Top 10 best gelezen artikelen in 2023: van IQ-tests en de toekomst van werk tot de kwakzalver-coach

In CHRO’s top 10 van best gelezen artikelen in 2023 staan zowel wetenschappers als HR-leiders. Onderwerpen als de valkuil van de klik met de kandidaat, de medewerker als groepsdier, de toekomst van de werkplek en de impact van de HR-leider, scoorden hoog.

Het best gelezen interview in 2023 was dat met hoogleraar en arbeid & en organisatiepsycholoog Janneke Oostrom, met als titel “Een klik met de kandidaat? Niet doen”. Uit onderzoek blijkt namelijk dat niet de intelligentietest maar het gestructureerde interview de beste voorspeller is van werkprestaties van een kandidaat. Volgens de hoogleraar is er geen enkel bewijs dat een klik met kandidaten leidt tot een goede keuze.

Het interview met Janine Vos, CHRO van Rabobank, over de toekomst van werken bij Rabobank is het best gelezen interview met een corporate HR-leider. Misschien niet geheel onverwacht, gezien de media-aandacht waar deze HR-leider zich de afgelopen jaren op mocht rekenen.

Goede salarissen niet voldoende

Ook was er veel aandacht voor het interview met Kilian Wawoe: “Groepsdier de mens gedijt niet bij hybride werken” Zijn boodschap is: met goede salarissen alleen lukt het niet om medewerkers te binden en te boeien. “Ook het niet-financiële deel moet je op orde hebben. De mensen hebben behoefte aan groei en verbinding. Dat moet je ook faciliteren.”

Trouwe lezers hadden ook dit jaar de arbeidsjuristen die schrijven voor CHRO.nl en CHRO Magazine. In de top 10 treffen we mr. Astrid Zuidinga met het artikel “Contract getekend, maar de nieuwe werknemer haakt af – wat zegt de wet?”.

Los daarvan hebben de CHRO-lezers traditiegetrouw bovengemiddeld belangstelling voor interviews met HR-leiders. Van de best gelezen artikelen betreft 60% een interview met een CHRO, CPO, Directeur HR of een vergelijkbare functie.

Top 10 van best gelezen CHRO-interviews 2023

Janneke Oostrom, hoogleraar Arbeids & Organisatie-psychologie: “Een klik met de kandidaat? Niet doen”

Kilian Wawoe, docent-onderzoeker: “Groepsdier de mens gedijt niet bij hybride werken”

Janine Vos, CHRO Rabobank: “De toekomst is dat je werkplek voelt als thuiskomen”

Contract getekend, maar de nieuwe werknemer haakt af – wat zegt de wet?

 

Patrick Vermeren: “Bij coaching is onzin de norm. De gebakkenlucht-industrie is gigantisch.”

Sylvia The-McArthur, HR Director Loyens & Loeff: “Tijd voor een meer collectief beloningssysteem”

Nadine Beisters 1e 100 dagen als groepsdirecteur HR Achmea: “Mijn missie? De organisatie slagvaardiger maken”

Caroline Tervoort, CHRO KPMG Nederland, wint CHRO of the Year Award 2023

Stop met strategische personeelsplanning zoals we het kennen – zie het als organisch continu-proces

Wie gaat Thomas Mulder opvolgen als CHRO of the Year? Dit zijn de genomineerden voor 2023!