Bezorgdheid over personeelsbehoud blijft in 2024 hoog op de agenda van werkgevers. Uit onderzoek van Robert half blijkt dat het aantrekken en behouden van talent voorlopig nog een flinke uitdaging blijft voor werkgevers. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers vaker dan gewenst een tegenvoorstel doen om werknemers te behouden.
In de adviezen over de arbeidsmarkt lijkt de Sociaal Economische Raad (SER) vaker alleen te staan. Heeft de SER zijn langste tijd gehad en is deze nog wel de ideale kabinetsadviseur, vraagt Joost van Ladesteijn zich hardop af.
FMCG-sector was het afgelopen jaar de populairste sector onder studenten en starters. Met 20 vermeldingen in de top 100 van meest populaire banen van 2023 overtreft FMCG de Consultancy- en IT-sector. Dit blijkt uit recent onderzoek van Magnet.me, het grootste online carrièrenetwerk voor studenten en starters in Nederland.
Het moet inderdaad anders. Maar niet zoals het demissionaire kabinet voorstelt in haar plannen voor de arbeidsmarkt, stelt Joost van Ladesteijn. Er is een brede weerstand ten aanzien van diverse maatregelen. Enkele suggesties voor hoe het beter kan.
Doordat de economische groei in de komende jaren lager uitvalt door dalende exporten en consumptie, zal ook de werkgelegenheidsgroei stagneren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2028’. Wel blijft er schaarste aan geschikte arbeidskrachten bestaan. Het tekort aan mbo4-gediplomeerden zal zelfs sterk oplopen, omdat het grootste gedeelte van de beroepsbevolking die met pensioen gaat mbo-geschoold is.
Steeds meer Nederlandse HR-professionals zijn van mening dat ze een sterke positie op de arbeidsmarkt hebben. In 2021 was slechts 27 procent die mening toegedaan, nu is dat 44 procent. Tegelijkertijd zijn HR-professionals uiterst loyaal aan hun werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot, AFAS Software en uitgeverij Performa HR.
De personeelstekorten worden tot 2040 alleen maar nijpender, blijkt uit een maandag verschenen rapport van de Adviesraad Migratie. Arbeidsmigranten kunnen deze tekorten in Nederland verlichten maar zijn niet dé oplossing. In plaats van het arbeidsmigratiebeleid aan werkgevers over te laten, zou de overheid zelf de regie moeten nemen.
'Na jaren afbraakbeleid moet ons land weer worden opgebouwd, en Nederlanders weer op 1', aldus het PVV-verkiezingsprogramma. Tot welk arbeidsmarktbeleid leidt dit?
Een visie op de arbeidsmarkt leek ver weg in de verkiezingscampagnes. Wel stonden armoede, bestaanszekerheid en het minimumloon centraal. Juist allemaal arbeidsmarkt-gerelateerde vraagstukken. Dus moet een nieuw kabinet de arbeidsmarkt gaan vlot trekken. Maar hoe? Enkele deskundigen geven hun wensen.
Eind september stopte Dafne Schippers als topatleet. Met haar netwerk en ervaringen lijkt zij een prima uitgangspositie te hebben op de arbeidsmarkt. Dat geldt helaas niet voor alle topsporters in hun transitie naar een maatschappelijke carrière, zegt Joppe Grasveld, oprichter van Athletes.Work.
De werkloosheid in Nederland is in het derde kwartaal iets gestegen. Deze ontwikkeling past volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het slechtere conjunctuurbeeld van de afgelopen maanden.
De Amerikaanse Harvard-econoom Claudia Goldin heeft afgelopen maandag de Nobelprijs Economie gewonnen. Zij won de prijs onder meer voor haar onderzoek naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de oorzaken daarvan.
Het aantal openstaande vacatures in Nederland is sinds augustus na een periode van daling weer aan het stijgen. Dat meldt vacaturesite Indeed.
Het demissionaire kabinet maakt structureel ruim twee miljard euro extra per jaar vrij om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Dat blijkt uit de gisteren - op Prinsjesdag - gepresenteerde Miljoenennota.
Volgens een onderzoek van accountants- en adviesbureau EY hechten werknemers steeds meer belang aan een goed salaris. Werkgevers denken dat werknemers door de verslechterende economie toch niet snel van baan zullen wisselen.
De positie van detacheerders lijkt minder sterk nu opdrachtgevers door de personeelsschaarste de contractvorm minder relevant vinden, blijkt uit gegevens van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).
De omvang en samenstelling van de Nederlandse bevolking ondergaan aanzienlijke veranderingen, wat in de komende jaren zal leiden tot toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit een analyse van UWV. De oplossing? Slimmer werken.
Ruim driekwart van de ondernemers in ons land ervaart dit kwartaal een tekort aan arbeidskrachten. Dat is iets minder dan een jaar eerder toen ruim 84 procent hiermee te maken had.
Nederland staat voor Oekraïners in de top-5 aantrekkelijkste landen om te werken. Ons land heeft voor hen, op Duitsland na, de aantrekkelijkste arbeidsmarkt van de Europese Unie.
De arbeidsproductiviteit in Nederland groeit nauwelijks nog. Dat is zorgelijk, zeker met de toenemende vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt. Hoe komt het dat de groei van de arbeidsproductiviteit achterblijft? En wat kan hier aan worden gedaan?
Het CBS heeft een nieuwe berekeningsmethode voor de inflatie ingevoerd, nadat meer dan een jaar de inflatie sterk is overschat. Dit heeft gezorgd voor een hoge druk op de cao-onderhandelingen om werkgevers de hoge inflatie te laten compenseren door de lonen hard te laten stijgen.
De oververhitte arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar iets afgekoeld, maar is nog altijd "bijzonder krap", meldt het UWV na onderzoek. In de meeste regio's en beroepen is nog steeds sprake van grote personeelstekorten, concludeert de uitkeringsinstantie.
Nederland staat op de zevende plek van de lijst van landen met de beste balans tussen privé en werk. Dit is tenminste de conclusie van arbeidsmarktspecialist Remote, dat jaarlijks hiernaar onderzoek doet en de resultaten in een ranglijst publiceert.
Blind werven is vaak effectief om meer sollicitanten uit achtergestelde groepen, zoals vrouwen, etnische minderheden of ouderen, uit te nodigen voor een gesprek. Maar er zijn ook situaties waarin blind werven geen verschil maakt of zelfs averechts werkt.
Volgens nieuw rapport zijn er veel goede intenties en afspraken zijn op collectief niveau, maar zijn die lang niet altijd terug te vinden in de dagelijkse praktijk.
Medewerkers in vergelijkbare banen verdienen niet bij alle organisaties hetzelfde. En deze vorm van ongelijkheid neemt toe, blijkt uit onderzoek van sociolooog Christoph Janietz van de Universiteit van Amsterdam.
Eén van de grote angsten wereldwijd is dat AI (Artificial Intelligence) banen gaat kosten, massawerkloosheid zal veroorzaken en op het punt staat de beroepsbevolking wereldwijd te ontwrichten. Die angst is onterecht, volgens HR -analist, auteur en opiniemaker Josh Bersin.
De Nederlandse arbeidsmarkt heeft te maken met grote personeelstekorten in 166 beroepen. Voor veel van deze beroepen zijn er echter overschotten in andere Europese landen. Werkzoekenden uit die landen kunnen naar Nederland komen om te werken.
Een recent artikel van HR-deskundige Jan Tjerk Boonstra en analist Laurens Waling van 8vance op CHRO.nl over de geringe mobiliteit van HR-professionals heeft veel reacties uitgelokt. Ook van HRM’ers die zich niet in dat beeld herkennen.
Grootschalig Australisch onderzoek toont verontrustende cijfers over de ambities van vrouwen. Bijna de helft ziet een burn-out als belangrijkste risico voor die ambities. Dit is geen Australisch probleem alleen, ziet hoogleraar HRM Karin Sanders in Sydney.
Bedrijven die zichzelf positioneren als 'thought leaders' op professionele sociale media platforms zoals LinkedIn plukken daar de vruchten van. Dit blijkt uit een artikel van onderzoeker Pawel Korzynski op de site van business school Insead.
Uit nieuwe analyses van arbeidsmarktdata blijkt dat HR-professionals beduidend minder mobiel zijn dan andere beroepsgroepen. Wordt het tijd om HR op te roepen zélf in beweging te komen? Jan Tjerk Boonstra, spreker op de komende HR Day en Laurens Waling van 8vance geven antwoord.
Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn.
Medewerkers hebben naast hun cv en functiebeschrijving ook verborgen passies, ambities, kennis en talenten. Door deze aan te spreken versterk je de organisatie, behoudt je werknemers langer en maakt je ze flexibeler. Het Whole Self Model legt hiervoor de basis.
Hij wil het hebben over systeemkeuzes, niet over shallow solutions. We hebben het te vaak over symptomen in plaats van oorzaken. Daarbij mag alles ter discussie worden gesteld, niet in de laatste plaats de manier waarop we over werk praten. Een interview met hoofdeconoom Triodos Bank Hans Stegeman.
Bedrijven die vooral die professionals willen behouden die waarde hechten aan leren, moeten investeren in een leercultuur. Dat stelt onderzoeker Therese Grohnert van de Universiteit van Maastricht.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl