, cultuurverandering en om jezelf te motiveren helpen volgens de wetten van de commerciële communicatie heldere symbolen. Steeds vaker is dat een tatoeage.
Ruim een kwart van de medewerkers volgt scholing omdat ze ander werk willen.
Na lezing van Aukje Nauta's nieuwe boek ‘Nooit meer doen alsof’, zette oud-CHRO Kees Blokland de schaamte over zijn fouten om in iets constructievers...
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl