Van schaduw naar spotlights: Ton Hopmans over de weg van CHRO naar CEO

Ton Hopmans is in Nederland een van de weinige bestuurders die de route van CHRO naar CEO heeft afgelegd. Tijdens het CHRO Summit in Bunnik vertelt de CEO van Yacht (en CHRO van Randstad Nederland) over het carrièrepad dat hij heeft afgelegd. “Een leven in de spotlights leek mij altijd vervelend.”

Moderator Kevin Mottard peilt onder de circa dertig aanwezige HR-directeuren de honger naar een CEO-positie. Er gaan zes handen omhoog. Eén van de aanwezigen geeft nadrukkelijk aan geen CEO-positie te ambiëren. “Ad-hoc samenwerken op projecten is leuker”, meent de HR-directeur. Hopmans kan zich gedeeltelijk vinden in deze houding. Hopmans erkent dat hij ook nooit van plan was CEO te worden. “Maximale invloed zonder in de spotlights te staan. Dat was mijn doel”, memoreert de CEO. “Ik dacht spotlights zijn niets voor mij. Ik hou niet van recepties en smalltalk.” Toch kan hij zich inmiddels vinden in de boegbeeldfunctie.

Gepoetste schoenen
“Als CEO moet ik mijn HR-directeur net zo serieus nemen als dat ik serieus werd genomen als HR-directeur.” Hoewel overleg belangrijk is heeft Hopmans het gevoel meer te kunnen uitrichten als CEO. “Je kunt details aanbrengen zoals jij dat ideaal vindt. Je kunt in een bedrijf je droom wegzetten.” Wel moest Hopmans wennen aan de boegbeeldfunctie. “Alles wat je zegt wordt wel heel serieus genomen. Je onbedoelde impact is enorm. Zo dacht een tiener in het publiek ooit dat ik hem gek had aangekeken. Hij vermoedde dat dit was vanwege zijn ongepoetste schoenen”, zegt Hopmans. Ook anoniem feesten op Ibiza is er niet meer bij voor Hopmans. “Er staan altijd wel een paar mensen van Randstad die je herkennen en een biertje aanbieden.” 

Als het aankomt op de samenwerking met collega-directeuren heeft Hopmans een voorkeur voor co-steering. Het balanceren van krachten leidt in zijn ogen tot betere resultaten. Hopmans denkt als CEO met een HR-achtergrond dan ook een goed oog te hebben voor het creëren van een divers team, al constateert hij dat veel CEO’s met een andere achtergrond ook vaak aandacht hebben voor talentmanagement en teamsamenstelling. Daarnaast stelt Hopmans dat zijn HR-achtergrond hem helpt bij het voeren van goede coachingsgesprekken. De CEO van Yacht ziet dat steeds meer CHRO’s de stap naar de hoogste positie in een bedrijf maken. Vanuit de zaal wordt opgemerkt dat dit klopt, maar dat bijvoorbeeld CFO’s veel vaker de stap naar het CEO-schap maken. 

Ontwikkel gemeenschappelijke taal tussen CEO en CHRO
Er wordt vanuit het publiek gesuggereerd dat CFO’s vaak een beter netwerk hebben en ook intensiever contact onderhouden met raden van commissarissen. Hoewel de CEO van Yacht deze observatie deelt, is hij van mening dat veel HR-directeuren ook de hand in eigen boezem moeten steken. Niet iedere CHRO neem het HR-vak serieus volgens Hopmans. Er wordt in zijn ogen te weinig energie gestoken in het scheppen van een stevig theoretisch kader als het aankomt op een begrip als talentmanagement. “De CEO en CFO hebben een gemeenschappelijke taal om over het bedrijf te praten. Dit mis je vaak tussen de CHRO en CEO”, stelt Hopmans. Daarnaast zouden teveel CHRO’s nog niet in staat zijn om goed een balans te lezen. “Je moet de financiële sturingsmechanismen goed begrijpen.”

Wat kan een HR-directeur nog meer doen om zijn kans op een CEO-positie te vergroten? “Het klinkt misschien cliché, maar willen is kunnen. Je moet dingen oppakken die je normaal niet zou oppakken. Dat kost veel tijd, maar dat moet je er voor over hebben”, zegt Hopmans. Daarnaast roept hij de HR-directeuren op zich niet te laten ontmoedigen door het geringe aantal voorbeelden van CHRO’s die de overstap naar CEO maakt. “Mijn uitgangspunt is altijd geweest: je hebt maar 1 baan nodig. Toen ik 24 was werd ik gevraagd om te solliciteren als conrector op een middelbare school. Sommigen vonden mij te jong. Toch werd ik conrector. Op mijn 31e wilde ik uit het onderwijs stappen en toen hoorde ik: ‘leraren worden nooit aangenomen in de commercie’. Ook dat bleek onzin.”

————————————————————————————————————-
Interessant voor CHRO's en HR-directeuren:  

1. Save the Date in 2017
Bezoekt u ook het CHRO Summit 2017 en meer inspirerende bijeenkomsten voor CHRO’s zoals het CHRO Forum ‘Accelerate Learning’ op 6 april 2017? Word dan vandaag nog lid van de CHRO Community via CHRO.nl. Wilt u betrokken zijn als partner bij de CHRO Community? Neem gerust contact op met Sanne van den Eijnde via 020 639 0008 of svandeneijnde@alexvangroningen.nl.

2. Word lid van de CHRO Community
Wilt u als HR-executive ook netwerken op topniveau? Word dan nu lid van de CHRO Community, dé exclusieve community van CHRO's en HR-directeuren in Nederland. Laat u inspireren en leer van gelijkgestemden in een open, kleinschalige en vertrouwelijke omgeving. Voor meer informatie en aanmelden, gaat u naar CHRO.nl.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Werk slimmer & sneller met tientallen tips, tools en tricks. Volg de Training Werk Slimmer, niet Harder.
– Financieel inzicht is cruciaal voor succesvolle managers. Volg de succesvolle cursus Financieel Management voor niet-financiële managers.
– Ontdek hoe u presenteert met overtuiging en resultaat. Volg de training Overtuigend Presenteren.