Cherry picking is een van de valkuilen als je met data werkt. Probeer de data altijd vanuit verschillende kanten en over verschillende perioden te bekijken. Zorg ook dat altijd duidelijk is welke selectie van de data je hebt gebruikt en stem van tevoren af wanneer het resultaat goed of fout is.
De Wet bescherming klokkenluiders beoogt betere bescherming van klokkenluiders en de kring eromheen. Juridisch is er sprake van een verbetering, maar de praktijk blijkt weerbarstiger, ziet Joost van Ladesteijn.
De meningen blijven erover verdeeld: moet je als CHRO, HR-executive of Director People & Culture nu wel of niet deel uitmaken van de directie? In het zojuist verschenen nieuwe CHRO Magazine is dat een van de hete hangijzers. Het antwoord kan bepalend zijn voor het slagen van fusies en overnames.
AI kan helpen bij het automatiseren en verbeteren van HR-activiteiten, maar kan AI ook bijdragen aan een humane benadering? Dat vraagt Maarten Renkema zich af.
Kan ontslagbescherming bij echte ziekte niet worden geregeld in de arbeidsovereenkomst? En kan dat zodanig dat de zogenaamde ‘tactische’ ziekmeldingen daarbuiten vallen, vraagt mr Marcus Draaisma zich af.
Helaas wordt er te vaak aan onderdelen van de employee journey gewerkt zonder de basis op orde te hebben. Dat is eigenlijk verspilde energie en dan is er werk aan de winkel, ziet Sascha Becker.
Eind vorig jaar telde Nederland zo’n 1,2 miljoen zelfstandigen. Als werkgevers gebruikmaken van zogeheten schijnzelfstandigen (werkers die niet kwalificeren als zelfstandige maar als werknemer), lopen zij het risico op een naheffing van de Belastingdienst en loonvorderingen van werknemers. Over dit vraagstuk heeft de Hoge Raad op 24 maart 2023 zijn langverwachte arrest gewezen: de maaltijdbezorgers van Deliveroo hadden een arbeidsovereenkomst.
Wil je als werkgever aantrekkelijker worden? Maak dan vooral het werk zélf weer aantrekkelijk door de natuurlijke beloning erin terug te brengen, schrijft Jancees van Westering.
Thuiswerken wordt meer en meer gezien als het ‘nieuwe normaal’, en dus ook als een ‘arbeidsvoorwaarde’. Wees daar als werkgever op voorbereid: zorg nu al voor goed thuiswerkbeleid.
Ineens waren thuis- en werkplek een en dezelfde plek door de coronaregels en lockdowns. Mannen werden daar beter van, vrouwen veel minder, ziet Karin Sanders.
Menig werkgever slaat de plank mis bij een geval van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Terwijl alle relevante do’s en don’ts volgen uit het beginsel van goed werkgeverschap. Joost van Ladesteijn zet ze onder elkaar.
Onderzoek laat zien dat het mislukken van verandering primair komt door disengagement van medewerkers. Je moet ze dus áánzetten door ze serieus te nemen. En wel elke dag, ziet Maurik Dippel.
Met de komst van ChatGPT worden de mogelijkheden die data-analyse HR-professionals te bieden heeft nog interessanter én komen ze makkelijker binnen handbereik, schrijft Irma Doze.
Wat maakt AOW-gerechtigde medewerkers juist nu extra aantrekkelijk voor werkgevers volgens ChatGPT? Mr Astrid Zuidinga beoordeelt het antwoord en zet meteen de puntjes op i.
Hoe zit het met het afbreken van de onderhandelingen door werkgever over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: kan dat zomaar? Als werkgevers naar medewerkers hun intenties uitspreken, is dat niet altijd zonder risico’s, ziet Mr Petra Willems.
Lerende organisaties moeten hun aanpak heroverwegen. Medewerkers ontwikkelen vraagt om meer dan een goed individueel online leeraanbod. Collectief leren in interactie ligt ons van nature het beste. Hiervan zouden organisaties bewuster gebruik moeten maken, schrijft Maurik Dippel.
Het creëren van veiligheid is de basis voor een optimale employee experience. En dat begint met leidinggevenden die én beschikken over een growth mindset én in staat zijn om continu nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het is de hoogste tijd om woorden in daden om te zetten. Want daar ontbreekt het aan.
Als we zelf mogen bepalen wanneer en waar we werken, dan is dat een vorm van jobcrafting. Als we dat meer doen, verminderen we wellicht burn-outachtige klachten en geven we mensen meer het gevoel van zeggenschap over hun werk, aldus Jan Tjerk Boonstra van Human Capital Group
Waarom klimmen narcisten zo snel op de organisatieladder en wat maakt hen zo aantrekkelijk? Dat heeft veel te maken met hoe ze door ons worden gezien, weet psycholoog en leiderschapsexpert Margarita de Mayo.
Over de status van een verslaafde werknemer kent de wet kent geen bepalingen. De keren dat de rechter zich hierover boog, levert wel een aantal – soms verrassende - ‘vuistregels’ op, ziet Mr Petra Willems.
De afgelopen Dutch HRM Network Conferentie heeft laten zien dat voor een veerkrachtige omgang met uitdagingen in de samenleving (zoals digitaal werk, ongelijkheid, duurzaamheid), HRM een meer mensgerichte benadering nodig heeft. Zeker wanneer het gaat om de consequenties van geavanceerde technologie. Dit vergt meer samenwerking tussen wetenschap en praktijk.
Het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld voor elektrische lease-auto's, kan dat? En hoe werkt dat? De Hoge Raad maakt het werkgevers wat makkelijker, ziet Mr Astrid Zuidinga.
Cultuur en gedrag in organisaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Als leiders hier meer aandacht aan besteden kunnen ze cultuurconflicten vermijden, ziet Irma Doze.
Ontslag op staande voet tijdens ziekte ligt gevoelig. Toch hoeven werkgevers niet alles te slikken, blijkt uit een recente uitspraak.
Van managers mag je verwachten dat zij in staat zijn het vermogen van medewerkers te vergroten om daden te voegen bij hun woorden. Dat gaat veel beter met behulp van ‘pinpointing’, ziet Jancees van Westering.
Werkgevers die (verborgen) cameratoezicht inzetten, nemen het niet altijd even nauw met de regels. Hoe je dure fouten voorkomt, leggen advocaten Willemijn Jansma en Mérien Voorboom uit.
HR-leiderschap is meer dan ooit nodig op meerdere fronten, maar tenminste aan de top van de organisatie. Alleen al om tegenwicht te bieden aan de ‘strategy overload’ waar veel organisaties onder gebukt gaan.
Met praten over de harde opbrengsten van medewerkers wordt hen geen onrecht, maar juist recht gedaan, legt Sascha Becker uit.
Het kabinet wil de arbeidsmarktkrapte bezweren met als één van de maatregelen een voltijdsbonus. Deze maatregel is kwestieus, ziet Joost van Ladesteijn.
Is er een universele human capital-insteek waarmee je mensgericht organiseren kunt vormgeven in de organisatie? Ruurd Baane stelde 10 punten samen, die er niet om liegen. Dus niet bedoeld voor achteruitdenkers en meebuigers...
“Alles is Energie”, is een beroemde quote van Albert Einstein. Anne Jaakke varieert daarop met haar eigen “Energie is alles” omdat het de basis is voor het succes van leiders en teams.
Unilever Nieuw-Zeeland is onlangs een test gestart voor een vierdaagse werkweek, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dit voor meer organisaties verstandig zou zijn.
Een goede employee value proposition (EVP) is cruciaal voor het aantrekken, maar ook voor het behouden van talent. Bij dat laatste wringt de schoen, ziet Sascha Becker.
Er gaapt nog altijd een diepe kloof tussen het management en degenen die hun handen laten wapperen. Dat schaadt organisaties en economie. Leiders moeten veel actiever voeling houden met de basis, ziet Jancees van Westering.
Steeds vaker komen werknemers na het aangaan van een arbeidsovereenkomst niet opdagen. Welke juridische middelen heb je dan als werkgever? Mr. Astrid Zuidinga zet het op een rij.
AI kon routinetaken al (deels) vervangen. Inmiddels lijkt AI ook kenniswerk, complexe en zelfs creatieve taken aan te kunnen. Mogelijk kan AI helpen bij productontwikkeling en innovatie. Hoe moet HR zichzelf en de organisatie hierop voorbereiden?
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl