Veel organisaties leggen de nadruk op het behalen van resultaten en kijken vrijwel niet naar de manier waarop dat gebeurt. KPI's voor onderlinge samenwerking blijken de prestaties juist te verbeteren, schrijft Simone van Neerven.
De organisatie tot een werkgemeenschap maken waar mensen werkplezier hebben, continu leren en betrokken zijn? Dat gaat alleen met een duidelijke koers. Zie onrust daarvoor niet als hindernis maar als een goede voedingsbodem, vindt Jan Tjerk Boonstra.
Bij het ministerie van VWS zit tot nu toe slechts beperkte herkenning en vooral veel verdediging van wat er allemaal toch echt goed voor elkaar is. Veranderen kan alleen met reflectief en veranderbereid leiderschap, vindt Melissa Schouman.
Binnen HR vormt goed leiderschap een extra uitdaging: enerzijds goed leiderschap binnen de organisatie extra stimuleren, anderzijds zelf het goede voorbeeld geven. En dat is geen sine cure, schrijft CHRO Pieter Versteeg
CAO’s beslaan tegenwoordig gemakkelijk honderd pagina’s. Frequent is onbegrijpelijk wat er in een CAO-artikel staat. Joost van Ladesteijn zet op een rij hoe werkgevers zich hier enigszins tegen kunnen beschermen.
Werken bij de overheid is kennelijk niet zo aantrekkelijk meer. Een groot deel van het overheidspersoneel denkt aan opstappen en het merendeel wil dat nog dit jaar doen. De meest genoemde motieven om te vertrekken zijn een te laag loon en een te hoge werkdruk
Kunnen we het niet klein houden, is de standaard reactie van de leiding na een melding van grensoverschrijdend gedrag. Het goede antwoord is: eerst een quickscan doen voor een passende reactie, schrijft mr. Marcus Draaisma.
Deze dynamische en krappe arbeidsmarkt vraagt om een andere manier van werven. HR-professionals doen er verstandig aan naast traditionele selectiemethoden zich ook toe te leggen op skills based selectiemethoden. Wat is de huidige stand van zaken hiervan en wat zijn de belangrijkste kansen en belemmeringen voor een verdere opmars van de nieuwe methode?
Aandacht voor gendergelijkheid blijft broodnodig, want in het huidige tempo bereiken we die pas over 72 jaar. Wat kunnen we hier leren van lichtend voorbeeld IJsland? Vooruitlopend op Internationale Vrouwendag op 8 maart is het goed eens in te zoomen op dit land, dat sterk is in vrouwelijk politiek leiderschap.
In de buurt van iemand met macht worden we ons meer bewust van ons doen en laten. Dat vergroot mede de impact van het zichtbare gedrag van de leider, schrijft Marcia Goddard. Het maakt dat leiders vaak meer invloed hebben dan ze zelf denken.
In het rapport Van Rijn over de publieke omroep blijkt geen heldenrol te zijn weggelegd voor HR. Alle goede bedoelingen ten spijt, schrijft Jancees van Westering. HR-professionals hebben wel signalen afgegeven, maar vervolgens niet krachtig genoeg doorgepakt toen daar niets mee werd gedaan.
HR-leiders die hun data op orde hebben, zullen talent het beste weten te verbinden aan de belangrijkste uitdagingen van de organisatie, schrijft Maurik Dippel. Daarvoor moet zij ervoor zorgen dat employee data betrouwbaar, relevant en constant beschikbaar zijn.
De Amerikaanse HR-visionair Dave Ullrich heeft generaties HR-professionals geholpen om HR te professionaliseren en dat is van groot belang geweest. Nu is het tijd de bakens te verzetten, meent Maarten van Beek. HR moet kijken waar ze waarde kan toevoegen en impact kan maken.
Hoe kunnen we mensen behouden en aantrekken? De beste oplossing: ga luisteren naar wat er leeft in de organisatie en ga dáár mee aan de slag. Dat vraagt wel iets van de leiders, en daar kunnen HR en communicatie bij helpen, schrijft Sascha Becker.
AI integreren in de organisatie is niet hetzelfde als het automatiseren van bedrijfsprocessen. Drie Amerikaanse AI-specialisten hebben een oplossing voor de integratie van GenAI.
Moet het concurrentiebeding écht in elk contract staan? Werkgevers doen er goed aan hier nu al kritisch mee om te gaan. Aankomende wetgeving doet dat namelijk ook, legt mr Willemijn Jansma uit.
Het wordt tijd dat we zorgen dat er ook ‘mentale’ EHBO’ers zijn om geestelijke problemen bij medewerkers te kunnen herkennen en in de gaten houden. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dat een goed idee is.
Leidinggevenden weten vaak niet hoe om te gaan met onveilige situaties en hoe ze zelf daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen, signaleert arbeidskundige Monique van de Graaf.
Te veel werknemers bij VWS hebben te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag, zegt een FNV-rapport. De vakbond hield een enquête onder zo'n 600 ambtenaren van dit ministerie met alarmerende resultaten.
“Alles staat of valt met goed leiderschap” horen we vaak als er in de organisatie een verandering nodig is. En dat geldt zeker voor de stap naar meer data-gedreven werken. Die vraagt veel van het leiderschap, niet alleen áchter de schermen, maar vooral ook in de spotlights.
Kunstmatige Intelligentie (AI) is bezig om de toekomst van werk te transformeren. HR-leiders en -professionals bevinden zich in het centrum hiervan en moeten deze transformatie in goede banen leiden. Dat vereist de nodige AI literacy. Wat houdt dit precies in en hoe valt dit op korte termijn te ontwikkelen door de HR-functie?
Een uitgeput gevoel na een videovergadering is niet ingebeeld, kan ernstig zijn en valt zeker te bestrijden. Uit eigen experimenteel onderzoek aan de Oostenrijkse Graz University of Technology (TU Graz) is wetenschappelijke onderbouwing gekomen voor videoconference fatigue (VCF). Daar valt iets aan te doen.
In de adviezen over de arbeidsmarkt lijkt de Sociaal Economische Raad (SER) vaker alleen te staan. Heeft de SER zijn langste tijd gehad en is deze nog wel de ideale kabinetsadviseur, vraagt Joost van Ladesteijn zich hardop af.
De Nederlandse werknemer en daarmee ook de werkgevers bevinden zich op een kruispunt van potentie en vooruitgang, met een ongebruikt opleidingsbudget van 1,5 miljard euro per jaar. Het zou een wake-upcall moeten zijn voor werkgevers om in actie te komen.
Een werkgever die een dringende reden voor ontslag op staande voet ziet, doet er toch verstandig aan twee keer na te denken, legt mr. Petra Willems uit. Zelfs als het gaat om duidelijk grensoverschrijdend gedrag, is toch de hamvraag of dit een dringende reden is voor een ontslag op staande voet.
Een groot Europees onderzoek naar de positie van Functionaris Gegevensbescherming (FG) toont dat belangenverstrengeling soms op de loer ligt. Dat is vooral het geval als de FG deze taak met een andere functie combineert. Maar er spelen meer redenen.
Wat kan en mag je nu eigenlijk met een sociaal plan en met welke verplichtingen moet je rekening houden? Een goed sociaal plan, vraagt kennis van zaken. Astrid Zuidinga benoemt 10 aandachtspunten.
In het cao-overleg is de focus komen te liggen op de korte termijn ten koste van afspraken voor de lange termijn, aldus AWVN. De nadruk van de vakbonden op het maken van loonafspraken zet investeringen onder druk, óók investeringen in medewerkers. Vooral het gebrek aan aandacht voor groei van de arbeidsproductiviteit zal op termijn ten koste gaan van de kracht van de economie.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) introduceerde recent grip-denken als een nieuw denkkader voor bestuur. Controle op het eigen leven is belangrijk voor burgers. De Raad gaat er echter aan voorbij dat te veel grip willen hebben kwalijk is voor mensen, betoogt Roel Willems van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Nieuwsgierige mensen zijn vaak in staat en gedreven om dingen beter te maken, zowel in de sport als op de werkvloer. Hoe hun gedrag kan leiden tot een doorbraak, toont Simone van Neerven aan met een anekdote over toptennisser Andre Agassi.
Arbeidsmediation kan organisaties en hun medewerkers vaak veel gedoe, kosten en (reputatie)schade besparen. Wanneer heeft arbeidsmediation kans van slagen en wanneer is een juridisch geschil onvermijdelijk? Mediator Daan Breukhoven legt uit waar je als werkgever op moet letten.
In CHRO’s top 10 van best gelezen artikelen in 2023 staan zowel wetenschappers als HR-leiders. Onderwerpen als de valkuil van de klik met de kandidaat, de medewerker als groepsdier, de toekomst van de werkplek en de impact van de HR-leider, scoorden hoog.
Business-scholen worden meer afgerekend op hun maatschappelijke impact. Zij moeten laten zien dat hun onderzoek ook belangrijk is voor samenleving en bedrijven. Hierin ligt een onmisbare taak voor HR-professionals, betoogt hoogleraar HR Karin Sanders.
CHRO selecteerde vijf klassieke must-reads voor HR-leiders over vragen als: Hoe verbeter je de bedrijfscultuur vanuit de kern, hoe word je een bewust ontwikkelingsgerichte organisatie of bepaal je via de theorie van het ‘essentialisme’ wat werkelijk van belang is?
Op ESG - Environmental, Social en Governance – wil je als werkgever straks goed scoren. Dat omvat ook voldoen aan het sociale aspect (Social) van duurzaam en verantwoord ondernemen. Wat betekent dit concreet voor de HR-agenda? Mr Willemijn Jansma zet het op een rij.
Organisaties leggen met het zogenaamde procesgericht werken tevens een structurele basis voor het werkgeluk van medewerkers. Hoe het denken in waardestromen en functie-overstijgende samenwerking tevens succesfactoren voor werkgeluk vormen, leggen Lieke Bezemer en Renco Bakker uit.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl