Veranderen naar een meer open en veilige cultuur, waar incidenten niet de doofpot ingaan? Begin met het achterhalen van de organisatiecultuur zoals die écht is. Irma Doze legt uit hoe.
De winst van een efficiencymaatregel krijgt alle aandacht, terwijl het verlies van een efficiencymaatregel de grootste impact heeft. Dat leidt tot ‘roof-efficiency’.
Op welke manier zorg je er als organisatie voor dat medewerkers zich wél kunnen en durven uit te spreken? De afgelopen twee weken hebben we met de ontwikkelingen rondom grensoverschrijdend gedrag gezien dat protocollen en regels voor medewerkers om klachten te delen niet voldoende zijn.
Welke eigenschappen in de profielschets van een corporate HR-leider helpen de ideale kandidaat vinden? Dat hangt er maar net van af wat ze betekenen.
We weten we nog te weinig van de voorkeuren van leidinggevenden en medewerkers over hybride werken, zegt hoogleraar HRM Karin Sanders.
Legitiem grasduinen in e-mails van werknemers kan verrassingen opleveren, zoals seksueel intimiderende teksten. Mr. Marcus Draaisma over de do’s en don’ts.
Wat legt in 2022 de basis voor een succesvolle start als CHRO in een nieuw bedrijf? Anne Jaakke vroeg het Abbe Luerman, oud CHRO van Ahold Delhaize.
5000 vennootschappen moeten vanaf nu streefcijfers rapporteren over de man-vrouwverhouding in de top.
Het is bizar dat werkgevers data wel optimaal inzetten voor nieuwe klanten, maar niet voor het vinden van nieuwe medewerkers.
Een VR-ervaring kan mensen met elkaar verbinden op een manier die voorheen niet mogelijk was met andere media. Het kan de percepties van mensen veranderen en organisaties helpen bij het creëren van een meer gewetensvolle werkomgeving.
Hoe zorg je dat je potentieel talent vroeg herkent, ontwikkelt voor de top en lang behoudt? 7 lessen uit de lange loopbaan van oud CHRO Kees Blokland.
Bestuurders kiezen vaak voor kortetermijnoplossingen om de organisatie efficiënter te maken. Zo bereiken zij het tegendeel, schrijft Mikko Ketokivi, hoogleraar Operations Management en Organization Design.
Inclusie is erbij horen, omdat je bent wie je bent, niet omdat je je aanpast aan de ander. Inclusie is een mensenrecht en biedt de emotioneel veilige context, waarin je als mens kunt groeien.
Het woord menselijk is in opmars. Maar hoe zit het met de daden? Is onze organisatie wel altijd zo menselijk?
Na lezing van Aukje Nauta's nieuwe boek ‘Nooit meer doen alsof’, zette oud-CHRO Kees Blokland de schaamte over zijn fouten om in iets constructievers...
In de nieuwste editie van CHRO Magazine vertellen vier CHRO’s over hun strategische agenda voor de uitdagingen van 2022.
Veel organisaties zijn het erover eens dat het nodig is om racisme bespreekbaar te maken om een meer inclusieve werkomgeving tot stand te brengen. Maar weinig mensen weten hoe ze moeten beginnen, en sommigen zijn bang om te beginnen uit angst een fout te maken.
Uit het nieuwste AI@Work-onderzoek van Oracle en Workplace Intelligence blijkt dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat werknemers harder aandringen op betere trainings-, opleidings- en loopbaanmogelijkheden
Als voormalig Chief Learning Officer van KPMG, ABN AMRO en Daimler deelt Jan Rijken, Learning Director van CrossKnowledge, zijn kennis en ervaring om klanten te helpen met hun strategische Learning & Development-transformatie. Welke factoren en trends zijn de komende jaren bepalend voor succes?
Corruptiezaken die civielrechtelijk worden aangepakt, komen zelden in de aandacht van de media. Marcus Draaisma legt uit hoe deze aanpak werkt.
De regels voor werkgevers om klokkenluiders te beschermen worden strenger. Willemijn Jansma legt uit wat er verandert.
Wie een carrièrestap in Australië overweegt, wacht een mooie ervaring, maar werken ‘down under’ heeft zo zijn keerzijde, ziet hoogleraar HRM Karin Sanders.
Jezelf als HR-leider herontdekken en je kennis willen vergroten en delen met gelijkgestemden zijn belangrijke voorwaarden voor succes, ontdekt Anne Jaakke.
Het managen van talent wordt steeds belangrijker, zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt. Tegelijkertijd past al bijna de helft van de grote bedrijven AI toe. Hoe beïnvloeden deze slimme systemen ook processen van talenmanagement?
Het is nog altijd vaag of iemand bij u werkt als zelfstandige of als werknemer. Wat is er inmiddels wel duidelijk? Mr. Gaby van Burken zet het op een rij.
Het Huis voor Klokkenluiders bestaat vijf jaar en dat is een feestje waard. Zeker nu ook de Europese richtlijn bescherming klokkenluiders in Nederland wordt ingevoerd. Maar kunnen klokkenluiders nu eigenlijk wel veilig melden?
Sectoren verschillen in de wijze waarop medewerkers daarbinnen met elkaar omgaan. Zo is de zorg de brandweer niet. Maar ook zijn die omgangsregels veranderlijk. Hoogleraar HRM Karin Sanders in Sydney verbaast zich over de ‘nieuwe’ mores in de academische wereld van Sydney.
Corona leert ons wat we al wisten: hoe belangrijk menselijk contact is om je happy te voelen en gemotiveerd te blijven. Nu we aan het begin staan van ‘een contactuele inhaalslag’, is het tijd om je de vraag te stellen: hoe groot is mijn inspirerende vermogen en hoe maak ik er gebruik van?
Interne crowdsourcing kan bijdragen aan medewerkergedreven innovatie. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de factoren die maken dat medewerkers daadwerkelijk (willen) participeren in zulke platformen. Aan HR om de handschoen op te pakken.
Het aantal NOW-fraudezaken valt mee, maar het (deels) terugbetalen van noodsteun is een groter probleem dan gedacht.
Innovatie van HR is noodzakelijk om competitief te worden én te blijven. Toch lijkt het gros van de bedrijven dit idee niet te omarmen. Waarom niet?
HR is waarschijnlijk het vakgebied met de meeste impact op het werkgeluk van mensen. En daarmee eigenlijk op het welbevinden van mensen in het algemeen.
Dat niet iedereen op eenzelfde wijze communiceert, wordt vaak gezien als het ‘ei van Columbus’ om verschillen van inzicht tussen mensen te verklaren. Maar volgens hoogleraar HRM Karin Sanders in Sydney is dat slechts een deel van het verhaal.
Er was de afgelopen weken veel te doen over de zogenaamde anti-LHBTwet in Hongarije en als reactie daarop de regenboogvlag bij wedstrijden op het EK voetbal. Wat kunnen organisaties behalve de vlag hijsen nog meer doen om de inclusiviteit van LHBT-medewerkers werkelijk te vergroten?
Al hebben geen twee CHRO’s dezelfde agenda, hoogwaardig HR-beleid kent een aantal vaste waarden die als kompas kunnen dienen, schrijft Kees Blokland.
Met de komst van de Big Four op de advocatenmarkt krijgen de traditionele kantoren er een geduchte concurrent bij in het aantrekken van essentieel talent.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl